Има над 3 милиона българи, които живеят извън границите на

...
Има над 3 милиона българи, които живеят извън границите на
Коментари Харесай

Не е за вярване колко българи живеят извън границите на страната ни и какво може да се случи с тях

Има над 3 милиона българи, които живеят отвън границите на България, отвън историческите ни общности, в Съединени американски щати, Англия, Франция и целия останал свят. Плюс още към 3 милиона българи, които са в обичайните ни общности. Това прави към 6-7 милиона българи. Това сподели ръководителят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев на съвещание на Комисията по политиките за българите в чужбина, представен от „ Фокус “.

„ В един миг може да се окаже, че най-вероятно много повече българи живеят отвън границите на нашата татковина, в сравнение с в България “, разяснява той.

„ Имаме доста съществени провокации и би трябвало да засилим работата си в тази посока “, съобщи Петър Харалампиев.

„ Приоритетите на организацията в предишното бяха ориентирани към историческите ни общности, ще продължим тази традиция и още повече да засилим работата с българските исторически общности в чужбина “, изясни той.

„ Много значим наш приоритет ще бъде задълбочаване и усилване на работата с организации на българите, които са в страните, където нямаме исторически общности “, добави ръководителят на ДАБЧ.

„ До момента българската страна не е отделяла задоволително сериозен запас, за разлика от страни като Унгария, Полша, Ирландия, които реализират съществени резултати и те са забележими в целия свят. Надявам се, че в държавното управление на „ Обединени патриоти “ и ГЕРБ и в новите условия да обърнем повече внимание на това, с цел да използваме капацитета на цялата нация и да ангажираме общностите зад граница “, сподели още Петър Харалампиев.

„ Все повече българи в чужбина желаят техните деца да учат български. Наша упоритост е да се опитаме да създадем българския език матуритетен, първо в Европейски Съюз, а по-късно и в целия свят. Това ще рече да може нашите деца във Франция, Полша или където и да е да се явяват на матура по български език и тя да бъде приета “, разясни той.

„ Това е една доста сериозна задача, мисля че с общи старания бихме могли да реализираме съществени триумфи. Над 6-7 млн. българи живеят в чужбина, дано да дадем на дейните деца опция да запазят българския си език, да изкарат матурите там “, уточни Харалампиев.

„ По този метод им се дава самочувствие и мощ. Пътят няма да е лек, само че ще продължим да работим “, изясни Петър Харалампиев.

„ Много значим приоритет, който ще продължим да развиваме е поддръжката на просветителните звена на българите в света “, съобщи ръководителят на ДАБЧ.

„ Има над 300 български учебни заведения и още към 500-700, които са по-скоро частни учебни заведения, където учат по 3-5 деца. Започваме и с тях да поддържаме връзка, мислим да развием по-добро съдействие с МОН и Министерството на външните работи “, сподели още той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР