Има много традиции, свързани с християнския празник Великден, независимо дали

...
Има много традиции, свързани с християнския празник Великден, независимо дали
Коментари Харесай

Защо боядисваме яйцата на Великден?

Има доста обичаи, свързани с християнския празник Великден, без значение дали става въпрос за ястие на шоколадови бонбони във формата на зайчета или обличане в пастелни цветове. Но доста от тях не са християнски по генезис (т.е. не са в Библията). Обичайната великденска активност за боядисване на яйца, да вземем за пример, в действителност предхожда християнството.

Според уеб страницата на History Channel боядисването на твърдо сварени яйца в началото е било езическа традиция: " Яйцето, античен знак на новия живот, се свързва с езическите празници, празнуващи пролетта. “

Джахнаби Баруа от Huffington Post отбелязва, че " В продължение на хиляди години иранците и други нации са украсявали яйца на Навруз, иранската Нова година, която се пада на пролетното равноденствие. “

Великден се свързва с боядисването на яйца някъде през 13 век, съгласно History Channel. Великденското яйце се е трансформирало в знак на възкресението на Исус Христос, на излизането му от гроба. " В предишното яйцата бяха неразрешена храна по време на Великия пост “, изяснява уебсайтът на History Channel. " Така че хората ги рисуваха и украсяваха, с цел да отбележат края на интервала на смирение и пост, след което ги ядяха на Великден. “

" Боядисването на великденски яйца е изключително обичана традиция в православните и източнокатолическите църкви, където яйцата се боядисват в алено, с цел да показват кръвта на Исус Христос, пролята на кръста “, написа Баруа.

Кралска традиция

Английският крал Едуард I също може да е съдействал за традицията за накичване на яйца за празнуване на Великден. През 13-ти век Едуард I подрежда 450 яйца да бъдат оцветени и украсени със златни листа. Те бяха показани като великденски дарове на останалата част от кралското семейство.

В няколко митове Мария Магдалена е основен играч в основаването на традицията за боядисване на яйца. Една версия включва пътуването на Мария Магдалена до гроба на Исус три дни след разпъването му. Тя носила кошница с варени яйца, с цел да ги показа с другите дами, които скърбят на гроба. Когато пристигнала и намерила камъка отместен от входа и гробницата празна, яйцата в нейната кошница се обагрили в брилянтен колорит на алено.

Друга легенда споделя за Мария Магдалена, която щяла да приказва с римския император Тиберий, откакто Исус възкръснал от мъртвите. Тя поздравила императора с думите " Христос Воскресе “. Тиберий отговори: " Христос е възкръснал колкото това яйце е алено “. В момента, в който показал елементарното яйце, то станало алено.

Мария, майката на Исус и аленото яйце

Някои източноевропейски митове считат не Мария Магдалена, а майката на Исус Мария, като източник на традицията за боядисване на яйца. Мария е участвала на разпятието на сина си на Разпети петък и съгласно тези митове е донесла яйца със себе си. В една версия кръвта от раните на Исус капе върху яйцата, оцветявайки ги в алено. Друга версия на легендата споделя по какъв начин Мария плаче, молейки бойците на кръста да бъдат по-малко жестоки към нейния наследник. Тя дава на тези бойци яйца и до момента в който сълзите й падат върху тях, те се изпъстрят с ослепителен цвят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР