Има много привърженици на хомеопатията и алтернативната медицина, макар медицинският

...
Има много привърженици на хомеопатията и алтернативната медицина, макар медицинският
Коментари Харесай

Хомеопатията- вредна или полезна?

Има доста последователи на хомеопатията и различната медицина, въпреки медицинският резултат от тях да не е постоянно потвърден. Нещо повече – има случаи, когато тези средства са извънредно несъответствуващи и даже рискови.

Според акад. Иван Юновски това не е просвета и е даже рисково да се лекуват хора с хомеопатия. А Българска академия на науките желае хомеопатията да отпадне като университетска дисциплинираност.

„ Това е съмнителна здравна процедура, наречена е и лъженаука от международната научна общественост. Самите туби и хапчета никой не ги изследва. Те не подлежат на никакъв надзор, според наредбите на закона. Ако сменим етикета, не може да разберем какво в коя туба има “, сподели акад. Юновски в ефира на БиТиВи.

Но дано разберем повече за хомеопатията!

Не оказва помощ, само че най-малко не вреди. Така ли е в действителност?

Мнозина следват максимата, че даже резултатът от хомеопатията да не е потвърден, то е най-малко несъмнено, че хомеопатичните средства не вредят на организма. Проучване на австралийския Съвет за национално здраве и медицински проучвания стига до заключението, че това не е тъкмо по този начин. Учените са провели 57 проучвания на общо 68 разнообразни клинични картини. Резултатът от детайлното им изследване сочи, че няма доказателства за потребно деяние на хомеопатичните артикули.

Допълнително създателят на изследването предизвестява, че заместването на класическите лекарствени препарати с хомеопатични средства излага пациентите на огромен риск. Хомеопатията не е подобаваща за лечение на хронични, съществени и евентуално рискови болести, акцентира професор Пол Глазиу. На това последва отговор от английския Институт за проучване на хомеопатията. Оттам обявиха, че проучването на ръководения от Глазиу екип не опровергава резултата от хомеопатичните средства по принцип, а единствено демонстрира, че към този момент няма задоволително доказателства по този въпрос.

Има ли рискови субстанции в хомеопатичните артикули?

Германската лекарка Натали Грамс успокоява, че дори и когато веществата в хомеопатичния артикул са отровни, разреждането нормално е толкоз огромно, че от тях няма по какъв начин да произлезе рисково влияние. Според нея, огромната заплаха е друга – хората, които се осланят на хомеопатични средства, постоянно отхвърлят или забавят приема на други, по-подходящи медикаменти, а това от време на време води до съдбовни последствия.

В изявление за интернет портала GMX Грамс приказва и за заплахата от т.нар. медикаменти на растителна основа. Змийското мляко, да вземем за пример, е естествен артикул, само че той може да аргументи увреждане на черния дроб, изяснява лекарката. Жълтият кантарион пък може да отслаби резултата на противозачатъчните хапчета и, в случай че се предозира, да усили чувствителността на кожата към светлина.

“Природен артикул ” не постоянно значи, че той е безопасен, добавя тя.

“За страдание в лекуването на пациентите няма по какъв начин да се прави разлика сред „ меки “ и „ твърди “ лекарствени средства. Има единствено ефикасни и неефективни ”, споделя лекар Натали Грамс. И дава съответни образци – предписването на антибиотик на дете за хрема е образец за неефективна медицина. Изписването на хомеопатични глобули за инфектиране на междинното ухо са образец за извънредно неприятна медицина, даже и те да не провокират странични резултати.

Източник: DW

Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News  

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР