Има много неща, за които да обвиняваме Русия. Но тук,

...
Има много неща, за които да обвиняваме Русия. Но тук,
Коментари Харесай

Да не питаме кой взриви Северен поток е все едно да не разследваме кой извърши атентатите от 11.IX

Има доста неща, за които да упрекваме Русия. Но тук, на Запад, продължаваме с навика да упрекваме Русия за всичко и преди всякакво следствие, а даже и макар него. Русия бива упрекната, без значение от това какви са обстоятелствата.

В неотдавнашна своя се възползва от общото незнание на читателите, с цел да пренапише историята. В частта, в която упреква Путин, че е провалил обещанието за партньорство и мир след края на Студената война, Шолц написа, че през 2008 година " Русия стартира война против Грузия ".

Много от читателите на Шолц ще му повярват, още повече че западните медии от години ги приготвят за това. Но Шолц знае, че изказванията му са неистина. Независимата задача на Европейския съюз за определяне на обстоятелствата по отношение на спора в Грузия откри тогава, че Грузия, а не Русия, е направила нападението.

На 7 август, нарушавайки личното си преустановяване на огъня, подписано единствено пет часа по-рано, Грузия стартира офанзива против столицата на Южна Осетия Цхинвали. Грузия твърди, че Осетия е обстрелвала грузински села. Но наблюдаващите на ОССЕ на място обявиха, че това не е правилно. Независимата задача на Европейския съюз за определяне на обстоятелствата по спора в Грузия откри, че " нито едно от обясненията, дадени от грузинските управляващи, с цел да дават някаква форма на правна аргументация на нападението ", не е законно. В отчета се споделя, че " не е имало съветска военна инвазия в ход, която е трябвало да бъде спряна от грузинските военни сили ".

Шолц знае това, само че макар следствието продължава да упреква Русия.

Когато на 15 ноември съветска ракета С-300 от остарял вид падна в Полша и умъртви двама души, западните медии и държавни управления незабавно упрекнаха Русия. Скоро обаче следствието откри, че ракетата е била руска С-300, която украинската войска към момента има. Ракетата, блъснала Полша е украинска, само че още преди следствието за това бе упрекната Русия.

Когато през септември газопроводите " Северен поток " 1 и 2 бяха взривени, Западът подцени изказванията на Русия за непричастност към гърмежите и в съгласие я упрекна в бойкот. " Никой в Европа не мисли, че това е нещо друго с изключение на съветски бойкот ", сподели по въпросите на околната среда. Министърът на енергетиката на Съединени американски щати, че " наподобява ", че Русия е отговорна.

, че след месеци следствие нищо не подсказва, че Русия е виновна за взривените тръби. В публикацията са интервюирани " 23 дипломатически и разследващи чиновници от девет страни ", които настояват, че " на този стадий няма доказателства, че Русия стои зад саботажа ". В нея се оповестява, че " даже тези, които са осведомени със съдебномедицинските елементи, не свързват дефинитивно Русия с офанзивата ".

Ако Русия не го е направила, значи някой от нас го е направил. Най-тревожно незададеният въпрос от 2022 година е: Кой взриви газопроводите " Северен поток "?

Саботажът се подрежда измежду най-големите терористични офанзиви в историята. Да не се задава въпросът кой е виновен за него, наподобява на това да не се проверява кой стои зад атентатите от 11 септември. Умишлената детонация провокира голямо изпускане на метан в атмосферата. То също по този начин прекъсна доставките на газ за Европа, отваряйки пътя към зима без отопление. Председателят на Европейската комисия " съзнателно спиране на дейната европейска енергийна инфраструктура ".

Доказателствата недвусмислено сочат, че става дума за държавен участник. Едно от най-големите терористични набези в историята беше осъществено не от уединен терорист или терористична организация, а от страна, настояща независимо или от страни, настоящи дружно.

Ако няма доказателства, че Русия стои зад гърмежите, то тогава или европейска страна, или страна, обвързвана с Европа, я е предала, жертвайки комфорта и здравето на европейските жители. Повишените разноски за газ и електрическа енергия, за които саботажът способства, могат тази зима и да провокират дефицит на сила в Европа, и изключително в Германия, за години напред.

Русия беше упрекната още преди да бъде осъществено следствието. Длъжностни лица " показаха страдание " пред " Вашингтон Пост ", " че толкоз доста международни водачи показаха с пръст Москва, без да обмислят опцията за други забъркани страни ".

Но една от тези " други страни " прекъсна газа за Европа и упрекна Русия.

Най-големият незададен въпрос, който никой не желае да зададе, е: Кой?

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР