Има много начини да накарате хората да правят това, което

...
Има много начини да накарате хората да правят това, което
Коментари Харесай

8 доказано успешни стратегии за убеждаване

Има доста способи да накарате хората да вършат това, което желаете – даже и без съзнателното им присъединяване. Изкуството на убеждаването е толкоз виртуозно в някои свои измерения, че може даже да контролирате насоката на диалог по този начин, че индивидът насреща въобще да не разбере по какъв начин е трансформирал гледната си точка и е възприел вашата. Тук ви представяме 8 потвърдено сполучливи тактики за увещание.

Какво давате?

Когато се пробвате да пандизите договорка, или да договорите взаимноизгодно съдействие, фокусирайте се основно върху това какво ще получи вашият сътрудник, а не какво ще даде. Да речем, че продавате автомобил. Правилната тактичност е „ Давам ти тази кола за 1000 евро ”, а не „ Искам 1000 евро за тази кола! ”. По тази метод ще накарате отсрещната страна да свикне с мисълта за стоката, която към момента не е купил — няма да му е елементарно да се раздели с нея.

Съществителни и сказуеми

Проведено неотдавна проучване от социологическия институт Прат открива, че даже строго избраните способи на изграждане на фрази може да подбуден хората към дейности и решения. Изследването почива на анкета, в която били заложени два въпроса: „ Ще ходите ли на следващия ден на изборите? ” и „ Ще станете ли гласоподавател на следващия ден? ”

 На втората дефиниция, участниците в допитването  реагирали позитивно два пъти по-често, спрямо първата, движени евентуално от потребността да принадлежат към социума. Съществителното „ гласоподавател ” ускорява вътрешната еднаквост в качеството на член на избрана група, споделят учените и горещо предлагат да се възползваме от тази специфичност в ежедневното другарство.

Техниката на заплашването

Съгласни сме, не звучи изключително етично. Но става дума не за непосредствено влияние, а по-скоро за странични фактори, които могат да накарат човек да бъде нащрек на подсъзнателно равнище. Конкретен образец тук е едно проучване, основаващо се на реакцията на пресичащи улица хора — на отсрещната й страна стоял човек и ги пресрещал с молба да попълнят анкета. Ако по време на пресичането хората чуели полицейска свирка, постоянно се съгласявали да изгубят малко време и да попълнят анкетата. Обяснението е, че когнитивните им запаси в подобен миг били заети с мисли за евентуална заплаха и единствено дребна част от мозъка оценявала отправената молба.

Примамка

Опитайте се да „ пуснете примамка ” на евентуален клиент или сътрудник. Тази дребна ловкост работи на всички равнища. Простичък образец: в случай че имате проблем с продажбата на два продукта, пробвайте да добавите към тях трети вид, чиято единствена функционалност е да ги „ постави в сянка ” и най-малко един от тях да се окаже предпочетен.

Същото се отнася и за диалозите: с цел да подтикнете човек към нужното ви решение, представете му два разновидността на отговори, които ви устройват и след известно време – трети, от който той ще се откаже в интерес на някой от предходните два.

Езикът на тялото

И, несъмнено, най-разпространеният и най-работещ съвет. Внимателно следете държанието на вашия събеседник. Подсъзнателно харесваме хора, имитиращи нашата поза, обноски, изражението на лицето.

Околното пространство

Пробвайте като същински военачалник да употребявате особеностите на пространството към вас. Мястото на срещата в действителност може да се окаже основно за подписването на значим контракт или просто за приемането на отговора, от който се нуждаете. Ако става дума за бизнес, гледайте да насрочвате срещи в неутралната атмосфера на някое прелестно заведение, а не в офиса. Поставеният в такива условия човек ще е по-малко податлив да ви опонира и да отстоява своята позиция: подсъзнателно, той не вижда към себе си полесражение – за разлика от вас.

Използвайте умората

Старайте се да разпознавате физическото и ментално положение на този, с който си имате работа. Умората – от всякакво естество – понижава способността на мозъка за сериозни преценки на обстановката. Така че, в случай че имате потребност от заем или от помощта на съответен човек, организирайте диалога в края на работния ден. Шансът вашият събеседник да се съгласи да ви помогне, даже и да става дума за нещо съществено и комплицирано, е доста огромен.

На скорост

Говорете бързо, когато употребявате причини, които може би ще опровергаят вашия събеседник. Вашите хрумвания са толкоз значими, колкото и методът, по който ги поднасяте. Редица проучвания потвърждават, че когато някой не е склонен с вас, би трябвало да говорите бързо, с цел да не му оставяте време за култивиране на информацията.

И, противоположното – когато представяте вашата най-силна теза, намалете темпото. Така осигурявате време тя да бъде осмислена пълноценно.

По материали от E-executive

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР