“Има ли смисъл да гласувам, ако вотът е компрометиран?” -

...
“Има ли смисъл да гласувам, ако вотът е компрометиран?” -
Коментари Харесай

“Ти броиш” - инструментът за граждански контрол върху преброяването на вота

“Има ли смисъл да гласоподавам, в случай че вотът е злепоставен?” - това се питат мнозина с наближаването на датата 4 април. Съмненията в честността на вота са измежду обичайните провокации пред изборната интензивност. Тази година обаче в България за първи път ще има платформа за редом броене на гласовете, с капацитет да надмине скоростта и точността на държавното “Информационно обслужване”. Става дума за цифровата платформа “Ти броиш”, основана от екип доброволци и предоставена безплатно от “Демократична България” на всяка политическа групировка или неправителствена организация, поискала да употребява този актуален инструмент.

Платформата е неповторима за страната и разрешава на данните, подавани от всеки регистриран в системата покровител, да бъдат събирани и обработвани в действително време от успореден преброителен център.

Как в действителност работи “Ти броиш”

Платформата ще употребява силата на жителите и опциите на цифровата епоха, с цел да направи транспарантна най-важната част от изборния развой - преброяването. Това ще стане благодарение на 12 000 покровители - по един за всяка секция в страната. Старателно подготвени да разпознават изборните операции, пазителите на вота ще бъдат разполагат и с цялостните функционалности на мобилното приложение към платформата “Ти броиш”. Така те ще изпращат сканираните протоколи към паралелния преброителен център, с цел да бъдат тествани и качени оптимално бързо след края на изборния ден на уеб страницата - налични за безусловно всеки жител.

"На този стадий "Ти броиш " е единствената платформа, която ще даде опция всеки един сканиран протокол да се разгласява в интернет, на уеб страницата www.tibroish.bg, където всеки един човек ще може да го види. Ако през днешния ден си дал своя вот, след края на изборния ден, може да влезеш в уеб страницата, да намериш твоята секция и да видиш оповестения протокол с резултатите. Целта ни е тази информация да бъде обществено налична оптимално бързо след края на изборния ден, още преди ЦИК да обработи и оповести резултатите ", споделя ръководителят на екипа от доброволци Ивайло Мирчев.

Към момента всички секции в София са покрити с доброволци, а в цялата акция към този момент са регистрирани към 11 хиляди покровители. Все още има потребност от хора за секции в областите Кърджали, Търговище, Видин, Монтана, Кюстендил, Шумен, Добрич, Пазарджик, Хасково, Силистра и Сливен.

Как човек да стане покровител

Застъпник в “Ти броиш” може да стане всеки пълновръстен български жител, който желае да бъде поръчител за честността на изборите, без значение на коя политическа мощ симпатизира. Достатъчно е да се записва на уеб страницата на националната акция или да изпрати SMS с текст вземам участие на единния телефонен номер 108 006 (първият SMS е безплатен). След регистрацията, екипът на платформата ще се свърже с искащия за последващи стъпки.

Заради пандемичната конюнктура, от покровителите на “Ти броиш” не се желае да участват в изборните пространства през целия избирателен ден. Задачата им е да се показват на секционната комисия преди края на изборния ден и да проследят само броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

Макар в „ Ти броиш “ към този момент да са се записали близо 11 хиляди покровители, съвсем толкоз, колкото са секциите в страната, платформата набира още доброволци. Целта е да се обезпечат повече хора, с цел да има опция да се реагира при непредвидени условия.

“Търсим доброволци, които ще бъдат дейни в наблюдението. Те ще бъдат подготвени за вероятните нарушавания, въз основа на опита ни от предходни избори. Няма да пожелаваме от тях да седят в изборните пространства през целия над 12-часов ден. Достатъчно ще е да отделят 4 часа в най-важната част - в края на деня, при затварянето на секциите и броенето на бюлетините и попълването на данните в протоколите”, споделя Ивайло Мирчев.

Приложението Ti broish, с което ще става подаването на информацията за гласуването, към този момент е налично гратис в магазините на Гугъл и Apple.

Това наличие е част от платената изборна графа на уеб страницата
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> -->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи--> --> Не пропускай - Киро, хайде да създадем нещо сантиментално довечера! - Добре, ще гледаме мача на свещи! Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниШоколадът на 121 години е от партида, поръчана за английските войски в Южна АфрикаКакво още показа певицатаКаква е оценката на специалисти от СЗОБившият началник на Двореца на културата беше упрекнат в нецелесъобразно изхарчени съвсем 3 и половина милиона леваТурският министър на индустрията и технологиите съобщи, че това е четвърта в света кандидат-ваксина от този типДвамата служители на реда желаят компенсации от минимум 75 000 $ всеки и санкция за Тръмп с неизяснен размерСтраните с най-големи загуби са Бразилия, Демократична република Конго и БоливияШестима са ранени, двама от тях са в тежко състояниеТе са забъркани в шпионска спекулация, по отношение на която бе задържан капитан от италианските военноморски силиПричината е законът за правосъдната власт, влезнал в действие предходната годинаКакво предлагат експертитеТой е задържан дружно с негови близкиСъюзът на университетите и колежите, който съставлява университетския състав назова паметника „ суетлив план ”Чорбанов: За грозните информации и неистини – тематиката е дългаЗа 24 часа е арестуван синът на кмета на Панагюрище Никола БелишкиТе ще излязат дори по-евтино, тъй като страната купува на едро. Хиляди българи са затруднени кое по-напред да платят - сметките или лекарстватаОт мрежата Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР