Има ли опасност за морето ни? Въпросът разтревожи всички, след

...
Има ли опасност за морето ни? Въпросът разтревожи всички, след
Коментари Харесай

Взривеният язовир в Украйна! Голям страх за морето ни

Има ли заплаха за морето ни? Въпросът разтревожи всички, откакто язовирът “Нова Каховка ” в Украйна бе взривен и опустошен. Това провокира водно злополучие, а Киев и Москва взаимно се упрекнаха кой е отговорен.

Няма данни за замърсяване на българското крайбрежие след разрушаването на язовир “Нова Каховка ” в Украйна, сочат данните на Министерството на околната среда и водите.
-->
Установено е замърсяване единствено в региона на Одеса с нефтопродукти, метали и радиоактивни субстанции. Но има ли заплаха нечистите води да доближат българското Черноморие?

Мониторингът беше предоставен от екоминистерството, точно поради опасенията, че посредством река Днепър, нечистите води ще попаднат в Черно море и по този начин ще стигнат до България.

Теченията в Черно море вървят назад на часовниковата стрелка и водите се движат от Украйна през Румъния, България и излизат през Босфора.

Експертите обаче настояват, че заплахата екологичната злополука да стигне до българските крайбрежия е малко евентуална.

Целият свят притихна пред лицето на човешката покруса след скъсването на язовирната стена на " Нова Каховка " в Украйна. Но след новините за починалите и тези останали без дом и храна идва заплахата от екологична злополука.

В Одеса към този момент е открито замърсяване на водите с нефтопродукти, метали и радиоактивни субстанции, които се вливат в река Днепър.

" Екологичната злополука ще бъде в целия черноморски район, тъй като това всичко върви с водата в Черно море. Това са планини от издавени хора, животни. От нивите с торове, със строителни отпадъци, гробищни паркове. Всичко това идва в морето. Още през вчерашния ден сутринта беше в Одеса ", съобщи Петър Чомаков, ръководител на Сдружение " Хан Кубрат " - Украйна.

Според специалистите няма риск нечистите води да стигнат до нашите крайбрежия. Причината е, че мястото, където река Днепър се влива в Черно море е стеснен залив и обменът сред двата водоема е доста дребен.

" Така че това затруднява в допълнение вноса на тези боклуци, на възможните токсични материали, биогенни детайл, т.е. всичко това, което ние се притесняваме да се влее в Черно море. Трябва да имаме поради, че това е един район, една акватория, която е много отдалечена от струята на главното морско течение, което през другите сезони може да варира ", добави проф. Николай Вълчев, Институт по океанология при Българска академия на науките.

Институтът по океанология във Варна е координатор на Черноморския център за наблюдаване и прогнозите за придвижването на водите е за интервал от близо една седмица напред. Учените успокояват, че заплаха от екологична злополука по българското Черноморие няма.

" Но би трябвало да кажем, че колкото и огромен да е размерът на този язовир надали цялото количество ще попадне акутно в Черно море, най-вероятно огромна част ще бъде арестувано по всички тези прагове до момента в който стигне до Черно море, въпреки всичко Черно море е един огромен разтворител, т.е. биогенните детайли най-вероятно ще се разтворят, ще понижат концентрацията си ", сподели още проф. Николай Вълчев.

Освен замърсяването на Черно море, заплаха има и от мини. След скъсването на язовирната стена, военни специалисти от Украйна обявиха, че водите са отнесли неизяснен брой мини по пътя си и има възможност те да попаднат в Черно море през река Днепър.

От Министерството на защитата обявиха, че Военноморските сили непрекъснато следят териториалните ни води, с цел да се избегнат произшествия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР