Има ли конкретна мякра, която да защити работника? Работим за

...
Има ли конкретна мякра, която да защити работника? Работим за
Коментари Харесай

Има ли конкретна мярка на правителството в защита на работника?

Има ли съответна мякра, която да отбрани служащия? " Работим за отбраната на всички служащи, само че б ременните дами, хората с увреждания, най-уязвимите групи няма да могат да бъдат съкращавани . Изисква се позволение от Главна ревизия по труда, а тя няма да дава позволение за освобождението им. Така че дано мислим за това, че рецесията ще отмине и ще стартира ново развиване на стопанската система. " Най-страшните прогнози за развиването на рецесията, обвързвана с ковид, визира идващите 18 месеца . Ние действаме най-малко идващите 3 месеца да облекчим бизнеса. Такъв беше отговорът на обществения министър Деница Сачева пред Българска национална телевизия.
Тя изясни за следващ път, че действително сега страната реагира с краткосрочни ограничения в поддръжка на бизнеса и действително просто уголемява обсега на деяние на системите.
Пример за това са великденските надбавки към пенсиите, които действително не трансформират обсега си: към 50 млн. лева ще получат 200 000 пенсионери, които получават пенсия под линията на беднотия в страната - 163 лева (Схемата е същата и през миналите години - бел. ред.)
" Системата за обществено подкрепяне е действаша система от години, в този момент просто ще разшири обсега си за бедстващи фамилии . Еднокранта помощ може да бъде отпусната за фамилии, които нямат никакви приходи. ", сподели Сачева.
Министърът акцентира, че измежду разискваните стопански ограничения, които през вчерашния ден разгласи държавното управление имало и опция майките, които не могат да работят, тъй като децата им не са на градина, да вземат бърз безлихвен заем от страната .
Емил Караниколов: Безлихвеният заем от 1500 лева ще се взима против трудов контракт
Всички заплащания сега вървят и не би трябвало да има забавяния. Всеки проблем, подаден на 0800 88 001, ще бъде прегледан и изследван и решен , акцентира общественият министър.
За хората на " първа линия " в общественото минситерство - " обществените служащи и сътрудниците от Бюрата по труда ще отделим към 10 млн. лева за подкрепяне. "
" От началото на рецесията тези, които са се записали като безработни по причина, обвързвана с коронаивруса, са 6 500, към 3 200 обаче са си намерили работа. Само за през вчерашния ден 1238 са записаните безработни. ", регистрира министър Сачева и добави, че има браншове, където има търсене на работна ръка : " хранителна промишленост и търговията с хранителни артикули, както и колцентровете ". Министърът посочи, че " една огромна част от записаните безработни са завърналите се българи, които са съкратени в чужбина, и сее връщат назад, тъй като са останали без работа. "
Управителят на Национален осигурителен институт: Подготвени сме за безработицата
Към бизнеса: " Това че сега едни чиновник не може да работи в естествени условия, не ознаачва че след време няма да се наложи той да работи извъредно, за а покрие търсенето. "... " Независимо от общата суматоха и числата, които споделяме, огромна част от българските работодатели са задоволително далновидни – и ще изчакат (няма да редуцират служащи - бел. ред.), с цел да се възползват в идващите 3 месеца от мярката " 60/40 ".
БСК желае по една МРЗ плюс осигуровките за наетите в действителния бранш
Кой ще се възползва от мярката 60/40? " Всички, които са наранени от рецесията, ще обхване мярката 60/40 ". Конкретните сфери и бизнеси ще станат ясни до два дни , сподели Сачева.
Кой се обрисува да вземе държавни пари за заплатите на чиновниците си поради ковид?
Защо е 60/40 - 60 % от заплатата заплаща страната, 40 - работодателят - не приказваме за осигуровки ? " Ако работодателят редуцира служащия, той би бил незает - страната още веднъж ще заплаща 60% за него. А в този момент задачата е да се запазят работните места, а не неразумно и под паника да се освобождават хора. "
Знаем ли към този момент какви загуби ни чакат: Няма данни, разбори, прогнози, работим с ежедневните данни от другите страни и се съобразяваме с тях в крачка. Правим главно краткосрочни старания, ориентирани към бизнеса да усети, че " страната ще ги поддържа в този миг на обща рецесия. " После ще се фокусираме върху средносрочните, а в следствие и към дълготрайните ограничения, какъвто е и планът " Красива България ".
Дончев прикани банките да дават заеми за бизнеса с минимална гаранция
В обстановка на рецесия един споделя – за какво бързате, различен споделя за какво се бавите, сподели още Сачева.
От театрите пресметнаха, че загубите им са към 7 млн. лева, ще бъдат ли обезщетени трупите? Загубите за театрите и културата изобщо е тематика, по която ще приказваме в допълнение с министъра на културата, разговаряхме и с нашия еврокомисар Мария Габриел за опциите. В Дания има държавна помощ за анулирани събития, само че за огромни събития - 1000 индивида. Сега обсъждаме и търсим общо решение, което няма да обгръща единствено театрите. ", сподели Сачева.
Какво можем да чакаме от Европейски Съюз като помощ? На този стадий можем да използваме неоползотворените средства по оперативните стратегии и да ги препразпределяме за потребностите, посочени от Оперативния щаб. Вече го вършим, да вземем за пример, от програмата на Министерство на регионалното развитие " Растеж и развиване " са отделени 40 млн.лв. за медицински консумативи. Ще подсилим и " домашният патронаж " с още 20 млн. лева от оперативната стратегия на общественото минситерство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР