Има ли имотен балон в България, сега ли е правилният

...
Има ли имотен балон в България, сега ли е правилният
Коментари Харесай

Банкер: Ако ипотеката на месец сега ви е 850 лева, то след влизането в еврозоната ще е 425 евро

Има ли заможен балон в България, в този момент ли е верният миг да се купи жилище и ще се покачат ли лихвите по ипотечните заеми? На тези въпроси отговори основният изпълнителен шеф на Банка ДСК Тамаш Хак-Ковач в подкаста на Actualno.com.

Сега ли е точният миг за ипотечен заем?

" Зависи кой сте. Повечето от нашите клиенти – 40% от тези, които сега изтеглят ипотечни заеми – са по-млади хора, под 35 година ", сподели основният изпълнителен шеф на Банка ДСК.

" Ако желаете да подобрите изискванията си на живот, съгласно мен е безусловно верният миг да купите парцел и да изтеглите ипотечен заем. По две аргументи: първо, нямам доверие, че в дълготраен проект парцелите в България ще станат по-евтини, тъй като няма балон и второ, България дава най-достъпните ипотеки в цяла Европа ".

" Не би трябвало да се съпоставят цените на парцелите у нас с тези в други страни. На въпрос какъв брой години би трябвало да работи един средностатистически човек, с цел да си купи средностатистически апартамент, той отоговори:

" България е втората най-евтина дестинация в Европа, достъпността е доста добра спрямо останалите европейски страни, да вземем за пример Унгария и Чехия ", уточни Тамаш Хак-Ковач.

" Ако се върнете 10 години обратно, тази досегаемост не се утежнява - българските парцели стават все по-достъпни, тъй като заплатите порастват по-бързо ".

Ще промени ли нещо еврото?

" Краткият отговор е " не “, не трансформира нищо. Вместо български левове ще използваме евро, ползвайки същите логаритми за пресмятане на лихвата - просто левът ще се дели на две. Ако средностатистическият кредитополучател сега заплаща 850 лв. месечно, тогава той ще заплаща към 425 евро. Няма да има друга разлика. Няма стопански и правни способи това да се промени ", увери основният изпълнителен шеф на Банка ДСК.

" Покупката на жилище усъвършенства изискванията на живот. Не съветваме нашите клиенти да се занимават със спекулации, а да влагат в живота си ", съобщи господин Хак-Ковач.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР