Има ли дефицит на дървесина, проспала ли е предишната власт

...
Има ли дефицит на дървесина, проспала ли е предишната власт
Коментари Харесай

Без дърва за огрев през зимата: Много проблеми и неработещи решения

Има ли недостиг на дървесина, проспала ли е предходната власт намаляването на наличните количества и прекъсване на износа за трети страни ли е решението - тези въпроси опълчиха сегашни и някогашни ръководещи през изминаващата седмица, откакто актуалният министър на земеделието Явор Гечев спря за три месеца експорта на необработена дървесина за страни отвън Европейския съюз с обяснението, че се чака недостиг.

Традиционно данни от разнообразни изследвания сочат, че България е измежду страните в Европейски Съюз, в които най-вече се употребяват дърва за огрев. Такава се обрисува да остане наклонността и през тази зима, защото различни разновидности като отопление на газ и пелети (които са дървесен продукт) са с повишаващи се цени. Единствено непроменена остава цената на електричеството за бита, тъй като е контролирана, а не пазарна.

В телевизионно изявление през предходната седмица министър Гечев увери, че няма риск за хората в селските региони да останат без дървесина за отопление. Посочи обаче, че поради скока в цените на енергоносителите търсенето на дървен материал за отопление е повишено три пъти, като това неизбежно ще се отрази на цените.

Министърът предвижда, че след въвеждането на мярката ще би трябвало най-малко месец за стабилизирането на цените. През предходната година те доближиха до най-много 100 лева за пространствен метър, а понастоящем към този момент са близо 200 лева B cpeдaтa нa фeвpyapи бившият вицeпpeмиep Kopнeлия Hинoвa oбяви, чe отстранява " пocpeдницитe "  oт тъpгoвиятa c дъpвeн мaтepиaл и той ще се продава непосредствено от складовете на държавните горски стопанства, като се очакваше това да повлияе на крайната стойност. " Това не се случи. За мен това заричане е чисто популистко, с което подведоха хората, които се отопляват на дърва ", споделя новият регионален шеф на Смолян Стефан Сабрутев, представен от районното издание Отзвук.БГ.

Пред БНР заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов показва, че 158 общини в страната имат гори, а от тях единствено 15 доставят локалното население с дърва за огрев.

Според информация на уеб страницата Money.bg от Министерството на земеделието зaявĸитe зa дъpвa зa oгpeв пpeз нacтoящaтa гoдинa ca зaвишeни c нaд 25% cпpямo минaлoгoдишнитe и дъpжaвнитe пpeдпpиятия paбoтят зa пpиopитeтнo ocигypявaнe нa нaceлeниeтo. Според процедурата локалната власт събира данни за потребностите на популацията от дърва за зимата и след това я предава към изпълнителната власт.

Панацея ли е прекъсването на износа

По думите на земеделския министър Явор Гечев засиленият интерес към покупката на дървесина постанова първо покриване на вътрешните потребности и чак по-късно изнасяне на дърва за трети страни (такива отвън Европейския съюз - бел. авт.)

По неофициална информация на " Дневник " предходната есен също е била премисляна възбрана на износа на дърва за трети страни. Според източници от администрацията мярката е била обсъждана сред тогавашния шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев и Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър на стопанската система. Правните отдели на организацията и министерството обаче излезли с негативни мнения с претекста, че сходно ограничаване е незаконосъобразно и няма да издържи в съда, а също така може да опонира на междуправителствени спогодби.

Същото изяснява и Иван Пенков, тогавашният ръководител на Асоциацията на горските компании, когато през 2015 година властта още веднъж не разрешава краткотрайно износа на дървесина. " Това е последна мярка, която ще се отрази на бизнеса. С нея могат да се нарушат правилата на пазарната стопанска система и дълготрайното обмисляне. Убеден съм, че ще има компании, които ще тръгнат да търсят правата си по правосъден ред. И фирмите ще завоюват, когато показват своите контракции и неизпълнения ", споделя той.

По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП) от началото на юли добивът на дървесина в България понижава с към 2.5 млн. кубични метра за последните 2 години. Според организацията плануваното годишно прилагане на дървесина би трябвало да е към 7.2 млн. куб. метра, само че през 2020 и 2021 година са добивани не повече от 6 млн. куб.

" Годишно страната ни добива към 6.5-7 милиона плътни кубически метра дървесина, а изгаряме към 3 милиона плътни кубически метра. Тази година сме добили 350 000 кубика повече спрямо миналата. Заради цените на енергоносителите и газовата рецесия обаче в този момент хората се презапасяват и се преориентират още веднъж към обичайното гориво, даже тук-там, където това отопление не е било факт, а това провокира дефицит на пазара ", разяснява пред БНР заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

Добавя, че би трябвало да се секат към 8 милиона кубически метра дървесина, а занижените стойности са резутат от самоограничения и дефицит на трудова ръка.
Анализ на Агенцията по горите, оповестен на уеб страницата й, пък демонстрира, че в годините износът на дървесина е нищожен по отношение на добива - под 10 на 100 годишно, и понижава, което също слага въпроса за потребността от възбраната.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР