Има лека промяна в поведението на вируса. Засега намалява инфекциозността

...
Има лека промяна в поведението на вируса. Засега намалява инфекциозността
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Инфекциозността на коронавируса намалява

Има лека смяна в държанието на вируса. Засега понижава инфекциозността му. Все повече ще срещаме хора, които са инфектирани с COVID-19, само че нямат никаква клиника или го карат напълно леко. По-малко ще бъдат тежките и смъртните случаи, само че броя ще понижава все по-бавно. Това съобщи пред bTV основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ 104 нови случая е връх за целя интервал на COVID-19. Предишната най-висока стойност на инфектирани с ковид беше през април - 90 случа на ден. Една от аргументите за този резултат е късното излизане на пробите от през вчерашния ден от Доспат, които бяха 30.   Определено имаме циркулация на вируса в страната и продължаваме да се срещаме с него. Там, където откри подобаваща почва – дали в болница, дружество или село с интензивни контакти, той заразява доста хора “, съобщи доцент Кунчев

По думите му растежът на новите случаи не е характерен за България и се следи в целия балкански район. Само за вчерашния ден в Северна Македония са 127 случаите, в Турция – 989, Сърбия – 75, което на база население са повече от нашите случаи.

„ Излезе доста забавна публикация, че има хора – фамилни огнища, при които един човек е потвърдено позитивен и в течение на седмици и месеци той не заразява никой към себе си, което е необикновено за сходна зараза. Същевременно с това има т.нар супер разпръсквачи, които попаднали в колектив за нула време заразяват 50, 60 и даже 100 души. Те разпръскват вируса доста дейно. Вероятно този феномен е налице “, добави доцент Кунчев.

Той акцентира, че маските са наложителни за публичния превоз. На другите затворени места остава горещо целесъобразно хората да са с маски. За магазините ще останат горещо целесъобразни, сподели Кунчев и добави, че това през днешния ден ще бъде написано в нова заповед на здравния министър, като ще влезе евентуално в действие незабавно.

Стратегията ни няма смяна, не желаеме да пречим на финанси и стопанска система и персонален живот, а да държим под надзор инфекцията, да не стигаме високи върхове, които да заплашват чак здравната система, разясни той.

Много по-опасна беше обстановката през април, в този момент когато случаите са съсредоточени на 4-5 места, ние можем бързо да се намесим, посочи Кунчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР