Има купища практики и техники, които помагат да се отслабят

...
Има купища практики и техники, които помагат да се отслабят
Коментари Харесай

Мъчат ви потискащи мисли? Дръпнете ластика

Има купища практики и техники, които оказват помощ да се отслабят тревожните, непродуктивни модели на мислене. Тъй като не съм терапевт, насочен към техниките, постоянно узнавам от клиентите си какво работи при тях, в сравнение с противоположното, написа психотерапевтът доктор Хариет Лърнър за Psychology Today.

Една от тези клиентки е Кати, която споделя за „ метода на ластика “, който научила инцидентно от известно списание. Техниката се състои в следното: когато усети, че стартира да потъва в негативни мисли, Кати опъва ластика, който носи на китката си, и го пуска внезапно, тъй че да я заболи.  

Кати не се пробва да спре мислите, (което, показва Лърнър, е невъзможно), а просто работи по положителния остарял способ на класическото обуславяне, като ги свързва с неприятно физическо чувство. Мозъкът привиква да заобикаля болката, нежеланите мисли последователно се разреждат.

В последните десетилетия учените са заинтригувани от метода, по който избрани действия, повтаряни неведнъж в продължение на дълго време, се отразяват върху връзките сред невроните в мозъка. При усвояването на ново умеене или държание, в мозъка се осъзнават нови връзки, нови пътища, по които информацията протича. В началото те са неустойчиви и елементарно се разпадат. Старите привички разчитат на здрави и утъпкани нервни пътеки, които използваме с минимум изпитание.

Такъв табиет е така наречен „ предъвкване “ на едни и същи неприятни мисли в главата ни, които се връщат още веднъж и още веднъж в отговор на най-различни събития. Мозъкът избира утъпканата пътека, която нормално е разновидност на „ аз съм цялостен глупак “, „ никой не ме обича “, „ в никакъв случай няма да съумея да направя X, Y, Z… “ Подобно „ предъвкване “ стои в основата на тревогата и депресията, сочат редица психически проучвания.

Не можем да спрем безусловно всяка неприятна или тревожна мисъл (надали някой със здрав разсъдък би желал сходно нещо), само че може да ограничим непотребните мрачни монолози, които понякога засмукват всеки във водовъртежа си. „ Методът на ластика “ оказва помощ да упражняваме мозъка си да построява нови връзки, като отклоняваме вниманието му от познатите страхове и недоволства, и го насочим към нови и вълнуващи прекарвания и чувства. Опитайте още в този момент.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР