Има исторически силни връзки между България и Германия и това

...
Има исторически силни връзки между България и Германия и това
Коментари Харесай

Тим Курт: Обемът на търговията между България и Германия показва историческите връзки между двете страни

Има исторически мощни връзки сред България и Германия и това можем да забележим в размера на търговията сред двете страни.

Германските бизнеси, които сега са в България, въобще не съжаляват за това и биха желали да се разширят.

Има доста квалифицирани фрагменти в България.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Неговата оценка за актуалните връзки сред Германия България в стопански проект е извънредно положителна.

„ Нека да кажем, че половината от сърцето ми е българско, а половината - немско. Вече можете да разберете, че има големи взаимоотношения сред България и Германия. Както знаете, има исторически мощни връзки сред тези страни и това можем да забележим в размера на търговията сред България и Германия “, съобщи той.

„ Това, което е малко необичайно в тези връзки, по този начин да се каже, е, че износът от България за Германия е по-голям от размера на търговията от Германия към България. Мисля, че това е доста добър знак “, добави той.

Курт съобщи, че търговията е преди всичко и виждайки вложенията в страна, е много оптимистично надъхан.

„ Въпреки несигурността към нас, това нещо може да стане още по-голямо и да стигне още по-далеч в позитивна посока “, сподели той, визирайки стопански връзки сред двете страни.

На въпрос на БГНЕС какви са преимуществата на България като капиталова дестинация, Курт открои огромната общественост немскоговорящи в страната, участието в Европейски Съюз и положителните фрагменти.

„ Със сигурност доста огромно преимущество е това, че и България, и Германия са членки на Европейския съюз. Това е позитивен миг. Освен това тук, в България, имаме доста мощна общественост, която приказва и немски език, което оказва помощ доста. От логистична позиция тук, в България, сме в доста забавна позиция. Имаме доста немски учебни заведения, а „ Uwekind “ е един добър образец “, акцентира президентът на Германо-Българската комерсиална камара и добави:

„ Все още имаме доста квалифицирани хора тук. От друга страна, имаме и дефицит на такива, само че за момента имаме доста положителни фрагменти. Също по този начин имам вяра, че можем даже да накараме повече българи или да се върнат в България, или тези, които не са част от просветителната система, да се причислят към нас. “

На въпрос на БГНЕС какви мнения чува от немският бизнес, който влага и работи в България, Тим Курт акцентира, че атмосферата е супер положителна.

„ Най-вероятно сте виждали някои изследвания и на българската, и на немската камара. Според тях бизнесите, които сега са в България, въобще не съжаляват за това и също биха желали да се разширят. Извън страната е малко по-сложно. България не е толкоз поз-ната заради размера си, местоположението си, и за жалост отрицателните медии. Това обаче дава опция за усъвършенстване, с цел да се разпространява България доста повече в позитивна посока, за да бъде и положително място за вложения “, сподели той.

Според него в бъдеще ще има още доста благоприятни условия за позитивно развиване на икономическата среда.

„ Виждам, че тези компании, които влагат в България, не са единствено в един бранш. Можем да забележим вложения в доста сфери. Не единствено в автомобилостроенето, освен в тежката металургична индустрия. Има доста, доста благоприятни условия. А страната разполага и с доста пространство. Така че от тази позиция аз съм доста оптимистично надъхан за бъдещето “, сподели Курт в умозаключение.

БГНЕС напомня, че за последните 30 години, откогато съществува камарата, износът на България към Германия е повишен 23 пъти, до момента в който немският - 12 пъти, т.е. имаме изпреварващо повишаване на българския експорт. Като цяло стокообменът сред двете страни се е нараснал 16 пъти.

През предходната година е регистриран рекорден стокообмен от 12 милиарда евро. По данни на Източния комитет на немската стопанска система - авторитетна организация отговаряща за развитие-то на немските бизнес връзки с страните от Централна и Източна Европа - България изпреварва Русия като стопански сътрудник на Федералната република. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР