Има интерес албанския град Елбасан да се превърне в център

...
Има интерес албанския град Елбасан да се превърне в център
Коментари Харесай

Има интерес албанският град Елбасан да се превърне в център на българщината

Има интерес албанския град Елбасан да се трансформира в център на българщината, а в университета в града да се учи българска лингвистика.

Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри новата образователна година в българското неделно учебно заведение " Зора " в Елбасан. Там тя се срещна и с представители на българската общественост.

Йотова заяви, че преди идното броене на популацията в Албания има сигнали за емисари на други етнически общности, които изясняват на българите, че са македонци.

Йотова дефинира това като " извънредно злостна акция ".

" Много е вълнуващо за мен през днешния ден да съм на откриването на образователната година в едно българско учебно заведение доста надалеч от България. Искрено благодаря и реверанс за работата, която вършите тук. Децата идват тук на драго сърце. Най-важното - вие ги учите на това да обичат България ".

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към преподавателите и учениците в българското неделно учебно заведение " Зора " в Елбасан, в което учат близо 60 деца.10 са първокласниците тази година. Микел Ценай е приключил Националната спортна академия в София, а от три години преподава български език и литература на децата:

" Като начало учат българската писменост. Много им е забавно да учат буквите ".

След формалното признание на българите в Албания преди шест години те към този момент имат представител в Националния комитет на малцинствата, съобщи БНР.

Предстои албанският парламент да одобри законодателни промени, които ще разрешат финансирането на разнообразни планове на българската общественост.

Посещението на вицепрезидента Илияна Йотова е в навечерието на преброяването на популацията в страната, което стартира в понеделник. В него за първи път вземат участие и българите като публично прието малцинство.

Йотова акцентира, че е значимо българската общественост да отбрани своя статут при преброяването. Това ще подсигурява правата й в бъдеще и ще даде нови благоприятни условия.

Вицепрезидентът чака да има разяснителна акция за българите в труднодостъпните планински региони на Албания, с цел да вземат участие в преброяването.

" Втората ми паника идва от немалкото сигнали, които получаваме от емисари на други етнически общности, които изясняват на нашите хора, че са македонци, че не са българи, че в никакъв случай не е имало българи. Това е една извънредно злостна акция, която е недостойна за 21-ви век. Аз имам уверението на албанските управляващи, че няма да позволен това, само че най-важното е ние самите също да бдим и да не позволяваме, изключително вие, които сте тук на терен ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР