Има едно клише, което в случая ми се струва много

...
Има едно клише, което в случая ми се струва много
Коментари Харесай

Юристи: Радев може да наложи отлагателно вето на отстраняването на Гешев и да чака КС

„ Има едно факсимиле, което в тази ситуация ми се коства доста използвано – че магистратите следва да приказват със своите актове, а не със своите обръщения по малкия екран. Ще бъде от огромно значение, в случай че се стигне до гласуването за предварително освобождение, с какъв брой гласа ще бъде признато. По остарелия закон се изискваха 17 гласа, по новия са 13.  Приемайки, че решените се вземе с 13 гласа, това може да изправи пред заплаха стабилността на решението “.

Това съобщи пред Нова ТВ Емил Георгиев от „ Правосъдие за всеки ”.

Той напомни, че законът в тази му част е нападнат от основния прокурор пред Конституционния съд.

„ Там още не е минало производството по допустимост. Още не е оповестил, че позволява гледането на отправеното искане от основния прокурор. От друга страна президентът може да изчака сред решението на пленума на Висш съдебен съвет и определението по допустимостта. Да речем, че Конституционен съд каже, че ще гледа оспорването, поискано от Гешев, тогава Радев може да се възползва от правото си на отлагагателно несъгласие и да върне на Висш съдебен съвет решението ”, изясни Георгиев.

Според юристът Людмил Рангелов основният прокурор няма избор.

„ Трябва да извади всичко, което знае. Времето да го направи изтича. Теоретично, в случай че през днешния ден Висш съдебен съвет гласоподава освобождението му и в случай че президентът подпише на следващия ден декрет, позицията му завършва. Ще забележим дали президентът ще се отнесе спортсменски към този проблем – ще даде опция Конституционен съд да вземе своето решение като не подписва указа, или повлиян от влошените връзки, незабавно ще го подпише ”, изясни Рангелов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР