Има еднакъв правен риск за водене на разследване както срещу

...
Има еднакъв правен риск за водене на разследване както срещу
Коментари Харесай

Данаил Кирилов не пое отговорност за разследването на тримата големи

Има идентичен " юридически риск " за водене на следствие както против основния прокурор, по този начин и против ръководителите на висшите съдилища.
Това съобщи министърът на правораздаването Данаил Кирилов пред публицисти преди откриването на кръгла маса. Тя се организира във връзка а по осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида по групата каузи С.З. против България и Колеви против България. Също по този начин визира засяга в целокупност казуса за неефективното наказателно произвеждане в България и неналичието на гаранции за без значение наказателно следствие против основния прокурор .
Кирилов сподели, че не желае да влиза в спор и за това кой желае въвеждане на механизъм в закона, който да разрешава следствие против " тримата огромни " в правосъдната власт – основния прокурор и ръководителите на Върховния касационен (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), а освен против основния прокурор.
Нека съобразим Конституцията, където в частта " Съдебна власт " статутът на тримата огромни постоянно е бил равноустановен , сподели още правосъдният министър.
Той акцентира, че в неговото предложение е очакван режим за тримата огромни, който предстои на спор. След като всички заинтригувани страни изразят мнението си по въпроса, Народното събрание би трябвало да вземе окончателното решение дали този режим ще бъде и за тримата дружно, или единствено за основния прокурор.
Кирилов изрази мнение, че какъвто е правният риск за водене на следствие по отношение на основния прокурор, подобен би трябвало да е и по отношение на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Той се аргументира с обстоятелството, че не е елементарно един първоинстационен арбитър да постанови неоправдателна присъда против началника си - ръководител на висш съд .
" За нас е значимо да потвърдим пред сътрудниците си висок стандарт и съвестност на вътрешния режим за подготвеност да се извършват тези решения, тъй като бихме желали да бъдем еднакъв, пълновръстен член на Европейски Съюз и се надявам нашите сътрудници да ни зачетат за подобен ", добави министърът на правораздаването.
Причината за изказването бе фактът, че предходната седмица Кирилов показа обществено плана си за законодателни промени, които разрешават следствие на " тримата огромни ", като изясни, че дава отговор на условията в отчетите на Европейската комисия и рекомендациите, отправени в тях.
В същото време от Комитета на министрите, отговарящ за осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), обявиха ден по-рано в публично известие, че комитетът " не е поставял условие за смяна на процедурата за освобождение от служба (или за разследване) на ръководителите на висшите съдилища на България ".
Проектът за промени в закона на Кирилов бе посрещнат с рецензии и от други 10 неправителствени организации малко откакто бе разгласен обществено.
Според неправителствените организации няма потребност от специфичен ред за следствие на ръководителите на висшите съдилища , защото методът, по който се образува наказателно произвеждане против тях можел да се трансформира в сплашващо въздействие върху съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР