Има доказателства за пране на 5 млн. евро. Такъв е

...
Има доказателства за пране на 5 млн. евро. Такъв е
Коментари Харесай

Испанците за къщата в Барселона: замесени политици, подозират пране на € 5 млн.

Има доказателства за пране на 5 млн. евро. Такъв е изводът в отчет на испанските служби за абсурда, прочут у нас като " Къщата в Барселона ". Той е изпратен до българското Министерство на вътрешните работи - факт, който Бойко Рашков огласи на 2 февруари.

Това пишат три разични медии, които настояват, че са осведомени с въпросния отчет, който е в България от 2 февруари - " Медиапул ", " Сега " и " 24 часа ".

На питане на Клуб Z от Министерство на вътрешните работи дадоха отговор, че не те го дават на медиите. По-късно министър председателят Кирил Петков удостовери за отчета.

Формулировката на испанските служби съгласно " Сега " е, че " подадената информация е вярна ". Според " 24 часа " вътре се загатва поименно Бойко Борисов.

Според отчетът се концентрира върху няколко основни момента – пазаруване на къщата в Барселона, в която живееше някогашната " Мис Бикини " Борислава Йовчева, зареждането със средства на сдруженията, платили за парцела и за магазина ѝ, както и връзката с някогашния министър председател Бойко Борисов. Заключението в отчета е, че " има доказателства за голям брой знаци, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират хипотетично закононарушение интернационално пране на пари на стойност над 5 млн. евро ".

Клуб Z напомня, че абсурдът " Барселонагейт " избухна в действителност на два пъти. Първо фейсбук страница у нас разгласява фрагменти на къщата, манекенката и нейния бутик, като ги свързваше с Борисов. Твърди се също, че досегашният министър председател има дете от Йовчева.

Преди две години пък изданието " Ел Периодико " заяви за следствие на испанската полиция, съгласно което може да има връзка сред изпирането на няколко милиона евро и Борисов. Оттогава българската прокуратура твърди, че ревизира случая, само че все не може да стигне до финален извод. Оправданията са, че се чака информация от чужбина.

В отчета на испанската полиция финансовите транзакции са в детайли разказани. Споменават се и имена на хора на ГЕРБ, както и предприемачи, близки до Борисов.

Изследвана е главно активността на две сдружения – Еma BGS S.L. и Numin Invest S.L. Първата компания е притежател на магазина за облекла, управителен от Йовчева. През втората е купена къщата за 3 млн. евро.

С цел прекачване на активи Numin Invest се е управлявала от Йовчева и татко ѝ Георги Йовчев, се твърди в документа.

Дружеството обаче е 100% благосъстоятелност на предприемача Александър Чаушев, който към този момент се разгласи като притежател на къщата в Барселона. От 2013 до 2016 година тази компания е записала загуби от към 70 хиляди евро. През това време не заявява никакви доходи.

Заключението на испанските управляващи е било, че сдружението няма комерсиална активност и " затова е единствено холдингова компания, основана за прекачване на активи/капитали от трети страни ".

Най-значимата транзакции, направена от Numin Invest в този интервал, е тази за покупката на къщата. Имотът е заплатен на три пъти – депозит от 300 хиляди евро и два чека – за 2,5 млн. евро и 100 хиляди евро, както и над 232 хиляди евро такси.

Магазинът за облекла е ръководен от компанията Ema BGS. Тя е учредена през 2014 година като тогава едноличен притежател е бащата на Йовчева – Георги Йовчев.

След това в ръководството влизат щерка му, както и кипърската офшорка Palms Enterprises. Неин притежател е кипърец, само че прокурист е предприемачът Йордан Христов, с който по-късно Йовчева подписа брак.

През 2015 година капиталът на Ema BGS е увеличаван два пъти като става дума за 1.75 млн. евро. Същата година от компанията е правена и друга транзакция на стойност 600 хиляди евро. Това е цената на магазина за облекла, платен за 2,3 млн. евро.

" Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, защото не са декларирани по отношение на икономическия баланс на сдружението. Друг аспект, който е изумителен, е, че самото сдружение заявява загуби на стойност 1.225.000 евро през фискалните 2014 година и 2015 година, което би могло да потвърди, че магазинът за облекла не е изключително печеливш ", написа в отчета.

Българското дело за пране на пари

На 20 юли м.г. шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви, че се води дело за пране на пари по аферата " Барселонагейт ". Бившият министър председател Бойко Борисов е давал пояснения по делото, когато то е било на стадий инспекция. Българската прокуратура твърди, че инспекцията по случая е почнала още през 2020 година, само че все пак обществено оповестени резултати няма.

Все още се чакат резултати от назначена експертиза, чиято цел е да покаже генезис на парите.

Пред Европейския парламент основният прокурор Иван Гешев съобщи, че се чака осъществяване на правосъдна поръчка от чужбина, с цел да продължи разследваето.

" Медиапул " напомня още, че още през цялото време бе ясно, че към Борислава Йовчева са направени вложения за 5 млн. евро. С тези пари е открит първокласен бутик за облекла, купена е първокласна къща и " Порше ", което тя е употребила. За притежател на парцела се разгласи предприемачът Александър Чаушев, който изясни, че Йовчева живеела там чартърен.
Случаят е доста по-стар
Въпреки напомнянето от " Ел Периодико ", в действителност испанското следствие стартира през 2018 година, когато гражданското придвижване " Боец " подаде сигнал до посолството на Испания за абсурда с къщата в Барселона. Сдружението желае посолството да съобщи сигнала до испанската прокуратура, което бе направено.

" На 7 юли в медийното пространство в България бе оповестен видео материал, в който се разкриват данни, водещи до основателни подозрения за корупция, пране на пари, данъчни и финансови измами на територията на Кралство Испания. От приложените документи могат да се създадат обосновани подозрения за осъществени тежки корупционни закононарушения, в които са забъркани български политици и предприемачи ", написа " Боец " в своя сигнал до прокуратурата в Испания. Към сигнала бе прибавен и деен линк към видеоклиповете.
Какво съдържаше първото видео?
" Бащата на Борислава Йовчева е Георги Йовчев от Сандански. От елементарен служащ в Барселона той внезапно става шеф на компании с активи за милиони евро. След Борислава той е новият шеф на компания Numin invest SL, която е притежател на първокласната къща с оценка 2.9 милиона евро ", започваше историята в оповестения видеоклип.

Георги Йовчев е шеф и на още една компания, която е записана на същия адрес - Ema BGS. В тази компания кипърската офшорка Palms enterprises и нейният прокурист Силвия Илиева Николова са наляли общо 1.75 милиона евро в брой.

Представител на Palms enterprises в България е българският предприемач Йордан Христов. Чрез него кипърската офшорка ръководи " Спортни парцели Приморско " АД. В тази българска компания взе участие и близкият до премиера Иван Саздов от Банкя.

По-нататък следствието стига до Тенис клуб – Банкя, ръководен взаимно от Йордан Христов и Иван Саздов. В този тенис клуб Борисов постоянно играе и организира срещи, а в двора на клуба има и негов монумент, издялан от дърво, настояват гости.

Второто видео завършва с заричане за трети епизод на следствието, в който ще бъде разказано кой е Иван Саздов - другото лице на Palms enterprises в България. " Следите ще ни отведат до охраняваната от НСО улица " Лафонтен " в Банкя. Нали знаете кой живее там? ", са последните фрази от видеото. Показана е къщата, която е безусловно залепена за оградата на къщата на премиера Бойко Борисов.

Сюжетът с къщата в Барселона се намира и през 2016 година, когато уеб сайтът " Биволъ " разгласява част от запис на диалог сред съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния юрист Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да споделя, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче. Посочената тогава сума беше друга - 1.5 млн. евро. Бойко Борисов отхвърля да има нещо общо с къщата в Барселона и някой от жителите ѝ. Той отхвърли и през 2016 година, в разгара на " Яневагейт ". Александър Чаушев, който е купил въпросната къща, също отхвърля връзка на Борисов.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР