Има дефицити в разяснителната работа на Централната избирателна комисия към

...
Има дефицити в разяснителната работа на Централната избирателна комисия към
Коментари Харесай

Стефан Манов от ЦИК: Партиите не правят много за доверието на избирателите в изборните резултати

Има дефицити в разяснителната работа на Централната изборна комисия към гласоподавателите, съобщи в изявление за БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК.
Той уточни, че методическите инструкции за секционните комисии, в които ще има машинен избор, към момента не са подготвени.

ЦИК има задължението да осведоми гласоподавателите за правата и отговорностите им, само че тя е обичайно слаба и без фокус в тази своя активност, разяснява специалистът.

Той уточни, че не е добра разяснителната акция за опцията за гласоподаване по сегашен адрес, както и за опцията да се гласоподава на друго място.

Като че работата на комисията е ориентирана да се сглоби някакъв избирателен развой, а не към това гласоподавателите да бъдат привлечени интензивно да вземат участие, сподели още Стефан Манов.

Според него акцията по-скоро показва наказванията, пречките, а не подтиква гласоподавателите да гласоподават, добави той.

Гласуването в България е наложително, въпреки да няма наказания, само че нищо не се прави това обвързване да бъде изпълнено с увереност, разяснява специалистът.

Той добави, че броят на невалидните бюлетини в България е голям, като на изборите за Европейски парламент през 2014 година има 5,2 % недействителни гласа, а на изборите за български парламент през същата година са били 6,3.

Това са 40-50 000 гласа при предел за влизане в Народното събрание от 120 – 140 000 гласа, разяснява Стефан Манов.

Основното при изборите е доверието в изборния резултат, а българските партии не вършат доста, с цел да може гласоподавателите да го имат, заключи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР