Има бюджет от 5 милиона лева за тази година, насочен

...
Има бюджет от 5 милиона лева за тази година, насочен
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Час по-скоро подайте заявления за обезщетение след градушката

Има бюджет от 5 милиона лв. за тази година, ориентиран тъкмо за потърпевши от неподходящи климатични условия

Министърът на земеделието Иван Иванов прикани потърпевшите от градушката стопани в Садово да подадат в най-кратки периоди заявки за обезщетение. Пред той подсети, че срокът за това е 7 дни и, че в случай че няма искане до фонд "Земеделие " няма по какъв начин да тръгне процедурата по разказване, оценяване и заплащане на вредите.

"Има 5 милиона бюджет за тази година, ориентиран тъкмо за потърпевши от неподходящи климатични условия. От страна на министерството ще създадем всичко допустимо, с цел да придвижим по- бързо процедурата ", заявява Иванов и добави, че с негова заповед компенсацията може да се получи в едноседмичен период след обработката на документите.

Министърт обясни, че размерът му ще е до 80% от междинните индустриални разноски за развъждане на съответната просвета за хората без застраховки, а за тези, които се се застраховали, заплащането е на половина. Цените се дефинират от данните, които дава Системата за агропазарна информация.

Иван Иванов не одобри укора, насочен от кмета на Садово Димитър Здравков, че хората нямат доверие на механизма за обезщетяване и отдръпват заявките си. По думите му локалните управляващи инспирират напрежение, което не оказва помощ на хората.

"Нека не се привнасят вътрешно партийни проблеми " прикани Иванов.

В отговор на мнение на аграрни производител от Чешнегирово, който показа, че не се застрахова, тъй като изискванията не са преференциални, министърът на земеделието отговори, че е сюрпризиран от упоменатото условие събитието да е станало след 1 юни, само че изрази подготвеност за диалог със застрахователите. От думите му стана ясно, че страната заплаща 65 % от застрахователната лавица за разнообразни култури. Бюджетът, обособен за тези разноски е 3.5 млн. лв..

Иван Иванов насочи покана към потърпевшите от Садово да се срещнат с екипа на министерството в София.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР