Илюзията Брекзит започва да лъсва, заяви в предаването 12+3“ Даниел

...
Илюзията Брекзит започва да лъсва, заяви в предаването 12+3“ Даниел
Коментари Харесай

Даниел Стефанов: Илюзията Брекзит започва да лъсва

Илюзията Брекзит стартира да лъсва, съобщи в предаването „ 12+3 “ Даниел Стефанов – координатор на Европейския съвет за външна политика. Той акцентира, че с цел да може Англия да получи нещата, които Тереза Мей предлага, страната ще би трябвало да се съгласи да съблюдава стандартите на Европейски Съюз, без да има право да взе участие в тяхното формулиране. Това пък ще затрудни сключването на търговски съглашения от Англия с другата част от света, което е огромното предпочитание на Брекзит, изясни Стефанов.

Той разяснява и оставките на английските министри за Брекзит и на външните работи:

„ Реалността беше ударена от всичко това, което се изговори по време на акцията за Брекзит и по-късно. Ясно е, че Англия има проблеми с Брекзит, че всичко това, което се говореше по време на акцията и хората, които се опитваха да вразумят гласоподавателите, в действителност са били прави и доста от тези неща се случват. Имаме към този момент един интервал от към година и половина, в който икономическият растеж пада, имаме увеличена инфлация, имаме компании, които заплашват, че ще изоставен Англия, в случай че няма добра договорка по Брекзит. Това са аргументите, които карат Тереза Мей да търси „ мек Брекзит “. Възможността за „ корав Брекзит “ към момента е на масата с цялостна мощ. Това, което може да докара такава алтернатива, към момента е извънредно сериозно – то е сериозно както за Мей и нейното държавно управление, по този начин и за Консервативната партия, за стопанската система на Англия, която никога не е подготвена за подобен излаз. Твърд Брекзит би означавал да се отстранен всевъзможни търговски връзки сред Европейски Съюз и Англия, което би било голям удар за Англия. Компаниите се опасяват най-вече от това “, разяснява Стефанов и добави безапелационното си мнение, че един тежък Брекзит е доста по-лош за Англия, в сравнение с за Европейски Съюз.

Според Стефанов Европейски Съюз чака да види Бялата книга, която се чака на следващия ден да бъде показана, с цел да реши дали може да одобри такова нещо. Това, което има в документа, е мъчно за приемане от Европейски Съюз, счита той.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР