> ИлюстрацияДанъчни инспектори проверяват за отчитане на обороти и издаване

...
> ИлюстрацияДанъчни инспектори проверяват за отчитане на обороти и издаване
Коментари Харесай

НАП-Варна запечата 25 търговски обекта, сред тях заведения, СПА център и бензиностанция

 > Илюстрация
Данъчни инспектори ревизират за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за придвижването на рискови артикули, в това число алкохол и тютюневи произведения в крайморските курорти. Контролът  се реализира от органите по приходите посредством осъществяване на контролни покупки, параленост на касовата наличност с регистрираните обороти, следене на  заплащанията и отразяването им в касовата книга на обектите.

Под физически надзор са сложени 20 високооборотни заведения за публично хранене и нощни заведения на територията на гр. Варна и курортните комплекси. При осъществените наблюдения единствено в един от заведенията за хранене в наличието на данъчните оборотът се е покачил от 9 хиляди на 15 хиляди лв.. В останалите обекти не се регистрира разминаване в отчитането на продажбите.

По време на осъществения надзор от началото на месец юли доникъде на август са формирани 142 акта за административни нарушавания, като 35 от тях са за неиздаване на фискален касов бон, 91 акта за открита разлика в касовата наличност и 5 за липса на фискално устройство. Всички търговци, които не издават касова записка, се санкционирани  със запечатване на комерсиалния обект, с изключение на наложената санкция, като обектите остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. Ефективно досега са запечатани 25 търговски обекта, като измежду тях са китайски ресторант, заведения за бързо хранене, СПА център, бензиностанция и други

И през този сезон данъчните ревизират  хотелски комплекси и къщи за посетители по Северното Черноморие, като наблюдават отчитането на заетостта  на местата за настаняване и внасят ли се осигурителните вноски на работещите в обектите. До средата на август са осъществени 242 такива инспекции и са формирани два акта за административно нарушаване на данъчните закони.

Под непрекъснато наблюдаване на чиновниците от “Фискален надзор “ от НАП  Варна са транспортните средства, които  зареждат със стока курортните комплекси по Северното Черноморие. От началото на юли фискалните сътрудници на Национална агенция за приходите са направили 6 624 инспекции на транспортни средства, като са наблюдавали придвижването на рискови артикули, в това число алкохол и тютюневи произведения, на стойност близо 6 млн. лв.. По време на инспекциите обществените реализатори от дирекция " Събиране “ са посетили и иззели паричните средства от касите на 62 обекта, като са внесли в бюджета над 90 хиляди лв.. Тази последна мярка ще продължи да се ползва по отношение на търговци с просрочени данъчни отговорности, които имат опция да извършват отговорностите си към бюджета, само че не го вършат.

" С всяка година нарушаванията на данъчното законодателство по Северното Черноморие понижават.  Освен целогодишния надзор, който реализираме,  залагаме и на партньорските връзки и поддържането на противоположна връзка с работещите в туристическия отрасъл, с цел да реализираме стабилно държание  на търговците за непринудено съблюдаване на данъчните и осигурителни закони през последните години “, съобщи шефът на Национална агенция за приходите Варна Милена Колева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР