Илюстрация Увеличаване Смаляване За произхода на видовете на Чарлз Дарвин

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване За произхода на видовете на Чарлз Дарвин
Коментари Харесай

Произходът на видовете според Сабина Радева

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
" За произхода на типовете на Чарлз Дарвин " на българката Сабина Радева беше селектирана в класацията " Книга на годината " на една от най-големите английски вериги книжарници, Waterstones. Детската книга с красиви илюстрации попадна в компанията на единадесет други издания, измежду които последният разказ на номинираната за Нобелова премия Маргарет Атууд и книгата на Грета Тунберг (избрана за книга на годината).

Родената в Русе и израснала в Родопите Сабина Радева през днешния ден живее в Англия, където работи като графичен дизайнер и илюстратор. Прави магистратура по молекулярна биология в влиятелния институт " Макс Планк " в Германия, само че по-късно взема решение да се преквалифицира и приключва илюстрация. " Още от детска възраст обичах да рисувам и да върша свои комикси и илюстрирани истории. Вдъхновението от природата на Родопите, където израснах, детските книги и рисуването са това, което ме образува в ранните години ", споделя Сабина. Въпреки че избира науката, пристрастеността към креативен занимания в никакъв случай не я напуща и всеки свободен миг прекарва рисувайки или с фотоапарат в ръка. " Пътищата в научните среди са отъпкани и стъпките, които би трябвало да следва човек, с цел да напредва, са ясно обрисувани, до момента в който изобретателната специалност ми се струваше вълнуваща, цялостна с провокации и незнайни. Взех няколко курса по дизайн онлайн и открих първите си клиенти ", споделя Сабина. След което напуща института и стартира работа като дизайнер на свободна процедура. Намира си сътрудници и девет години по-късно към този момент има сполучливо дизайнерско студио в Лондон.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Проекти, които сплотяват просвета с изкуство, ме притеглят най-вече и за една академична задача взех решение да илюстрирам научна детска книга. Попаднах на книгата на Дарвин и я прочетох в оригинал. Изучавахме я в учебно заведение и в университета, само че беше поднесена по доста изсъхнал метод и като ученичка не ми беше ясно за какво е толкоз революционна ", спомня си Сабина Радева. Трудът на Дарвин, въпреки това, й прави мощно усещане с красивия си изказ и методология. Дарвин прави връзка сред доста разнообразни полета в науката и дава образци от ботаниката, зоологията, анатомията, геологията. В момента наклонността е учените да се специализират тясно доста рано в кариерата си. Личният опит на Сабина е подобен - тя стартира научния си път с едно безпределно предпочитание за познания, а когато стига до докторантура, фокусът й към този момент е напълно върху един-единствен протеин в рибите. " В книгата на Дарвин открих сродна ученолюбивост към естествения свят и блян към просторен взор. "

По време на изследванията си открива, че битуват много неправилни схващания за еволюцията, гарнирани с възгледите на обособени религиозни групи. Изводът й е, че сложността на материята и архаичният език на Дарвин са спънка за доста хора, които желаят да научат повече за неговата доктрина. Това я въодушевява да направи детска книга, която е артистична, налична и в това време дава акуратна научна информация. Подобно приспособено издание би било еднообразно потребно за деца и възрастни.

В началото нейните консултанти се съмняват дали книгата е подобаваща за дребни читатели. В сърцето на теорията на Дарвин е залегнала концепцията, че доста човеци и групи умират в процеса на пригаждане и натурален асортимент, което е грубо и би могло да разстрои децата. А някои елементи от книгата са сложни за разбиране даже от огромни хора. Концепцията на Сабина за книгата е къс и понятен текст, опростени и занимателни илюстрации, диаграми, образен роман и комизъм.

Неразбирането на теорията на Дарвин води и до псевдонаучни вярвания или даже да клатушкане по теории на конспирацията, ето за какво идеята на Сабина е да направи научните пояснения налични за всеки, което си е самобитна битка с дезинформацията. " Има прекалено много неправилни схващания на тази тематика и при всички положения едно ясно ревю ще помогне за градивна полемика ", уверена е тя.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

В Англия книгата й е номинирана от няколко образователни организации като отличен източник и учители я употребяват към този момент в клас. В момента се следи напредък на детските книги, свързани с просвета. Всяка година излизат нови и красиви издания, които да улеснят децата и да отговорят на техните въпроси. Хубавият непряк резултат е, че възрастните също се зачитат в тези книжки. " Да се надяваме, че този тренд ще помогне хората да се доверяват повече на науката. "

Интересувам се по какъв метод фактът, че е родена и израснала в България, й се отразява във Англия. " Четох публикация, която твърдеше, че постоянно имигрантите са изобретателни, тъй като вършат връзки сред хрумвания от личната си просвета с новата си среда. Аз като имигрантка трябваше да преодоля компликации и провокации, с цел да се приспособявам, и това ме научи да съм мощна ", споделя Сабина Радева. Тя споделя, че когато човек пробва нови инициативи - като тази книга или нов бизнес, възприятието на неопределеност и неустановеност може да е огромна спънка. Но куражът, който придобива, адаптирайки се към непознатата просвета, е преимущество, което й оказва помощ в специалността. " Невероятната природа на България ме въодушевява и до през днешния ден и жадувам да я виждам постоянно онлайн, освен в илюстрациите си ", споделя Сабина.

Тя се връща постоянно в България с двете си деца, които приказват български. " Това са обичаните им ваканции и показват предпочитание да идват по-често. Разбира се, четем им български книги. " Докато рисува " За произхода на типовете на Чарлз Дарвин ", на нейните деца им е доста забавно по какъв начин прави илюстрациите, само че към текста са безразлични. " Тяхната реакция ме разколеба доста в един миг, само че всяко дете е друго. Откакто книгата излезе в Англия и други страни, получавам постоянно писма от родители, които ми описват какъв брой детето им харесва тази книга и е погълнато от нея. "

Първоначално, с цел да издаде илюстрираната детска версия " За произхода на типовете на Чарлз Дарвин ", Сабина Радева търси финансова помощ в краудфъндинг платформата Kickstarter. Успехът на акцията демонстрира, че има изненадващо огромен интерес и потребност от такава приспособени издания. Впоследствие и седемте водещи английски издателства демонстрират интерес, само че книгата е издадена от Penguin.

Книгата към този момент е преведена на деветнадесет езика, а на 5 март чакаме да излезе на български от издателство " Сиела ". В момента Сабина Радева работи по три нови книги. Интересува се от планове, които смесват технологии с арт, като да вземем за пример 3D и AR арт. Отворена е за най-различни изобретателни опити в практиката си. " Проектите, които сплотяват просвета и изкуство, обаче ще продължат да имат централна роля, тъй като те ме карат да се усещам най-полезна. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР