Илюстрация Увеличаване Смаляване След като през миналата година Шведската академия

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване След като през миналата година Шведската академия
Коментари Харесай

Книга: Олга Токарчук - "Бегуни"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
След като през предходната година Шведската академия не присъди Нобелови награди поради разкрити случаи на полово посягане в редиците на институцията, тази година журито връчи две награди за литература: с изключение на Олга Токарчук тази година Нобелова премия за литература получи и австрийският публицист Петер Хандке (повече за вълната на отвращение, която провокира тази новина). Академията получава рецензии и за това, че награждава най-вече европейски създатели, и е извънредно време да обърне внимание на писатели от други континенти.Книга: Олга Токарчук - " Бегуни "
Издателство: ICU
Цена: 15.90 лева

Ако до момента не сте се срещали с прозата на полската писателка и нов притежател на Нобелова премия за литература Олга Токарчук, романът й от 2007 година " Бегуни " е идеална първа среща с нея. Книгата печели най-престижната премия в Полша ( " Нике " ) след появяването й, а преоткриването на романа в англоезичния свят й донесе интернационалния Man Booker за 2018 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Бегуни " е написана във фрагментарен жанр, а в центъра е неназована героиня, която разказва живота си и неспокойния си дух. " Явно ми е липсвал някакъв ген, с помощта на който хората пускат корени на всички места, където са останали малко по-дълго ", написа Токарчук, родена през 1962 година в град Сулехов в полско-украинско семейство, само че през годините живяла във Варшава, Вроцлав, а през последните две десетилетия – в село покрай Краков.

" Много пъти съм опитвала, само че моите корени постоянно биваха плитки и най-лекият повей напразно ме събаряше. Не покълвах, бях лишена от тази растителна дарба. " За героинята в романа вътрешната сила не идва от стабилността и хармонията, а от " от друсането на рейсовете, от грохота на самолетите, от люшкането на фериботите и влаковете. "

Темата за бягството и непрекъснатото търсене на ново начало е водеща в романа, който носи името на полско религиозно придвижване, съгласно което непрекъснатото пътешестване пази индивида от злите сили. Както героинята вметва, неналичието на уседналост не всеки път се случва по нейна воля: " Животът постоянно ми бягаше. Попадах единствено на следите му, на някакви мизерни люспи като от изоставена змийска кожа. Едва прецизирала позицията му, той към този момент беше някъде другаде. " В чест на достижението на Олга Токарчук град Вроцлав разгласи, че всеки, който чете нейна книга на физически или електронен притежател, ще пътува гратис в мрежата на градския превоз.

Докато четем романа, мъчно може да избягаме от чувството, че в много моменти Токарчук влага доста от личния си темперамент и взор от света: "...привлича ме всичко развалено, несъвършено, белязано от някакъв кусур или минус, смутено. Интересуват ме най-елементарните форми, грешките в процеса на сътворението, улиците без излаз. "

Тя декларира непосредствено и какво не попада в ползите й: " Не ме интересуват повтарящите се случки, тези, които са в полезрението и вниманието на статистиката и от които всички се възхищават с удовлетворена фамилиарна усмивчица. Аз съм сензитивна към тератологията и изродите. Непрекъснато ме изтезава сигурността, че точно при тях същинското съществуване излиза на повърхността и демонстрира природата си. Внезапно, случайно разобличаване. Срамежливото ох, крайчецът долни дрехи, подал се под идеалните плисета на полата. "

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Jacek Kołodziejski Смаляване

Преводач на " Бегуни " от полски е Силвия Бориславова. През годините от Олга Токарчук са излизали " Последни истории ", " Правек и другите времена ", " Музика от доста барабани ", " Дом дневен, дом нощен ", само че към сегашен миг тези издания са мъчно намерими. Авторката гостува в София и Пловдив през 2014 година

Токарчук продължава мощното полско наличие на международната литературна сцена: тя е следващ притежател на " Нобел " за литература от страната след Хенрик Сенкевич (1905), Владислав Реймонт (1924), Исаак Пашевис Сингер (1978), Вислава Зимборска (1996).

В края на годината, още веднъж под знака на ICU, се чака графичният разказ на Токарчук " Изгубената душа ". " Аз желая да поддържам връзка с хората. Писане без читатели и без другарство е неуместно. Така че се пробвам да намеря метод да предизвикам читателския интерес, да пиша забавно, без да загърбвам сериозните проблеми Винаги се интересувам от общуването. За мен това е най-важното нещо. " (Олга Токарчук пред " Литературен вестник ", 2013)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР