Илюстрация Увеличаване Смаляване Оценка: 4 от 5Още от същото: УрокБезжалостен,

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Оценка: 4 от 5Още от същото: УрокБезжалостен,
Коментари Харесай

Кино: "Ирина"

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Оценка: 4 от 5
Още от същото: " Урок " " Безжалостен, безмилостен, лишен от обич човек! " – по този начин е наречена Ирина в един от хващащите за гърлото моменти на зрелия дебют на Надежда Косева. Мизерията на Ирина е българската бедност, битова и морална, на задънения преход. Нещата, които сме подготвени да създадем поради прословутото оцеляване.

Ирина е вид на учителката от " Урок " и здравната сестра от " Безбог " – стигнала до цялостна безизходност, с живот, редуциран до оголените инстинкти. Днешното възобновление на българското кино става през мощно женско начало – Кристина Грозева от тандема с Петър Вълчанов, Ралица Петрова, в този момент Надежда Косева и съратничката й Светла Цоцоркова с готовия " Сестра ". Емблемата на това възобновление е мощната и носеща товара на света и кръста на общото възмездие жена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Без очите на Мартина Апостолова " Ирина " щеше да е различен филм. Снимаща се за пръв път (както е било в огромните неореалистични филми), тя изнася биографията и прелома у героинята като свои лични. В къща край автомагистралата в покрайнините на миньорски град Ирина крепи семейство с малко дете, незает и злобен на света мъж (Христо Ушев), сластна по-голяма сестра (Касиел Ноа Ашер). В един ден губи работата си в кухнята на шофьорска механа, заварва невярност вкъщи и остава със брачен партньор неработоспособен. Тогава приема да износи непознато дете за пари.

В естетиката на Косева няма преднамерена грозотия. Чувствителната камера (Кирил Проданов) е покрай лицето с овал на икона и изразителни до болежка очи на Ирина/Мартина, улавя миговете на признание. Следим по какъв начин скотското отстъпва на човешкото – през безкористна благосклонност, след прочетен откъс от " Пипи " или инцидентен концерт за цигулка. През чуване и драмата на близките – спасяването на огромната сестра в музиката и акордеона, новата воля за живот на брачна половинка, грубият комшия Варлаам (Красимир Доков) като древен виновник. Апотеозът е една безмълвна прегръдка с другата майка (Ирини Жамбонас) – съюз на две дами в името на продължаващия живот.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР