Илюстрация Увеличаване Смаляване Алексей Пампоров д-р по социология, в анализ

...
Илюстрация Увеличаване Смаляване Алексей Пампоров д-р по социология, в анализ
Коментари Харесай

Търговци със страх, омраза и отчаяние

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване
Алексей Пампоров доктор по социология, в разбор за уеб страницата " Маргиналия " Контролирайки огромна част от медийния пазар, те подменят полезностите и нормите в обществото. Още по тематиката
Мнения Daily - Без доверие диктатурата неизбежно ще пристигна

И още: Те желаят Той да им даде свободата; Защо непрекъснато надяваме партийни очила?
11 окт 2018
Кой ще управлява Българска национална телевизия

Конкурсът за нов общоприет шеф на публичната телевизия приготвя почвата за цялостното й преодоляване от властта. Това ще нанесе големи вреди, тъй като Българска национална телевизия е един от дребното принадлежности на жителите да изискват отчетност от политиците
18 авг 2017
Студен мир, не студена война

Липсата на позиция и снишаването през днешния ден не са алтернатива
12 ное 2016
Дезинформирай и владей

Токсичната съветска агитация към рецесията в Украйна е колкото неубедителна, толкоз и рискова
16 май 2014
През последните 10 години в политическия живот на България се наместиха спекуланти, които търгуват със боязън, ненавист и обезсърчение. Тяхната тактика е лицемерна, само че мнозина се подлъгаха и не престават да се лъжат, тъй като развяват " България " като знаме. Вместо да работят за резистентен стопански напредък на страната, учреден на релативно икономическо тъждество на гражданите; вместо да работят за възстановяване и модернизиране на образованието, опазването на здравето, правораздаването и качеството на живота в страната, тяхната задача е да насъскват едни групи от популацията против други, да внушават ненавист към " другите " и да всяват боязън от " непознатите ".

Крайната им цел е да им повярваме, че няма политическа и обществена опция на омразата. А през последния месец започнаха нова вълнá от свързани послания: " Преходът се провали ", " Мултикултурализмът се провали ", " Либералната народна власт се провали " ГЛУПОСТИ!

Преходът към пазарна стопанска система завърши от дълго време – всеки е свободен да разкрие и има колкото си желае компании във всеки бранш от стопанската система. Може да търгувате свободно с всяка страна по света. Може да пътувате свободно във всяка страна по света, а в Европейския съюз, балканските страни, Европейската икономическа зона и Швейцария – даже единствено с персоналната си карта. Това не е неуспех на прехода!

Имаме многопартийна система и свободно избираме: президент, депутати (и в Европейския парламент), кметове и общински съветници. В член 6 от конституцията е записано: " Всички жители са равни пред закона. Не се позволяват никакви ограничавания на правата или привилегии, учредени на раса, националност, етническа принадлежност, пол, генезис, вяра, обучение, убеждения, политическа принадлежност, персонално и публично състояние или имуществено положение. " Това не е неуспех на демократичната народна власт!

България е мултикултурна територия още преди основаването й. Всъщност самото учредяване на българската страна е мултикултурен съюз сред Аспаруховите прабългари и Седемте славянски племена. Симеон се афишира за " цар на българи и ромеи ", а Калоян е титулуван от папата като " цар на българи и власи ". Обикновените българи застават на влаковите релси и стопират влаковете, натоварени с евреи. Това е мултикултурализъм. Нещо повече - в България преходът протече без етнически или набожен спор. Това не е неуспех на мултикултурализма!

Но политическите спекуланти управляват огромна част от медийния пазар. И по този метод подменят полезностите и нормите в обществото. Добродетели като честността и солидарността са осмивани в телевизионните формати, които трансформират във " ВИПове " и " eксперти " хора, които са невежи, вулгарни и ненавиждат всичко, друго от техния стеснен мироглед.

Политическите спекуланти постоянно са " християни ", които обаче не познават и не се водят от християнските добродетели. Те неведнъж са маскирани и като " патриоти ", които развяват байраци и играят хорá по планински хълм. Но са подготвени да застроят всяка педя земя, без да се интересуват, че унищожават " наш‘те планини зелени ", тъй като облагата от корупцията не се полза с налози.

Те ни постановат публичен модел, в който триумфът и реализацията зависят от това " кого познаваш ", а не от това " какво знаеш и можеш ". Затова се къпят в разкош, до момента в който ние " работим ". Но ние – " неприятният човешки материал " и " 80-те % дебили " (и двете по техните думи), сме алтернативата. От нас зависи да бъдем човечни и единни между тях и да изградим едно сполучливо, образовано, солидарно, заслужено и щастливо общество. Аз имам вяра, че можем да предложим опция на статуквото. Промяната зависи от няколко дребни стъпки, с които да стартираме в своето всекидневие: човечност; солидарност; уважение; ненасилие.

Солидарността и взаимното почитание сред хората вършат силата. Време е да изрием политическите обори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР