Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Бизнесът е в непланирана треска -

...
Илюстрация Увеличаване [Shutterstock] Смаляване Бизнесът е в непланирана треска -
Коментари Харесай

Коя компания и сектор какви трудности среща и как решава проблемите си

Илюстрация
Увеличаване
[Shutterstock] Смаляване
Бизнесът е в непланирана тресчица - напълно спрени са хотели, заведения, всевъзможни занимания - от кино до спорт. Но евентуално 99% от фирмите към този момент изпитват компликации със спад в клиентите, поръчките, забавени заплащания, а размерът на вредата е извънредно неразбираем, минимум поради енигмата по кое време ще свърши пандемията. Буквално под дузина са нишите без проблеми към този момент - търговия и произвеждане на съществени храни, фармация, куриери, телекоми, производители на маски и сходни.

В първите дни на заледяване на бизнеса " Капитал " потърси мениджъри и притежатели на разнообразни компании от няколко бранша и попита кой с какви компликации се сблъсква, по какъв начин взема решение проблемите.
Машиностроене
Спад в поръчките, сложни доставки

Значителна част от индустриалните предприятия в България са в бранша на машините и оборудването, като в тях работят близо 130 хиляди души. Още преди няколко месеца секторът стартира да усеща икономическото закъснение в Европа, за където е ориентирана главната част от продукцията му. По данни за януари оборотите спадат с 3-4% по отношение на година по-рано, което е много над понижението като цяло в промишлеността (-0.8%).

С ковид обстановката става още по-тежка. Заводите за експорт директно го усещат, като даже и по-малките поръчки все по-трудно се доставят до клиентите поради затворените граници и опашките от камиони. А трети напряко затварят - информации при най-големият частен шеф " Арсенал ".

" Очакваме да има в допълнение понижение на поръчките, за някои от фирмите към този момент има ", сподели ръководителят на камарата по машиностроене Илия Келешев (на снимката). Едно от предприятията, което прави съставни елементи за автомобилната промишленост, към този момент регистрира над 20% спад на поръчките и търси разновидности за понижено работно време и частични съкращения на личен състав. Според мениджъри от бранша упованията са, че безработицата при всички положения ще се усили. " Работата на локалните предприятия значително зависи от задграничните им контрагенти, а рецесията в света към този момент е реалност ", разяснява представител на бранша.

Проблем е и по какъв начин стоките им ще стигнат до западноевропейския пазар. " Една от компаниите се оплака, че дистрибутори отхвърлят да транспортират продукцията й с камиони, тъй като няма по какъв начин да минат границите с тези ограничавания. БДЖ пък нямали задоволително закрити вагони, с цел да поемат доставките й ", изясни Келешев.

Пред проблем са изправени и компании, които най-малко към този момент имат задоволително поръчки и работят на цялостни обороти. Става дума за някои огромни производители на съставни елементи за автомобилната промишленост, където по обясними аргументи стотици хора работят в едно помещение, а интервенциите на поточната линия постоянно ги слагат близо един до различен. Това докара до митинги на служащи пред няколко предприятия и риск производството да спре. В завода на " Язаки " край Димитровград във вторник към 1000 души от първа промяна отхвърлиха да влязат в предприятието и настояха да бъдат пуснати в отпуска. Проблемът беше спешно решен с част от хората от идната промяна и заводът продължи да работи, само че в понижен състав. Не е ясно обаче дали това не заплашва осъществяването на договорите. От " Язаки " отхвърлиха коментар.

Недоволство на служащите имаше и пред заводите на " Интегрейтид микро-електроникс " и " Сенсата технолоджис " в Ботевград, които създават високотехнологични артикули и не страдат от спад на търсенето. " Няма написана генерална процедура какво тъкмо да вършим в тази обстановка, само че вършим всичко допустимо да защитим хората ", разяснява генералният управител на " Сенсата " Томи вер Елст (на снимката) пред bТВ.

Работодатели от региони, където са съсредоточени доста и огромни предприятия, като Пловдив, Шумен, Стара Загора и Бургас са обезпокоени, че може да има взрив на подправени болнични от служащи, които се опасяват да отидат на работа.

В тази обстановка от основно значение е съответната реакция на страната. Не е ясно по какъв начин ще се дефинират предприятията, за които страната ще покрива 60% от заплатите на застрашените от съкращения служащи. Индустрията упорства и за ограничения в поддръжка на експортно насочените компании. Земеделие
Презапасихме се с материали за 4 месеца. Но към този момент имаме отводи от клиенти
Иван Иванов, шеф на фамилната компания " Агротайм ", която се занимава със зърно, плодове, свине, земеделска техника

В района на Разград и Исперих, където е концентриран нашият бизнес, към този момент няма публично открити случаи на инфектирани с ковид, само че хората са същински паникьосани А са минали единствено няколко дни от началото на епидемията.

Главният въпрос за мен е по какъв начин бизнесът да продължи да действа обикновено, а не какъв е хипотетичният евентуален риск, поради който може да банкрутираме. Според мен преждевременно се взеха крайни ограничения, които неизбежно ще доведат до банкрути. Миналата седмица нямахме проблем с доставките, само че следва да забележим по какъв начин ще е през идната. Вече имаме отвод на хора да се срещат с наши търговски представители, хора, които отхвърлят да вървят по полето, отводи за образования по употребата на нова агротехника. Всичко това са странични резултати, които към този момент се усещат, само че не сме ги измервали като финансов аспект. Тепърва ще виждаме страшното поради икономическите неволи от тези ограничения.

Ние избързахме и се презапасихме с консумативи, материали, първични материали за четири месеца напред, които са нужни за бизнеса ни. Особено за свинекомплекса, където са нужни храна и лекарства. За бизнеса с плодове - поръчали сме опаковки и не чакаме неприятни изненади от тази позиция. Неприятно сюрпризирани обаче сме от една българска верига, която отхвърли пролетната ни стратегия за ягодите. От веригата ни споделиха, че в този момент се купуват единствено картофи, ябълки и цитруси. Ние с години работим да наложим многообразие в плодовете и усетите, да отглеждаме по-интересни плодове и видяхме по какъв начин хората се отпуснаха и започнаха да ги търсят. Сега поради няколко дни привнесен боязън хората се върнаха към консервативното извършване на покупки отпреди 20 години, и то не тъй като имат по-малко пари.

Всички работещи в компанията (350 непрекъснато заети) са минали инструктаж. Ние имаме опит със свинската чума в нашия свинекомплекс, където бяха въведени 7-стъпкови драконовски ограничения за хигиена. Все още не сме пуснали чиновници, с цел да работят от у дома. Рано е. Ако в този момент ги пуснем, ще откачат от стоене у дома. Позицията ми е консервативна, малко като на Англия.

Много черни са прогнозите ми. Не се знае какъв брой дълго ще продължат ограничаващите ограничения в най-стриктната им форма. Fast food
В едни градове ни позволяват да работим, в други не. Банката ни подхожда без грам еластичност
Аладин Харфан, притежател на " Аладин фуудс ", която има верига за дюнери и цехове за полуготови храни

Най-големият проблем сега за фирмите в хранителния отрасъл е незадоволително ясната заповед, издадена от Министерството на здравеопазването. През последните дни сме принудени да отваряме и затваряме обектите ни по няколко пъти дневно, тъй като не е ясно разказано дали може да се подготвя храна за дома и да се дава на клиента на място през гишето. Това генерира големи загуби, които са свързани със доставяне, с подготовката на един ресторант за бързо хранене със заготовки и с последващото им изхвърляне. Притеснително за нас е това, че във всяка община чиновниците на РЗИ поясняват заповедта друго. Затова се получава и парадоксът в един град да работят заведенията за бързо хранене, а в различен да са затворени. За огромна компания като " Аладин фуудс ", която има над 800 чиновници, това състояние на неустановеност и безпорядък е пагубно. Ние не можем да вземаме местни ограничения за другите градове. Големите структури изискват съществени и общовалидни решения, които да се ползват от всички звена по градовете, в които работим.

Следващото огромно терзание, което пречи за предприемане на спешни ограничения по отношение на чиновниците и активността ни, е несигурността дали няма да се удължи срокът на заповедта за изключително състояние, както и тази за възбрана да действат заведенията. Ако сме сигурни, че ще бъде единствено за 15 дни, може да си позволим да пуснем чиновниците в заплатен отпуск, без да ги освобождаваме. Можем да планираме рестарт на активността си със съответната инвестиция. В момента не го вършим, тъй като, в случай че този период бъде продължен, загубите към този момент ще са пагубни. Функционирането на доставки по домовете е единствено 10% от оборота на компанията, което е извънредно незадоволително да покрие разноските за чиновници, наеми, превоз, режийни разноски, налози и така нататък Към момента нямаме решение.

Производството ни - фабриката за преправка на пилешко месо и фурна за арабски питки, е блокирано, тъй като то обслужва главно контрагенти в нашия отрасъл. Към момента не може да се направи нито кратковременен, нито дълготраен проект за произвеждане и импорт.

Призовавам банките да имат самостоятелен метод към клиентите си и да бъдат гъвкави. В противоположен случай засегнатите сектори ще бъдат тотално сринати. Предлагам да се удължат периодите за погасяване на главниците по заеми до края на изключителното състояние, като прибавят запас от още един месец за фирмите, които са директно наранени от възбраните. По този метод ще предотвратим банкрутите, които се случиха при предходната рецесия. Към момента молбата ни към нашата банка за разсрочване на погасяването за съответния месец я преглеждат по общоприетата процедура за смяна на цялата ни кредитна позиция, което ще ни коства спомагателни 10 хиляди лева От страна на банката няма и помен от еластичност поради форсмажорните условия, пред които сме сложени, което надлежно обезсмисля нашата молба към тях. Производство
Икономическите последствия от ограниченията могат да провокират невъобразим до момента провал
Красен Кюркчиев, притежател на " Фикосота ", която създава сапуни, тоалетна хартия, пакетирани храни и други

Участвах в разискване и насърчих свръхмерките, които се взеха на държавно равнище.

Определям дейностите на държавното управление на България за предварителна защита на разпространяването на вируса като извънредно съответни. Голямата ми грижа е да опазя живота и здравето на хората и да запазя компанията.

Още при започване на епидемията в Италия започнахме да работим на цялостни обороти, в това число изключително, и да пълним складовете с артикули. Но няма по какъв начин да съхраняваме първични материали в огромни количества - за някои произведения да вземем за пример получаваме два пъти дневно 20-30 тона суровина, ясно е, че няма по какъв начин и къде да я съхраняваме.

От идната седмица работещите във " Фикосота ", които са на възраст над 60 години, ще бъдат пуснати в отпуск. Факт е, че към този момент не приказваме за облага, а за това по какъв начин да загубим по-малко. Трябва да можем да се грижим за продуктите си, които минават през границите на Европейски Съюз. Пътят би трябвало да е отворен за придвижване на доставките в двете направления - и със първични материали, и с подготвени артикули. На нас това не ни се отразява изключително, тъй като супермаркетите работят, а те са ни главен канал.

Най-големият проблем е страхът. Вече имам отводи от водачи, които не желаят да пътуват да избрани дестинации, тъй като, като се върнат, ще би трябвало да стоят 2 седмици под карантина, а това няма да им разреши да работят. Трябва да стартираме да мислим по какъв начин ще работим с сътрудника си, макар че той би могъл да е инфектиран. Защото икономическите последствия от ограниченията могат да провокират невъобразим до момента провал. Шивашки заводи
Всички наши контрагенти желаят отсрочване на доставки, сторниране на поръчки, отсрочване на заплащания
Радина Банкова, притежател на шивашката компания " Крис модерно индъстрийс " - Ловеч, и ръководител на Българската асоциация на производителите и експортьорите на облекло и текстил

Опитваме се да работим по естествен метод. Част от хората са в заплатен отпуск, обстановката съответствува с края на интервала, в който приключихме сбирката за сезона " пролет-лято ". Ние произвеждаме дамски сбирки дрехи, имаме лична марка и работим за бутици зад граница. Последните дни имаме проблем с доставките от Италия, чака се да има транспортен кулоар и някаква междина. Колегите, които работят на ишлеме, също са доста зле, тъй като няма кой да им достави материалите.

Проблем за нашата компания е, че дребните магазини в някои провинции в Германия да вземем за пример бяха принудени да затворят, същото е и с част от американските ни клиенти. Като цяло всички наши контрагенти желаят отсрочване на доставки, сторниране на поръчки. Някои клиенти се пробват да ни извиват ръцете, упорстват за 150 дни отсрочено заплащане.

Така че главният ни проблем в този момент е финансов, обвързван с разплащанията, тъй като не е ясно по какъв начин ще си съберем парите. Доставили сме доста стока за летния сезон, клиентите ни имат стоката, а не работят и няма по какъв начин да ни платят. Част от създаденото ще би трябвало да оставим на склад при нас. В бутиците хората работят сами за разлика от питателните магазини в огромните вериги. И какво се получава - огромните хипермаркети работят, а хората в бутика нямат право. Това е убийствено за дребните търговци. Недоумявам за какво се прави. Според мен се вземат несъответстващи управнически ограничения във връзка с дребния бизнес, не знам какъв брой дълго ще издържим. Не дръзвам да върша прогнози даже за идващите две-три седмици. Предприятия за мебели:
Няма водачи, внезапно се подвигна цената за транспорт на контейнери

Производствените компании за мебели сочат, че най-големият проблем е обвързван с логистиката. " Няма превоз от Европа към България. Няма коли, няма водачи, никой не желае да кара до България. Съответно няма доставка на материали, нужни за промишлеността. Заради големите опашки по границата пък няма искащи български водачи, които да пътуват за Турция ", споделя притежател на средноголяма компания от бранша.

Цената на един резервоар за Европа преди преди месец е била 1500 евро, в този момент е 2300 евро, споделя различен управител от сектора. " Бизнесът с мебели не е с висока принадена стойност, логистиката, в случай че въобще я има, изяжда всичко. И когато чуем от ръководещ, че няма проблем с доставките, разбираме, че този ръководещ несъмнено не е излизал от вкъщи си, другояче не би твърдял сходно нещо ", обобщава шеф на мебелна компания.

" Някои огромни компании в сектора затвориха, тъй като няма с какво да си транспортират стоката. Мен ме питат: " Шефе, на следващия ден ще работим ли? " " Да, ще работим. " " Добре, че ще работим ", споделят чиновниците ми ", разказва обстановката притежател на малко дружество.

Представители на бранша настояват, че спекулата с маските е голяма и че не може една маска да коства 3, 4, 5, 6 лв.. " Стресът е голям. Вчера един служащ - здрав, прав - си потегли от работа. Страх. Проблемът не е единствено финансов, само че и психически, тъй като всеки се опасява за живота си ", обобщава изпълнителен шеф на мебелна компания. Куриери:
Без смяна към този момент. Страхът възпира онлайн покупките

В първите дни на изключителното състояние куриерските компании не намират огромна положителна или отрицателна смяна, по тази причина им е мъчно да отговорят на въпроса по какъв начин актуалната рецесия ще се отрази на бизнеса им. " Няма ясни трендове, че ще има ускорение на онлайн потреблението ", разяснява Данаил Данаилов, член на борда на шефовете на куриерската компания Speedy.

Противно на упованията, че карантината ще усили търсенето на доставки по домовете, към момента не се случило, като обяснението е, че през миналия уикенд покупките на хората във веригите за хранителни артикули са били обилни, а страхът от бъдещия процес на нещата и неналичието на сигурност за бъдещите приходи лимитират покупките.

Основните страхове на фирмите в бранша са, че рецесията ще се отрази отрицателно на техни контрагенти, като даже в бъдеще да има растеж на покупките онлайн, това надали ще може да компенсира другия спад, и то за всички компании, като се чака и свито ползване. Ритейл

Основните храни в този момент имат мощни дни. Но всички останали артикули са по-скоро непродаваеми. Причината е, че изкушенията за покупки във физическите обекти са съвсем занулени, само че главно - потребителите усещат неустановеност във връзка с приходи и претовареност и затова не купуват. Тук най- уязвими са дребните магазини, дистрибутори, производители, които нямат поддръжка от холдинг или насъбрани солидни запаси.

Веригите, които са главно задгранични, към този момент са затворени за връзка с медии. Разговор с онлайн търговеца eBag демонстрира, че търсенето е високо, само че на характерни артикули - храни и за съществена консумация. Металургия
Сигурен спад, само че и благоприятни условия в Европа

Металургичните предприятия са изправени пред действителна заплаха да прекратят или понижат производството. Един от рисковете е обвързван със затруднената логистика на продукцията и на доставките на първични материали и материали поради блокираните граници. Друг основен фактор е индустриалният спад и затварянето на автомобилни фабрики в Европа. Нарушените връзки с останалата част от света обаче може да открият нови благоприятни условия за увеличение на доставките в евросъюза. Такава е картината сега съгласно ръководителя на металургичната асоциация Антон Петров. Той обаче признава, че основата е доста лабилна и е мъчно да се вършат дълготрайни прогнози.

Проблемът в металургията е, че тя работи с всеобщи товари и има риск те да не могат да бъдат превозени. " Към днешния миг няма изразен проблем, само че подобен се обрисува, тъй като камионите, които са подготвени да транспортират продукцията, понижават, лимитират се логистичните благоприятни условия ", уточни Петров. По думите му, въпреки че металургичните предприятия употребяват интензивно воден и жп превоз, пътните транспорти също стават настоящи във времена като сегашните, тъй като никой не поддържа складови наличия, а желае доставки на момента.

Големият риск за бранша сега обаче е обвързван с промишлеността в Европа, където редица автомобилни производители като Volkswagen, Fiat, Renault и така нататък затвориха част от заводите си поради епидемията от ковид. " Автомобилостроенето е голям консуматор и на черни, и на цветни метали и това несъмнено оказва въздействие ", разяснява Петров. Според него клиентите в бранша сигурно ще стартират да редуцират договорите на доставчиците си, защото нямат потребност от продукцията им. В същото време през последните години доста от металургичните предприятия в България вложиха средства и насочиха част от потенциала си точно към производството на автомобилни съставни елементи. Спадът в този момент неизбежно ще им се отрази.

От друга страна, затруднените връзки със страните отвън Европейския съюз като Китай и Турция, които са съществени снабдители на автоиндустрията, основават вакуум на пазара. " Може би това ще даде повече благоприятни условия за вътрешнообщностни доставки ", сподели Петров. По думите му все още сигналите са разнопосочни и не може да се планува накъде ще поеме промишлеността.

Като цяло сега се следи лек спад в металургичните производства. Той обаче най-вероятно ще се ускори, защото в идващите седмица-две се чака поръчките да спаднат. Като се прибавят и транспортните проблеми, това основава действителна заплаха за предприятията. " Евентуална помощ за 60% от заплатите, която се разисква от държавното управление, би ни помогнала, би отсрочила някои процеси, които се организират по време на рецесия ", сподели Петров. В противоположен случай единственият избор може да се окажат всеобщите съкращения.
По тематиката работиха: Мара Георгиева, Иглика Филипова, Боряна Генчева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР