Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Победата на Сърбия на изключително конкурентния

...
Илюстрация Увеличаване [Reuters] Смаляване Победата на Сърбия на изключително конкурентния
Коментари Харесай

Шампанско и сълзи в съблекалнята

Илюстрация
Увеличаване
[Reuters] Смаляване
Победата на Сърбия на извънредно конкурентния екипен тенис шампионат ATP Cup в Австралия безспорно е чудесно спортно достижение, само че типично по балкански докара и до куп разнообразни страсти. Сърбите, водени от Новак Джокович, отпразнуваха уместно триумфа си в съблекалнята с шампанско и сълзи, т.е. чалга шлагера от 1999 година на българската попфолк певица Камелия " Луда по тебе ". На изтеклото видео в един миг по време на песента Джокович извиква: " Всички, всички, българи, идемо! " и " България, България ", както и " Поздрав за нашите български братя ".

Видеото провокира необятно отразяване в България, примесено с горделивост в някои медии. " Как песента на Камелия плени Сърбия и Джокович ", написа facti.bg. " Джокович поздрави цяла България с ария на Камелия ", разгласи и " Марица ". Популярността на " Луда по тебе " в Сърбия се дължи на кино лентата " Южен вятър ", в който тя звучи, само че в осъществяване на етническата българка Габриела Пейчев, родена в сръбския Димитровград.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Типично по балкански, корените на шлагера са още по-стари от 1999 година - преди този момент има сръбски оригинал на Лепа Брена - Luda za tobom от 1996 година " Откъде стартира историята на мелодията е мъчно да се каже, само че едно е ясно - границите на Балканите постоянно са единствено фиктивни, в случай че приказваме за положителното превозване и забавление след победа! ", разгласи и " bTV новините ". Щастлива от сръбската победа беше и самата Камелия, която поздрави тима на сръбски във Фейсбук със " Srećna pobeda, momci! " и тагна Новак Джокович.



Добросъседската дружба щеше да бъде цялостна, в случай че сърбите бяха минали единствено с една ария. Но дружно с " Луда по тебе " звучаха и " Марш на Дрина " и " Видовдан ", в която се пее: " Където и да отида, постоянно се връщам. Никой не може да откъсне Косово от душата ми. " Което пък обиди посланика на Косово в България Eдон Цана и го накара да пусне ядосан пост в Twitter. " След боен марш продължиха с Косово. Може да си победител на ATP, само че надълбоко в себе си отново да си останеш първичен, ретрограден елементарен балкански шовинист.

Неслучайно Новак Джокович е минимум харесваният и обичан тенис първенец в историята ", разгласи дипломатът. Което пък от своя страна докара до реакция от бащата на Джокович Сърджан, който в сръбска телевизия съобщи, че както и той, по този начин и Новак, и доста сърби са националисти: " Винаги Косово ще бъде в сърцето на Сърбия. " Самият Новак, чиято майка има хърватско родословие, беше крикитуван преди време в Сърбия, поради поддръжката си за Хърватия по време на международното състезание по футбол в Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР