Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване ПрофилРадомир Миланов е управляващ

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване ПрофилРадомир Миланов е управляващ
Коментари Харесай

Заедно и в добро, и в лошо

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Профил

Радомир Миланов е ръководещ шеф на комерсиалното поделение на немския софтуерен колос в България - SAP България. Завършил е Макроикономика в УНСС, както и MBA в Henley Management College. Преди да стане ръководещ шеф през 2018 година, Миланов работи като водач продажби в SAP България, покриващ ceĸтopитe бaнĸи, финaнcи и зacтpaxoвaнe, eнepгeтиĸa, ĸoмyнaлни ycлyги и тeлeĸoмyниĸaции. Преди да се причисли към SAP България, работи и в локалния клон на IBM.

Компанията

SAP България е българският филиал на международния софтуерен колос SAP. Компанията участва на българския пазар от декември 1999г., а през 2002 година влага и в развоен център – SAP Labs България. На българския пазар SAP България предлага цялото си портфолио от артикули в 5 посоки: Applications, Analytics, Mobility, Database&Technology и Cloud. Приходите на българското сдружение " САП - България " за 2018 година доближиха

12.5

млн. лева За същия интервал световната SAP има доходи от

24.7

милиарда евро.

Имате близо 500 клиента в България. Как работите с тях?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - Клиентите ги разделяме на два типа: интернационалните компании, които придвижват своите интервенции в България, и български компании, които в процеса си на развиване стигат до избран етап, в който имат потребност от нашите услуги и програмен продукт. Българската стопанска система сега пораства добре, както и българските компании, и надлежно огромна част от тях стават насочени към износа, което е значимо за тях. И когато бизнесът доближи сериозна точка да не може да се ръководи без детайл на просветеност в него, започваш да губиш пари. Затова за нас е забавно да работим с българските компании, които имат експоненциален напредък, насочени са към експорт и имат визия за идващите сред три и пет години. Основата на новия бизнес модел на SAP в световен мащаб е да разделим бизнес логиката в една компания на две: оперативните данни, които се управляват от финанси, ръководство на материални активи и така нататък, от една страна, и данните на клиентите на съответната компания, от друга. Ние влагаме доста средства и старания точно в частта с така наречен потребителско прекарване. Какви изгоди могат да ни донесат данните, по какъв начин ще ги проучваме и по какъв начин ще подобрим марката, продукта, услугата или даже държанието на чиновниците. В момента ние работим върху оперативните данни, където желаеме да реализираме съвършенство. Повечето български компании са на това равнище, само че има и такива, които към този момент са го минали и работят доста повече за повишение на потребителската задоволеност.

Какви решения най-често се търсят от бизнеса?

- Сега най-често се търсят решения, които да основат корпоративен модел на ръководство. Тоест употребяват се процеси и положителни практики, които да разрешат основаването на ефикасна конструкция.

Вие сте макроикономист. В момента сме във високата точка на икономическия цикъл, само че упованията са за скорошна световна криза. Притеснява ли ви това като управител?

- Точно обръщането на кривата е един голям късмет пред фирмите, които гледат в дълготрайна вероятност. Те би трябвало да бъдат готови, с цел да могат да продължат да бъдат първи избор на своите клиенти, само че въпреки това, би трябвало да бъдат и готови да са насочени към обмисляне на разноските си по този начин, че да могат да покрият дефицит на пазарно търсене, каквото се обрисува в бъдеще. SAP работи върху това да оказва помощ на своите клиенти да се оправят с волатилност и проблеми на макроикономическо равнище. Защото волатилността не е единствено на равнище финансови пазари, само че и на равнище пазарно търсене, потребителско търсене и други разтърсвания, като да вземем за пример подривните играчи на другите пазари като Airbnb или Uber. Усещането за рецесия, евентуалната волатилност на валути също са фактори. Но те също по този начин са късмет и за SAP, и за фирмите ни клиенти.

Тоест не очаквате спад, а повече клиенти да се насочат към вас?

- Очаквам клиентите да ме чуят какво им споделям. Когато очакваш спад в търсенето, неизбежно би трябвало да предвидиш индустриалните си потенциали. Ако някой употребява нашите артикули, тези прогнози стават автоматизирано. Ще оцелеят тези компании, които са най-подготвени по два метода: да продължат да са първи избор за клиентите и да са с най-хубавата доходност на пазара. А ние знаем, че чисто стопански видяно, българската стопанска система мъчно може да се похвали с висока доходност, съпоставена с Европа.

Какъв е вашият жанр на ръководство в една компания като SAP?

- Ще призная, че не съм се самоанализирал. Но съм последовател на по-либералния метод на ръководство на една компания, на персоналната отговорност. Привърженик съм на това всеки чиновник да има къси, точни ясни и обективни цели и задания, за които той да бъде измерван със своето показване. Привърженик съм на теорията, че мениджърът би трябвало преди всичко да сътвори добра конюнктура за своите чиновници. Второ, че би трябвало да бъдат задоволително добре подготвени и образовани. Да им дава късмет да порастват нагоре. Либералния метод на ръководство чувствам по-скоро като това да съм постоянно с тях – и в лесни, и в сложни моменти. Без значение за какъв вид чиновник става дума, аз би трябвало да съм отсреща. За мен дефиницията на водач и управител малко се размиват. В България имаме потребност повече от водачество, в сравнение с от мениджърство, т.е. аз желая да демонстрирам с персонален образец по какъв начин нещата могат да се случват, какъв е моят потенциал на отдаденост, какъв е моят потенциал за какъв брой време може да се свърши дадена работа. Някои хора споделят " това не е моя работа ", само че всичко е " твоя " работа – тъй като всичко, което вършим, го вършим за клиентите ни, а клиентите ни заплащат нашите заплати.

Как SAP задържа своите клиенти и по какъв начин открива нови?

- Ние, като комерсиално посланичество, сме виновни за цяла България. Много е значимо за нас да бъде основана екосистема от бизнес сътрудници, които да внедряват SAP софтуера. Без тях ние не можем да съществуваме на пазара. В екосистемата имаме клиента, бизнес колегата и SAP. Задържането и привличането на нови клиенти става посредством тясна колаборация с бизнес сътрудниците.

Каква роля играят те?

-Те са и канал за продажби, и приближен консултант на клиентите. Защото завършването на един SAP план лишава към шест или девет месеца и с цел да се реализира той, би трябвало да има доверие и от двете страни – че в същото време, и даже по-дълго, ще сме дружно и в положително, и в неприятно. SAP като бранд се слави с високо доверие. Изграждането на това доверие е развой с ясно измерими параметри. Аз виждам данните за една компания и мога да ѝ кажа, че в случай че внедрим в нея обещано решение, тя ще си върне инвестицията за една година, само че ще продължи да бере плодовете от нея в идващите 10. Ние имаме индустриално познание и го представяме пред клиента, с цел да може той да каже: " да, това има смисъл ". Ще дам образец, без да посочвам името на компанията, само че в техния случай ми споделиха, че към този момент имат офиси в Русия, Филипините и Бразилия. Те не можеха да ги ръководят отсам, нямаха надзор. С нашите решения обаче те към този момент имат това, което им е нужно, с цел да ръководят целия си бизнес от България. В най-честия случай ние сме самодейната страна при намирането на нови клиенти.

Остана ли място за напредък в България?

- Добрата вест е, че предходната година постигнахме двуцифрен растеж. Ще бъде мъчно да запазим това движение, само че упованията за момента са точно такива. Добрата икономическа конюнктура също е причина, само че има едни две доста хубави трендове в България, които ни оказват помощ даже повече: първата е, че при отварянето на българската стопанска система доста огромна част от компаниите стават обект на придобиване от западни компании. Това е първият резултат на икономическия напредък. Те обаче не могат да бъдат добити в настоящия си метод на битие, без основаване на управническа конструкция, която да разрешава да се наблюдават бизнес процесите и добавената стойност. Дори да произвеждаш прекрасен артикул, това не е задоволително, с цел да бъдеш добит от западна компания. Вторият тренд, който виждаме, е, че от ден на ден бизнеси се автоматизират, желаят да опростят индустриалния развой, процеса на доставки и поръчки. Това са детайли на Индустрия 4.0. Процесите стават повторяеми и без ръчна интервенция. Така че, когато навлезем в този миг на еволюция на бизнесите, ние имаме доста какво да дадем, доста планове, които да поемем.

Вие се подготвяте от дълго време за тази еволюция към Индустрия 4.0 и Интернет на нещата - към автоматизация и съгласуваност. Сега сме на прага на тази смяна, виждаме и действителни решения - тъй че по какъв начин ще промени това бизнеса на SAP?

- Тази смяна в резюме значи да увеличиш проследимостта на своя бизнес. Ако аз създавам нещо, да го обогатя с сензори, които да събират информация. Ако става дума за кола да вземем за пример, това значи, че аз посредством информацията ще мога авансово да знам какво има риск да се счупи. Но това води и до опростяване на бизнес модела. Индустрия 4.0 свързва непосредствено системите на доставчика с индустриалните системи. Датчикът и системата си приказват непосредствено, в действително време. Аз се пробвам да заобикалям такива бъзови думи като Индустрия 4.0 или Интернет на нещата, тъй като множеството хора не ги схващат. Добър образец за това е и блокчейн. Всеки приказва за блокчейн, само че какво от това? Къде се употребява? Къде има изкуствен интелект? Нужни са съответни образци. Тези технологии навлизат, само че ние би трябвало да ги преведем в решения за клиентите. Датчиците дават информация, която да се проучва, само че единствено анализът не е задоволителен, трябват и дейности. Ако вземем за образец случая с сензорите за замърсен въздух, ние не би трябвало единствено да кажем " въздухът е замърсен ", тъй като имаме тази информация, само че и въз основата на нея да предложим решения - по какъв начин да пренасочим трафика, кои светофари да са по-дълги от други и така нататък

Казахте, че обичате клиенти, които мислят най-малко 3 до 5 години в бъдещето. Как мисли SAP в този интервал за личното си бъдеще?

- Очевидно част от нашата тактика е да увеличим екосистемата ни от бизнес сътрудници на база изменящото се портфолио на SAP. Бизнесът отива в облачните решения и ние ще създадем всичко допустимо да се нареждаме като една от главните компании в областта на софтуера като услуга. Основният фокус на SAP в България е нарастване на навлизането на облачните услуги, дружно с нови, по-силни и по-модерни сътрудници. Другото значимо е да стигаме до от ден на ден нови и нови клиенти. Коя е последната книга, която четохте и бихте предложили?

- В момента чета Just for the Record на Дейвид Камерън, която не е бизнес, само че е управническа книга. Изключително забавна е, изключително в частта за политическите борби в Консервативната партия във Англия. Препоръчвам я на всеки. Трябва да кажа, че напоследък излиза доста бизнес литература и както споделя Захари Карабашлиев - би трябвало да се чете.

Какъв би трябвало да бъде мениджърът?

- Мениджърът би трябвало да има огромна прочувствена просветеност, да бъде необятно скроен и да има както виждане за съперниците и макротенденциите, по този начин и да вижда на микрониво - да оказва помощ даже за персоналния дневен ред за чиновниците си, в случай че е нужно.
Интервюто взе Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР