Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Матю Стоянов, по-известен като

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова Смаляване Матю Стоянов, по-известен като
Коментари Харесай

Престъпление, наказание и хип-хоп

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване
Матю Стоянов, по-известен като Жлъч, е един от младите хип-хоп реализатори в България с най-голямото доверие от публиката. Той е част от лейбъла и креативен екип So Called Crew, които събират разрастваща се публика за римите и бийтовете си, от време на време от хора, които до момента рядко са се разпознали с българския хип-хоп. Само година след " Прилив ", взаимен албум сред него, Григовор и Гена, се появи " Звяра ", първия напълно солов албум на Жлъч.

Ранното му детство минава в " Дружба " и " Люлин ", преди фамилията му да се откри в Борово. " Тогава видях, че има нещо друго от пустота и панелни блокове. " Кварталът е към момента мястото, в което живее и където е студиото на So Called Crew. Логично, Борово е и мястото на срещата ни. " Пазим адреса на студиото в загадка, защото идват всякакви хлапета да се вършат на рапъри, а по лицата им виждам, че не желаят да записват, а просто да откраднат цялата техника. " Ако толкоз добре разпознава желанията на хората, по какъв начин избира тези, с които работи? " Искам да имат същата мотивация да вършат музика. " Дава за образец човек с " даже по-голяма мотивация " - Евгени Енчев-Гена, който този месец също издаде албум - " Орбита ", дружно с " Парапланер ", и който Жлъч показва като индивида, съумял да го накара да направи стъпка напред.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Имах заплашителен боязън от недостатъци, с опрощение за тавтологията. Това ме направи перфекционист, само че в случай че бях траял по тази пътека, нямаше по какъв начин да се изучавам от грешките си. След като хип-хопът стана още веднъж настоящ в България, стартира изложбата - има доста хора, които се излагат с удоволствие, защото не са минали през този развой на проби и неточности. За тях към момента това да си рапър е да вземеш кола и да направиш клип със съученичките ", споделя Жлъч с дикция, на моменти съвсем идентична с рапирането му.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Въпреки че е трябвало в един миг да допусне първи слушатели, той в никакъв случай не се е страхувал да застане пред аудитория. Обяснява си го с това, че още като дете в никакъв случай не е криел каквито креативен хрумвания му хрумнат (включително благо стихотворение до сестра си, когато е на шест години). Винаги е бил четящ човек, въпреки и " изцяло несполучлив по отношение на просветителната система - не понасях някой да ми споделя, че би трябвало да прочета нещо в даден миг ".

Сега чете " Идиот " на Достоевски, счита да продължи с " Братя Карамазови " и " Престъпление и наказване ". " Много постоянно това, което чета, оказва въздействие върху текстовете - " На изток от парадайса " на Стайнбек въодушеви няколко песни. " Майка нощ " на Вонегът също е значима книга за мен, препрочитал съм я доста пъти - една книга за лицемерието, подлостта, за изначалния безпорядък и парадокс, само че и по какъв начин актьорът може да се трансформира в човек, който да повлияе на събитията. "

Дали има вяра, че изкуството през днешния ден може още да трансформира нещо в по-широк проект? " Хората са доста натоварени с послания, заради което е мъчно да предадеш своето известие нататък. Това е доста рисково, защото обществото става доста апатично, качественото мъчно се отсява. Старая се моите песни да са като леговище, да не се обявяват прекалено много, да са някъде там, подготвени да бъдат открити от този, който има потребност от тях. Понякога викам това, което желая да кажа в песните си, само че самият аз мисля, че не съм прекомерно обществен. Търсенето на златна среда е доста мъчно в тази страна на крайностите. "

Жлъч има ясна визия за кого прави музиката си и по какъв начин тя да бъде слушана - със своите 13 песни и 43 минути дълготрайност, новият план подготвя към изцяло преживяване. " Звяра " е албум подобаващ както за слушалки, по този начин и за нощно каране, по този начин и да се гушнеш до по-добрата си половинка у дома. Не обичам рап албуми с една и съща сила. Рап музиката е най-яка, когато взима избран интервал от живота на основателя си, а в него нормално има от всичко. "

В дните след премиерата му " Звяра " оживя. " От отзивите досега знам, че има хора, които упражняват на тези песни, а други си ги пускат, преди да заспят. Много ми харесва, че в действителност хората споделят това с мен. Случвало се е да бъда доста сюрпризиран от противоположната връзка. Например съм се шокирал, когато схвана, че песните са помагали на хора с депресивни положения, все едно са част от лечението. Никога не съм си представял, че по някакъв метод мога да допринеса към нечий живот по този начин - не знам дали мога да направя нещо по-голямо като entertainer. Също по този начин ми пишат доста хора от чужбина: " Брато, в Манчестър сме, в случай че не беше твоята музика, не знам какво щяхме да вършим с сътрудниците ", ей такива неща. "



В песни като " Зоопарк " той насочва подигравка към мисленето, че " по-добре сити в клетка, в сравнение с гладни на независимост ", и разказва отчуждението, което вижда в България и " всичките Българии, които нямат нищо общо една с друга ". Извън политическите проблеми, той си изяснява това отчуждение със мощния ни индивидуализъм, желанието да се успее и по другия метод без значение какво е реализирано като колектив.

" Правим музика за естествения човек. Тия хора, които се борят и не се вършат. Нямам потребност от аплодисментите на хора, които в живота си играят неестествени функции. " Къде се е чувствал до момента най-неестествено? " Доста дълго време се върших на някакъв рап тежкар. Има такива моменти и в новия албум, само че те са, когато би трябвало да се покаже сборен облик, да се опише избрана история. Бях забил в някакви по-повърхностни тематики, в един авторефлексивен рап, в който просто ти си ти, рапираш за рап и запушваш опцията да кажеш нещо по-различно. "

Обложката на " Звяра "

Неестествеността той вижда и в някои надълбоко закодирани разбирания у нас. " Не си признаваме грешките. Да бъркаме не е мъжко, не е почтено. Ето да вземем за пример министър-председателят ни в никакъв случай не бърка, в никакъв случай не позволява, че може да сгреши, той си е отражение на хората. " Жлъч споделя, че единствено допреди няколко години е бил " хлапе " по тези въпроси. " Работя по това да не съм подобен човек. "

Вижда казуса на по-дълбоко равнище. " Най-тъжното е, че непризнаването на грешките води до доста съществени фамилни проблеми. За едно дете е най-важно в каква фамилна среда е. Всички сме били допълнително или по-малко гадни учебни заведения, само че тези, които са имали продължителни проблеми, са тези, които нямат опора в фамилията. Част от хората към мен в детството ми в този момент са с присъди, някои не са живи поради зависимостите си. В една нежна възраст няма по какъв начин другарството да замести фамилията, само че ми се желае, в случай че можех да върна времето обратно, да съм повече брат с някои от тях. " Жлъч осъзнава шанса да има тази опора. Обложката на новия му албум е в действителност картина на татко му, художника Светлозар Стоянов-Свесто. " Аз съм роден червиво богат - не поради друго, а тъй като фамилията ми е прелестно и съм получил доста от тях. "

" Звяра " е публикуван диск и е онлайн в Bandcamp и Spotify.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР