Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване Когато Саймън Адлър,

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване Когато Саймън Адлър,
Коментари Харесай

Аудиореволюция: влиянието на подкастите днес и предизвикателствата пред тях

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова [Капитал] Смаляване
Когато Саймън Адлър, публицист и продуцент в известния подкаст Radiolab, споделя за ролята на аудиоформата в живота си, думите му звучат съвсем като текста на Radio Ga Ga на Queen. " Радиото постоянно е било до мен. Беше саундтракът в колата към всяко фамилно пътешестване в детството ", споделя Саймън малко откакто е направил презентация в Благоевград и преди да стартира две разпродадени лекции в София по тематиката за подкастите през днешния ден и метода му на работа.

Докато подкаст средата в България занапред намира здрава основа и слушателски интерес, Саймън идва като дипломат от страна, в която методите са към този момент тествани, публиката е готова, а професионализмът от дълго време е надградил първичния възторг.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Radiolab, по едно и също време излъчен онлайн и по най-популярното публично радио в Съединени американски щати (WNYC), се появява през 2002 година, в началото като предаване, ориентирано към науката. С времето, сходно на This American Life, продукцията построява мост сред обичайното радио и непрекъснато експериментиращата в нови направления цифрова среда.

Днес тематиките на от време на време надхвърлящите час епизоди са извънредно разнородни - от всекидневието на ловците на носорози в Африка, през преразказване на суматохата, която основава " Войната на световете " на Орсън Уелс в Съединени американски щати, до проучвания върху пристрастяването ни към технологията, свободата на словото и проблемите пред демокрацията през днешния ден.

Саймън Адлър става част от екипа на Radiolab при започване на 2015 година – специалност, много друга от образованието му на психолог и първичната му фантазия да бъде музикант. Журналистическият му път стартира от Южна Америка, където е сътрудник за разнообразни радиостанции – част от света, в който радиото остава най-разпространеният новинарски формат. След това има къс стаж в различен основополагащ подкаст – Freakonomics. Ангажиран е с целия развой, от предлагането на концепция до създаването и монтирането й.

Форматът изисква и по-различен метод при взимане на изявленията – индивидът против него постоянно е обезпокоен от микрофона и неяснотата какво тъкмо ще се случи с изявленията му, което изисква по едно и също време оптимално добре готови въпроси и импровизация, с цел да се смъкна напрежението. Изисква се и информиран, сериозен взор към всичко казано на момента. " Слушателят върви с теб, в случай че нещо бъде изказано неразбираемо от интервюирания по време на запис, то ще прозвучи объркващо и в ефир. " В неговия случай да си добър публицист значи най-много да си добър слушател.

Понякога работата по един епизод лишава по няколко месеца, защото за всеки един се основава музика и звуков дизайн, а обособен човек прави инспекция на обстоятелствата даже към най-малките детайлности в историята (професия, която към момента няма аналог в България) . " Може би даже се престараваме, защото има елементи в звука, които няма по какъв начин да се чуят, в случай че не си със слушалки ", споделя Саймън.

Той счита, че форматът на Radiolab е непосредствен до разказвателната публицистика и киното , изключително в най-фините елементи – какъв брой информация би трябвало да се синтезира в несъмнено време и да се показа пред слушателя, с цел да бъде любознанието му предизвикано и да разбере целия подтекст на историята по-лесно през идващите минути. Важно е и да няма чувство за отдалеченост и слушателят да се усеща покрай процеса на основаване, колкото и режисиран да е финалният артикул - " шапката " на всеки епизод е компилация от проби и звук в студиото.

Често се приказва за сегашното като златна ера за подкаста, само че съгласно Адлър аудиото има към момента какво да направи, с цел да доближи въздействието на видеото, изключително когато става въпрос за документалистика.

" Със сигурност има подкаст взрив, само че ми е мъчно да си показва по-широка картина – въпреки всичко има прогнози, че тази вълна може да се разсее, когато всеобщо навлязат самоуправляващите се коли – защото вместо да слушат, пътуващите ще гледат телевизия в колата . Голяма част от това, което се предлага през днешния ден, към момента не е чак толкоз добре направено, а и въпреки всичко до напълно скоро нямаше никакъв комерсиален смисъл да правиш подкаст, нито това се насърчаваше в университетите. Сега обстановката е друга, само че все пак няма пренасищане на хора, които желаят да работят в този сегмент. "

Трудно е да се дефинира къде подкастите виждат конкуренция – евентуално при слушането на музика или аудиокниги. " Познавам много музиканти, които са гневни, че влизаме в дребното свободно време, което хората отделят за слушане. Не знам дали сме пред златна епоха, само че сигурно това е област, която ще се развива, и през идващите години ще имаме все по-качествени продукции. "

Според Саймън подкастите се вместват в един малко по-широк проект – цялостното чувство да искаш да избягаш за малко от всекидневието и познатата среда, да преживееш нещо ново. Но вместо нова модерна играчка или опция за разпръскване той желае да улови вниманието и даде нещо в подмяна.

Епизодите на Radiolab са онлайн на www.wnycstudios.org/podcasts/radiolab/.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР