Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Един буркан мед е

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Надежда Чипева Смаляване Един буркан мед е
Коментари Харесай

Пчелен опит

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване
" Един буркан мед е превъзходен мотив да се появиш на всички места, към този момент ходя на посетители с мед, който ние сме си произвели, вместо с бутилка уиски ", споделя Николай Фениксов – дизайнер и музикален селектор, който отглежда пчели с приятелката си фотографка Петя Чавдарова. Те не са изключение в градския пейзаж - от ден на ден хора имат кошери в града или в някое близко село.

Това лято Кралското географско общество във Англия разгласи пчелите за най-важните същества на планетата. Притеснени от отчетите на Greenpeace и WWF от последните години за измиране на пчелите, хора, които не са имали никакъв допир с тях, започнаха да ги учат, други – постоянно внуци на потомствени пчелари, вземат решение да възобновят традицията, привлечени от комплицираната организация на пчелния свят, и вършат всичко допустимо да поддържат живи кошери. България е с вековна пчеларска традиция и ентусиазмът, с който целият свят обръща взор към пчелите, не ни подминава - от десетгодишния Марко до шейсетгодишния Симеон Тодоров и щерка му Теодора, която даже основава Национално съдружие на дамите пчеларки. В София има и дребен Музей на пчелата с транспарантен кошер, български стартъп създава сензорни станции за отдалечено наблюдаване за целия свят, на покрива на " Хилтън " се мъдрят кошери, а до наскоро две пчелни фамилии живееха на терасата на НДК. В Холандия покривите на стотици спирки на градския превоз са превърнати в дребни градини с цветя, които да оказват помощ за пашата на пчелите. През последните години медът се трансформира в най-скъпия хранителен артикул – търсенето и потреблението се усилва непрекъснато в целия свят, в същото време производството понижава и цената на кг мед непрекъснато пораства.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Автор: Цветелина Белутова Смаляване

Миналата година Европейският съюз забрани използването на най-широко употребяваните инсектициди в света – неоникотиноидите, откакто проучванията посочваха, че те пречат на пчелите и даже водят до измирането им. Тези пестициди ще могат да бъдат употребявани единствено в затворени оранжерии. Теодора Тодорова дружно с други българи е взела участие в работните групи в Екологичен потенциал, в които са обсъждали по какъв начин да оказват помощ на пчелите. Когато преди години на татко й му хрумва да стартира да отглежда пчели, без да има какъвто и да е опит, и започва стремително с двеста кошера, тя му споделя, че е вманиачен и няма да припари там. " Беше ме боязън да не ме ужилят, изобщо не ме вълнуваха, а и желаех да изучавам логика на психиката ", споделя Теодора. Постепенно обаче й става забавно, стартира да обикаля с пчеларя, който татко й наема, а когато още първата година им измират 100 кошера, тя взема решение да разбере каква е повода. Заедно с татко й посещават десетки европейски ферми в Италия, Словакия, Швейцария, само че преподавател намират в България – Костадин Якофов, пчелар с десетилетия опит - " от него разбрах, че нищо не сме правили вярно ". Научават, че на едно място не би трябвало да има повече от 100 кошера, тъй като си пречат за пашата, доста е значимо да са спазени пропорциите на кошерите,, и един милиметър да е неверен, пчелите се нервират и преправят всичко с восък. Ако наоколо няма вода, би трябвало да им се оставя и най-много да са надалеч от пръсканите с пестициди посеви.

Според Теодора Тодорова пчеларството е просвета, която би трябвало да се учи наедно с другите специалности в университета, и даже и пет години интензивно следване са малко. Паралелно с логиката на психиката тя се заема с професионално развъждане на пчели в Равно поле до София, стратегия на Европейски Съюз за вложение й разрешава да си купи кошери. Постепенно работата по тях гълтам цялото й време – не довършва следването си по логика на психиката, а през днешния ден, когато другари я търсят вечер за ваучър, тя ги привиква да й оказват помощ с разсипване на мед по бурканите. Кошерите й през днешния ден са към триста на разнообразни места във и към Равно поле, татко й и майка й също са напълно отдадени на фамилния им бизнес с идея – Teddy Honey. За Теодора идеята за запазване на пчелите се трансформира в метод на живот – даже външният й тип го подсказва, до момента в който търча след нея от пчелин на пчелин, няма по какъв начин да не виждам дървения часовник с изобразени пчели, висулката, която е на същата тема, и непрекъснато звънящия й телефон и диалози с пчелари, тъй като провежда фермерски пазар на паркинга на IKEA.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Надежда Чипева Смаляване

" От пчелите зависят 90% от зеленчуците, плодовете и посевите, които хората ядат. Ако ги няма тях, с цел да опрашват, нищо няма да пораства. И макар че към този момент е ясно кои са най-вредните препарати, до момента в който прилежащите Турция и Румъния ги изхвърлят, българските фермери ги купуват на безценица и не престават да ги употребяват ", загрижена е Теодора.

Същото терзание за бъдещето на пчелите споделят и Николай Фениксов и Петя Чавдарова, които живеят в София, само че пътуват до странджанското село Долно Ябълково няколко пъти в годината, с цел да наглеждат кошерите си. Техните пчели са, както те ги дефинират, полудиви. " Наследих ги от баба ми и дядо ми, тъй като те към този момент са прекомерно възрастни да се грижат за тях и се реалокираха в Бургас. Прекарах детството си с тях селото и гледах по какъв начин се грижат за кошерите ", споделя Петя. Тя си спомня по какъв начин са прихващали диви кошери с дядо й в гората, по какъв начин той се е покатервал на някое дърво и е събирал диви пчели с малко парче пита. Усилията, които поставят, съгласно нея са доста значими освен тъй като не престават традицията на рода й. Брат й Станислав Чавдаров и родителите й, които живеят в Бургас оказват помощ доста за гледането на кошерите.

Техните пчели летят сами накъдето им хареса за паша, към селото няма крупно индустриално земеделие, единствено чиста природа. Каквато паша намерят, подобен е медът. Тази година е единствено билков полифлорен от най-различни цветя. Понякога е манов – който е прочут по света и към този момент е регистриран като запазена марка от Странджа. За да могат да подсигуряват, че ще имат постоянно и еднакъв мед, някои пчелари карат кошерите на избрана паша. " Опасността освен това е, че пчелите стават по-мързеливи и мъчно биха летели към този момент доста далеко, с цел да си търсят сами вода или цветове ", споделя Николай. Като цяло даже на дивите европейски пчели не им се постанова да изминават доста дълги дистанции – все ще намерят цъфтящи растения. " Европейските пчели не са нападателни и не атакуват ", изяснява Николай. Една пчела, родена през дейния летен интервал, живее приблизително месец, само че за живота си изминава разстояние колкото два пъти обиколката на планетата.

В документалния филм More Than Honey от 2012 година се прави същата параленост сред типовете пчели и се споделя историята на избягалите пчели от лаборатория в Бразилия, където учени са правили хибрид сред европейска и африканска пчела. Те прелетели дистанцията от Южна до Северна Америка. До средата на осемдесетте години хибридите стартират да се заселват в Мексико и Съединените щати. Вече се срещат в доста южни щати, в това число Калифорния, Тексас, Аризона, Невада и Флорида. Разбира се, този хрибрид Apis Mellifera scutellata е надалеч по-агресивен от европейската и съответна българската пчела. " Виждал съм реакции на хора, които, като видят пчела и обръщат масата, само че няма причина за паника - първо, европейският тип пчели са спокойни, второ, когато се отваря един кошер, нормално се употребява в допълнение кадене с пушек, с цел да се омаят пчелите ", споделя Николай Фениксов. В същия филм More Than Honey се визира тематиката и за монокултурите – засаждането на големи територии една и съща просвета като големите площи с бадемови горички или безкрайните полета с рапица в Европа. След проучвания през последните години какво може да попречи на популацията на пчелите като една от аргументите са посочени точно монкултурите.

Около село Долно Ябълково няма заплаха пчелите да попаднат на монокултура, в противен случай, те разполагат с цялостното многообразие на диви билки и дървета. " Друга опасност за пчелната популация е практиката на някои пчелари да взимат целия мед, които са произвели пчелите, и да им оставят да се хранят с глюкоза и всякакви захарни сиропи ", споделя Николай Фениксов. Той и Петя си имат предписание да взимат единствено половината мед, другата част остава за пчелите, тъй като е жизненоважен за зимуването им. Засега имат 10 кошера, задачата им е да доближат до двадесет, а за какво не и повече. Те споделят, че общуването с пчелите ги облагородява и въодушевява в креативната им работа: Петя във фотографията, а Николай в дизайна. " Всъщност при мен цялото ентусиазъм идва от природата и селото, постоянно съм имал тази вътрешна нужда да се свържа с природата и пчелите ми оказват помощ ", споделя Николай.

Може да гледате кошери с пчели и без да имате китно село в Странджа, доказателство за това е десетгодишният Марко, който се възхищава на пчелите напълно от близко и без никакъв боязън. С помощта на майка си Магдалена Малеева и татко си Любомир Ноков той поставя три кошера на покрива на дома им в Симеоново. " Първо взехме от прабаба ми кошер, само че с него не успяхме да прихванем рой, купихме си нов кошер и рой и към този момент четири месеца се грижа за тях ", споделя Марко, който доста обича да закусва филия с мед. След документалния филм за пчелите, който гледа, и срещата със фамилния другар пчелар Венко момчето е несъмнено, че желае да ги отглежда единствено. Всеки ден си облича специфичните облекла и мрежа за главата, възпламенява " пушилката ", която ги замайва – " от време на време, до момента в който си играя с легото, се сещам, че би трябвало да се погрижа за пчелите, и тъкмо в този миг не ми се прекъсва играта, само че отивам да ги нахраня и да им сложа вода ".

Петокласникът е очарован и от познанията на пчелите по математика – " на мен ми е мъчно с линия да начертая един шестоъгълник, а те вършат хиляди без линия ". Впечатляват го и организираността и дисциплината им, както и доста мощното им подушване. " Ориентират се и сами си намират ливади с цветя и билки в разстояние на четири километра от нашата къща ", споделя Марко. Той събира восък и смесвайки го с етерични масла, подготвя вазелин за устни – " имам си бизнес проект да го продавам и да си събера пари за още лего или игра за Playstation ". В момента имат два дървени и един пластмасов кошер, само че Марко и татко му възнамеряват идващият им кошер да е в пън. " Но не дръзвам сега да си местя кошерите, тъй като пчелите биха се объркали – те вършат доста детайлни калкулации и един сантиметър разстояние би ги объркал, по тази причина в случай че се постанова въпреки всичко пренасяне, би трябвало да е милиметър по милиметър. "

Двете обичани занимания на Марко - да строи конструктор и да гледа пчели, към този момент могат да бъдат съчетани в едно, тъй като при започване на септември израелският пчелар Дворат Хатавор показва изцяло работещ кошер от типа " Лангстрот ", изработен от Lego. Неговото видео в обществените мрежи провокира цяла вълна от запалянковци, които си строят кошери. Но даже с цел да си построи самичък кошер от конструктор, човек би трябвало да е осведомен по какъв начин тъкмо действа кошерът, какви са верните размери, по какъв начин живее пчелното семейство. Всички тези забавни обстоятелства софиянци могат да научат в дребния Музей на пчелата на метро спирката " Г.М. Димитров " в София. Там е конфигуриран транспарантен кошер, в който посетителите могат да следят по какъв начин тъкмо се образува медът в питата. За двете години, в които работи музеят, той към този момент се е трансформирал в обичано място на децата, идват цели учебни класове. Мястото действа с помощта на доброволци, Петър Вълчанов е един от тях – екскурзовод по специалност, пчелар по предопределение, създател на съдружие " Биоград ". " Правехме биоградинки в градска среда, само че осъзнахме, че има потребност от повече информация за значимостта на пчелите, задачата ни беше да достигнем до повече хора и деца ", споделя Петър. Освен че се грижи за кошера в музея, той има и лични кошери в двора на къщата си в квартал " Витоша ", под Симеоново. " Изследвах меда си и няма увеличени индикатори на тежки метали, което потвърждава, че е напълно безвредно да се гледат пчели в огромен град като София ", счита Петър Вълчанов.

Доказателство за това са и кошерите в Киноцентъра, които той наглежда цяла година по покана на Nu Boyana Film. Кошерите са пет, направени по австралийска технология, която разрешава вътре да се центрофугира, няма потребност да се отварят, а медът изтича непосредствено през чучур. Актьори и посетители, всички могат да си наливат мед в чая непосредствено от кошера.

Вдъхновените хора, които желаят сами да стартират да се грижат за пчелите, препраща към Съюза на професионалните пчелари, които провеждат курсове от време на време. Някои класове с възпитаници след посещаване в музея си поставят кошер в двора. " Децата схващат, че пчелите не са страшни, ние по този начин или другояче живеем измежду тях в София, просто постоянно не ги виждаме. Днес един сътрудник избави един рой, който се беше заселил до църквата " Св. Неделя ", споделя Петър. Той акцентира, че сме очевидци на абсурд в наши дни – пчелите търсят избавление точно в града, бягайки от полетата с пестициди . Българските пчелари постоянно стачкуват срещу неспазването на възбраните от Европейски Съюз за пръскането с рискови пестициди, последните им претенции са от 19 септември - за ефикасни присъди за земеделци, които не съблюдават закона, и по-строг надзор.

Любовта към пчелите по целия свят въодушевява фешън марки, които пускат цели линии с дрехи за пчелари, шапки с мрежи, бижута с пчели, тази пристрастеност завладя и висшата мода – " Маккуин ", " Готие ", " Гучи " пускат през последните години на седмиците на модата в Париж и Лондон сбирки с пчеларски костюми или елементи от кошери и пчели. Паралелно с трендовете в стилната промишленост и туризма уелнес промишлеността също отваря очите си за апитерапията. В нея се употребява безусловно всичко: пчелна отрова, мед, хитин – външната обвивка на пчелата, която е богата на протеин, пчелно млечице, прополис и други Дори в близката ни Словения този тип терапия е доста добре развъртян туризъм. Експанзията на пчелите стига и до музиката - българският диджей Христо Стоев, който живее в Канада, създава музикални дискове с пчелна пита. Той придвижва своята пристрастеност към пчелите от България в Канада и там сега гледа кошери. От работата си с тях се въодушевява в музиката, където вплита звуци от жужене. Христо свири на плочи и всевъзможни машини - някои от които си ги изобретява самичък, а сега взе участие в две групи с музикални принадлежности като африканска кора и кахон. В дребното останало време снима предаване за готвене в Youtube – и тук медът има централна роля. " В Албърта зимите са много сурови и там пчеларите постоянно купуват нови кошери с пчели всеки сезон или ги реалокират на юг, или ги оставят да се оправят сами. В Британска Колумбия, където пребивавам, има положителни региони и могат да се изкарват към 200 кг мед на кошер за сезона. Аз съм на остров и в моя град има необикновено доста цветя и градини, което трансформира пчеларството в доста известно занимание в последно време ", твърди Христо Стоев.

Отвъд океана стига и българската компания Pollenity, която продава сензорно устройство Beebot от 2017 година Днес те имат устройства на пет континента, като главният им пазар е Съединени американски щати. Устройството мери и проучва вътрекошерната температура и мокрота и записва и проучва честотите, на които пчелите жужат. Това са значими индикатори за здравето, положението и продуктивността на пчелите и с помощта на тях пчеларят знае в действително време по какъв начин са пчелите му, от какво имат потребност и би трябвало ли той да се намеси по някакъв метод.

През последните години пчеларството от занимание с идея прераства в цяла промишленост с всички вероятни аксесоари, устройства, приложения, книги и филми по тематиката. Но хубавото е, че както споделя мечо Пух, който всички ние познаваме като един най-големите фенове на мед – " колкото повече, толкоз повече ", и напълно директният резултат от тази всеобща пристрастеност, е че хората на всевъзможни възрасти и с най-разнообразни специалности научават доста повече за самите пчели и тяхното основна роля в нежното екоравновесие на планетата.
Най-важното за начинаещи пчелари:

1. Най-популярните типове кошери са " Дадан-Блат ", " Лангстрот-Рут " и " Фарар ". Но за начинаещи пчелари най-подходящ е " Дадан-Блат "
2. Най-добре е да се стартира с от три до пет пчелни фамилии
3. Един кошер в пчеларските магазини е към 100 лева Толкова е приблизителната цена и на рой пчели
4. Изберете мястото на кошерите по отношение на близостта до чиста вода
5. Важно е кошерът да не е на течение
6. Видът кошер и технологията за гледане би трябвало да подхождат на дадения регион
7. Температурата в кошера би трябвало да е непрекъснато 36 градуса
8. Първата година кошерът създава мед основно за себе си, пчелите би трябвало да укрепнат, не им го взимайте9..Пчелите би трябвало да имат непрекъснато работа, преди да пристигна времето за зазимяване, другояче ще изоставен кошера. С други думи, би трябвало да имате подготвеност да извадите спомагателните цялостни пити и да сложите нови празни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР