Илюстрация Увеличаване Автор: Мишел Каза Смаляване С мен се свързаха

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Мишел Каза Смаляване С мен се свързаха
Коментари Харесай

Вярно с оригинала

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Мишел Каза Смаляване
" С мен се свързаха Лео Кастели и брачната половинка му, които притежаваха известни галерии в Ню Йорк и Париж, и ми споделиха, че ще ми изпратят едно момче, обещаващ художник, да му оказа помощ с нови техники. Момчето беше Анди Уорхол ", споделя французинът Мишел Каза - най-хубавият репродуктор на художествени творби и специалист по ситопечат, особено за " Капитал ". С Каза се срещаме в София, където след минути ще показа новата книга " Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология ".

Технологията на ситопечата придобива известност след Първата международна война, когато и се усъвършенства. Различава се от офсетовия щемпел основно по типа на потребления промеждутъчен преносител - вместо печатна форма или плака тук се употребява образец, направен от дребноструктурно решето. Броят на точките играе решаваща роля за качеството - " те не би трябвало да се виждат, в случай че оригиналът не е преднамерено изработен на точки, като някои творби на представителя на попарта Уорхол да вземем за пример ", изяснява Мишел Каза. Именно той основава препис на известната работа с водка Absolut. " Обадиха ми се преди към тридесет години с молба да основа тъкмо копие на оригинала на Уорхол, тъй като неговото произведение е пътувало на всички места по света, където са имали събития и арт съоръжения, само че цената му към този момент беше милиони долари и се опасяваха да продължат да го транспортират ", спомня си Каза. Той създава безусловно идентично клише и от този момент насам то пътува по света, а оригиналът с цветните бутилки водка на Анди Уорхол е заключен в сейф.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

През годините французинът е работил доста постоянно с Анди Уорхол - " той направи 10 постера за парфюма на Chanel, само че без да желае тяхното позволение, съдиха се няколко години, най-после стигнаха до съглашение да употребяват неговия дизайн гратис ". Именно с този дизайн десетилетия наред по-късно Chanel поръчват на Каза копия на ситопечат. През дългото им съдействие Каза е посещавал постоянно Уорхол в Ню Йорк, помагал му е да построи своя лична работилница по ситопечат в Съединени американски щати, след това той построява цели пет работилници, където е създавал картини чрез ситопечат. " Анди ми сподели, че съм прекомерно добър да отпечатвам за него и ще се опитва самичък, до момента в който се усъвършенства ", спомня си Каза. Дали попарт изкуството, което Уорхол основава чрез ситопечат, е било подложено на критика по това време поради масовостта си - " да, само че той искаше да демократизира изкуството, да го направи по-достъпно и известно, даже бих споделил да го възстановява ". Той е продавал една своя сериграфия за 200 000 $ - вложителите не биха могли да си върнат парите, по тази причина са го молили за 700 броя на една сериграфия и той се е съгласявал - " той демистифицира изкуството ". За да се отличат истинските сериграфии творби, направени посредством ситопечат, от приспособените или от копията, първо изискване е художникът да участва на направата и да оказва помощ на печатаря, основават се единствено избран брой - да вземем за пример 10, 50, 100. Уорхол е бил изключение с неговите 700 броя от тиража.

Всяко посещаване на Каза при Уорхол приключва с циркулиране на най-интересните ъндърграунд клубове на Ню Йорк дружно с цялата свита на Уорхол - " той излизаше постоянно с огромна тайфа от 20 момчета и празненствата бяха в действителност луди ". Освен младите, влюбени в него момчета Уорхол е имал и непрекъсната компания от актьори, спонсорирал е нюйоркско ъндърграунд списание. Всички те са били шокирани от ранната му и неочаквана гибел на 58-годишна възраст.

Освен истинските сериграфии като на Анди Уорхол съществуват и приспособени сериграфи - " това са художници, които ми изпращат творбите си и постоянно без даже да ги срещна онлайн, аз самичък ги приспособявам или тълкувам за ситопечата, трансформирайки се в хамелеон ", споделя Каза. За финландския художник Кай Щенвал да вземем за пример, прочул се с вариациите си на Доналд Дък, изготвя такива приспособени сериграфи в продължение на петнадесет години, без в никакъв случай да се срещнат онлайн.

Освен с Анди Уорхол и Кай Щенвал Мишел Каза е работил и със Салвадор Дали, Хуан Миро, Марк Шагал и доста други изтъкнати художници. Именно едно от творбите на Дали е образец за това върху какъв брой доста разнообразни материали може да се отпечатва с технологията. Една от най-популярните му произведения е върху агнешка кожа, за съответния принт са били нужни 4000 агнета, тъй като се употребява единствено избрана част от кожата им, а тъкмо тази порода се отглежда единствено в Централна Франция. " Със Салвадор Дали се срещнах през 1974 година, когато ме помоли да отпечатам за него творби върху кашмир ", спомня си Мишел Каза. Той е печатал и върху железни плоскости за Пако Рабан, които дизайнерът е употребявал за моделите си. " Именно посредством техниката на ситопечата му помогнах да осъществя революционните си за времето хрумвания в дизайна - с изключение на метал Пако използваше пластмаса и хартия за обилните си модели ", разкрива Каза. Дизайнерът е употребявал архитектурното си обучение, с цел да основава истински модели в стилния дизайн.

Френският президент Жак Ширак също е поверил основаването на всички публични приветствени картички на президентството на Мишел Каза в продължение на 25 години. Той е печатал и за топ марки като Chanel, Rochas, Dior, Lancôme, Louis Vuitton, Chopard - " първокласните шалове Hermes към момента се създават единствено посредством ситопечат ".

Каза е имал голямо въздействие върху развиването на ситопечата и е един от създателите на организацията на ситопечатарите FESPA. През 70-те години членуват няколко представители от Западна Европа и единствената страна от социалистическия блок e Чехословакия - " на среща с нас дойдоха трима души: за единия знаехме, че е дизайнер, другият - президент на тяхната асоциация, само че третият не можехме да разберем кой е и за какво е на нашето съвещание. Оказа се сътрудник на държавна сигурност, който ги съпровожда, с цел да не избягат, и в същото време ни шпионира. Много се забавлявахме ". По това време чехите и словаците са доста напред с технологията, употребявайки я основно за щемпел върху известните чешки порцелан и кристал. Приносът на Мишел Каза в международен мащаб е присъединяване му в основаването на UV печата и мастилата за него. Той е един от основателите на стохастичния растер и е бил ръководител на Френската и Американската асоциация на ситопечатарите.

Книгата, която Мишел Каза показа в София - " Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология ", е в съавторство с Надежда Георгиевa и Милен и Даниел Сарандеви. Тя е справочник с потребни указания както за експерти, по този начин и за напълно начинаещи фенове и крафтъри, които имат предпочитание да пробват нещо друго.

Ситопечатът не губи от чара си с годините, а даже става все по-популярен, може би тъй като в последно време и в България, както и по света се възражда ползата към занаятчийските произведения, дизайнери и художници го употребяват, с цел да продават платнени торби, тениски или аксесоари и бижута със свои лични истински рисунки.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

" Ситопечатът дава съвсем неограничени благоприятни условия за печатане върху разнородни материали. Слоят мастило, който остава върху изделието, е доста по-висок, кондензиран и ослепителен, доста по-издръжлив във времето спрямо цифровите отпечатъци да вземем за пример, а лимитираните серии имат стойност на творби на изкуството, а не на техни репродукции. Ако човек се научи самичък да прави и ситошаблоните си, цената за направа на дребни тиражи остава ниска и прави технологията извънредно подобаваща за самостоятелни художници и занаятчии ", обобщава Надежда Георгиева, илюстраторка, графична дизайнерка и създателка на Sito Studio, ателие, което предлага образования в областта на ситопечата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР