Илюстрация Увеличаване Автор: Kasper Kristoffersen Смаляване Как може здравословната храна

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Kasper Kristoffersen Смаляване Как може здравословната храна
Коментари Харесай

Уроци по футуризъм

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Kasper Kristoffersen Смаляване
Как може здравословната храна да бъде по-достъпна за децата? Дали подобряването на превоза в Индия и скъсяването на дългия път към дома след работа може да способства за по-безопасен живот на дамите в страната? Колко скоро електрическите и самоуправляващи се коли ще станат част от живота ни и може ли Китай да се окаже положителният образец за това? Дали налагането на по-иновативна архитектура, съобразена с навиците и всекидневието, ще пристигна на помощ през 2030 година, когато се чака 90% от популацията на Земята да живее в 41 града и намирането на жилище да е все по-трудно?

Отговорите на тези и други въпроси търси " лабораторията за предстоящ живот " SPACE 10 в Копенхаген. Дизайнерът и креативен продуцент на плана Микел Кристофер гостува в София по-рано този месец за Melba International Symposium - събитие, което събра дизайнери от разнообразни области в София.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. В Микел проличава необичаен оптимизъм за бъдещето, защото той вижда доста хора въодушевено да работят за подобряването му. Според него е прекомерно рано да гледаме към идващите години със боязън, а да държиш очите си отворени за нови благоприятни условия и отзиви е основно за работата им.

" Никой не може да планува бъдещето, само че всеки може да способства за него. Предвиждането му може да се случи единствено в среда, в която събитията са планувани ", споделя Микел Кристофер. Сред скорошните новаторски хрумвания, по които той е работил, е Spaces on Wheels – план за седем самостоятелни самоуправляващи се транспортни средства – от преносима плантация до мобилен офис.

Илюстрация
От плана Spaces on Wheels

Увеличаване

От плана Spaces on Wheels

Смаляване

Дейността на SPACE10 е напълно финансирана от IKEA. Микел и сътрудниците му не търсят в допълнение финансиране или институционална поддръжка за концепциите си, защото те са предопределени да основават предстоящ подтекст и предизвикат въображението. " Нашата цел не е да намерим решения, които могат да бъде приложени на следващия ден, а по-скоро какво може да се случи след пет или 10 години. Вярваме в взаимната работа, а не в конкуренцията, тъй че споделяме всички елементи по нашите изследвания – в случай че някой желае да ги осъществя или интерпретира, информацията е налична. "

Правят го неотдавна и посредством списанието и подкаста Imagine – измежду последните водещи тематики на изданието е по какъв начин да пренесем фермерството в градовете.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Понякога екипът му е предизвикан от упованията за бъдещето, които се образуват и на поп-културно равнище. " Примерно филмът Her на Спайк Джоунз, в който героят на Хоакин Финикс се влюбва в гласовия си помощник, е добър образец по какъв начин технологията може да повлияе на бъдещето ни. Това ни въодушеви за плана Do You Speak Human, в който участниците можеха да конструират характерностите на личен робот помощник. "

SPACE10, чийто екип е от 23-ма души, постоянно работи в проучванията взаимно с университети и други организации, а измежду бъдещите им проекти е започване на резидентска стратегия за гостуващи откриватели и дизайнери. Микел се вълнува дали може да се откри по-голямо приложение на слънчевата сила посредством блокчейн технологията – тематика, която вълнува извънредно стартъп света през 2018 година " Сега работим с лаборатории в Шанхай и Пекин план, който се занимава с достъпа до здравословната храна в мегаполисите. Разбирането ни е, че колкото повече работим във вакуум, толкоз по-вероятно е да се провалим. "

Повече за работата на Микел и сътрудниците му: space10.ioЗаедно с конференцията за дизайн Melba откри изложбата " Преглед на българския дизайн 2018 " в UniCredit Studio на пл. " Света Неделя ". Тя продължава до 30 ноември и сплотява 30 плана и творби от шест категории: продуктов дизайн и керамика, мода и текстил, графичен дизайн, илюстрация, бижута и обществен дизайн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР