Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Проблемите на

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Проблемите на
Коментари Харесай

Чувате ли тихите стъпки в мрака

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Проблемите на дребните

Няколко извода от " Гепард " - годишната ранглиста на " Капитал " за най-динамичните дребни и междинни сдружения
17 ное 2017
Октоподът е гладен. И ви кани на вечеря

Няколко дейности на властта демонстрират предпочитание тя да взе участие в преразпределяне на частния бранш
17 ное 2017
Невидимият таван на растежа

Българската стопанска система пораства стабилно, само че на относително ниски равнища и евентуално скоро ще надвиши капацитета си
17 ное 2017 Основната тематика на този брой споделя за нещо, което се случва от дълго време, за него се приказва доста, само че се написа малко. През последните месеци се приготвя нова фаза в подчиняването на страната. От кого? От подмолната коалиция, която се въплъщава от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, само че има два основно значими съставния елемент - министър председателят Бойко Борисов и основният прокурор Сотир Цацаров.

Ако до момента те – посредством изпълнителната, законодателната, правосъдната и медийната власт – направляваха обществените запаси в страната – публични поръчки и еврофондове, за идващия стадий се приготвят принадлежности за напън над частни компании.

Рискът в този момент е тази действително ръководеща коалиция да унищожи стопанската система до олигархичен комунизъм от съветски вид, в който единствено приятелите на властта могат да виреят. И бизнесът на всеки отвън този кръг ще е застрашен.

Това прозира зад желанията за цялостна проверка на приватизацията и смяна на отминалостта за " закононарушения " свързани с нея. Гладните погледи на тази коалиция могат да се усетят в усилването на пълномощията на така наречен антикорупционен орган, тъй че той да може да запорира имущество и да блокира работата на случайно определени компании. Идея, която евентуално нямаше да поражда опасения, в случай че прокуратурата и страната работеха в полза на всички, а не в полза на неофициалната коалиция, която съставляват. Ето за какво засилените пълномощия ще засилят единствено това, което правят сега. Ако в този момент записаното от социолозите чувство за липса на правдивост е мощно, гответе се за още повече.

Много хора несъмнено ще си помислят, че мотивът за тези текстове е желанието на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество да наложи запор на активи и имущество на един от издателите на " Капитал ", Иво Прокопиев. Но казусът е значим с друго – демонстрира доста тъкмо какви са желанията на властта и до каква степен може да стигне в разправата с самостоятелните хора и бизнеси.

Вероятно е да има два вида подозрения:

– " Пишете това, тъй като вашият издател е обиден. " Всъщност е противоположното. Нашият издател е обиден, тъй като нееднократно сме писали, че вместо с разделяне на управляващите страната в действителност се ръководи от подмолна коалиция посред им, чийто интерес е главно в източването на обществения запас. За публицистите в " Капитал " този случай е по-непосредствен, само че постоянно когато е имало опит за смачкване на частни компании благодарение на страната, сме ги изследвали и описвали. Така беше с " Емко " и " Дунарит ", по този начин беше с фабриката за цигарени гилзи " Юри Гагарин ", която беше завладяна от " Булгартабак " с смяна в закон, както и в, уви, още образци.

– " Пишете по този начин, тъй като издателят ви е споделил. " Предвид протичащото се с българската публицистика през последните години това съмнение е разбираемо, само че за благополучие погрешно. " Капитал " събира на едно място хора, които са свободни да мислят и да пишат каквото мислят. За някои от тематиките, по които работим, спорим яростно между тях, а в редките случаи, когато издателите са се включвали в сходни диалози – и с тях. Когато те са взели участие в разискванията, само значение, както и при нас, има силата на причините им.

Свободата на мисълта и изразяването личи за благополучие и в други медии. Случващото се през последните месеци обаче демонстрира, че натискът против тях ще се усилва. Първата проява на директната битка с гнездата на независимост към този момент стартира. Чувате ли тихите стъпки в мрака? Идват за идващия.

В броя ще видите още:

Какво можем да разберем за стопанската система от растежа на Брутният вътрешен продукт

Проблемите на дребните български компании

Има ли смисъл да се застрахова мобилният телефон и по какъв начин тъкмо става това Капитал #беззарядно

Седмичният вестник Капитал е версия 3.0 - с нов стилен формат, дизайн и осъвременено наличие и към този момент излиза още в петък.

Може да го намерите в комерсиалната мрежа на централните сергии за печатни издания, веригите Inmedio, Relay, One minute, Lafka, бензиностанции OMV, Shell, Lukoil, " Еко ", " Петрол ", " Ромпетрол ", магазини " Фантастико ", " Билла ", " Кауфланд ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР