Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Какво всъщност

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Капитал Смаляване Още по темата Какво всъщност
Коментари Харесай

Господин за шест месеца

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Какво в действителност значи България да е отпред на Европейски Съюз

Борисов ли ще управлява Европейски Съюз, от София ли ще се задават целите и още няколко мита за председателството на съюза
15 дек 2017
Над КОНПИ е единствено бог...

Какво е гражданската конфискация, по какъв начин издателят на " Капитал " се озова в тази процедура и какво значи това за сигурността на вложенията
15 дек 2017
Два държавни телекома си търсят бъдеще

След като влага 320 млн. лева в две TETRA мрежи, страната би трябвало да реши какво ще прави с тях
15 дек 2017 По улиците на София към НДК хвърчат десетки пожарни, служащи трескаво развиват чимове с трева към двореца, цивилни служители на реда с радиостанции и униформени жандармеристи гледат изпитателно минувачите Това е забележимата част от треската, обхванала държавната администрация към председателството на Европейски Съюз, което България поема след две седмици. Напрежението се усеща и в политиката. Управляващите непрестанно приканват за " успокоение " по време на председателството, а всички дейности на опозицията се дефинират като " бойкот " на същото. На председателството е подчинена освен вътрешната, само че и външната политика. Премиерът Бойко Борисов наподобява напълно на съществено е влезнал във външнополитическата си роля за Западните Балкани.

Цялото напрежение в политиката и администрацията обаче основава прекомерно високи упования. Много хора остават с усещането, че през идващите шест месеца на всички места в съюза ще става това, което България реши. Това несъмнено е погрешно. Председателството няма да донесе нищо грандиозно, само че от него може да има напълно съответни изгоди. Вижте какво в действителност ще се случи през идващите шест месеца в тематиката на броя. За заглавие на корицата взехме решение да сложим " България на 12 морета ", с цел да покажем (според нас) прекалителните упования за председателството, които суетенето на властта основава. (Ако се чудите за броя на моретата, освен ги броихме на картата, само че се допитахме и до легендата от " Минута е доста " и учител по география Димо Падалски.)

Разочарованието от несъразмерните упования е един от най-големите опасности за българското европредседателство. Благодарение на напъните на доста служители на приблизително равнище неуспехът е малко евентуален. Голяма част от отговорностите на българската администрация в този интервал са протоколни, а в това тя е доста добра. Имитацията на дейности, плъзгането по повърхността и основаването на някакво обичайно усещане е мощна страна на българската политика през последните години. Реалните резултати обаче, смислените дейности - не са. Това се вижда на доста места.

Докато българското държавно управление се пробва да уговори рухването на роуминга за Западните Балкани, през последните години страната тук е построила три паралелни мобилни TETRA мрежи. Това е освен ненужно, само че и скъпо - коства 320 млн. лв.. За да е още по-абсурдно, сред тях няма " роуминг ". Те не могат да се свързват една с друга. (Вижте повече тук.)

Докато държавното управление се пробва с председателството да остави усещането, че България е естествена европейска страна, комисията за конфискация на нелегално добитото имущество (КОНПИ) наложи запор върху активи на единия от притежателите на " Икономедиа " - компанията, която издава " Капитал " и " Дневник ". Журналистите от двете медии не обичаме да занимаваме читателите със себе си, само че тази история е толкоз неуместна, че си разрешаваме да разбираем защо става дума.

P.S. Искрено благодарим на всички, които са обадиха и писаха, с цел да изразят поддръжка около случая с КОНПИ. Тя е скъпа, тъй като тази офанзива може и да е персонално против Иво Прокопиев, само че задачата й са правилата, които ни събират дружно - желанието свободата в България да не е изключение и триумфът да е вероятен за почтените и упорити хора. На всички, които питаха по какъв начин могат да оказват помощ на " Капитал " в тази обстановка, предлагаме един вероятен вид - абонирайте се. За нас е значимо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР