Илюстрация Увеличаване Автор: Георги Даскалов Смаляване Още по темата Пътнико

...
Илюстрация Увеличаване Автор: Георги Даскалов Смаляване Още по темата Пътнико
Коментари Харесай

Офис, стани, офис, немирно!

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Георги Даскалов Смаляване
Още по тематиката
Пътнико мил, пътнико здрав

Няколко рекомендации от експерти, които биха ни помогнали да останем във форма, даже когато сме надалеч от у дома
15 юни 2018
Office, sweet office

В стартъп компанията Prezi в Будапеща мениджърът по настроението се грижи всеки офис детайл да има и своята занимателна страна
21 фев 2014 ПОЛЗИ ЗА КОМПАНИИТЕ ОТ ДВИЖЕНИЕТО В ОФИСА:

Повече успеваемост: Според изследвания физическата интензивност по време на работа може да усили професионалния КПД с към 70%. Физическата интензивност подтиква организма да създава химични съединения, които се изискват от мозъка за осъществяването на функционалности като запаметяване, по едно и също време осъществяване на няколко задания и решение на проблеми.

По-добър тонус и понижаване на напрежението: Редовната физическа интензивност прави чиновниците по-енергични, стимулирани и щастливи. Служителите с нараснала сила имат по-ефективна мозъчна функционалност и по-пълноценен сън, което води до по-добро изцяло показване в работата. По време на физическа интензивност организмът създава хормони като норепинефрин, който оказва помощ за вярното действие на мозъка и усъвършенства настроението.

Намаляване на отсъствията: По-доброто физическо положение на чиновниците може да има резултат и за понижаване на междинния брой на употребяваните болнични през годината. Според изследване, извършено във Англия, измежду водещите аргументи за неявяване в огромни компании са стресът и депресията. Според изследване на Aviva посредством вложения в стратегии за възстановяване на физическото положение на чиновниците фирмите могат да усилят посещаемостта с 89% (по-малко болнични), както и общата продуктивност на компанията.

Намаляване на текучеството и възстановяване на екипната работа: Проучвания демонстрират, че чиновниците правят оценка високо компании, които имат стратегии за физическа интензивност (вкл. фитнес зали и условия за различен спорт в офиса). Това води до понижаване на текучеството в доста от фирмите.

" Работя като програмист, на 32 години съм, а от най-малко 5-6 години имам проблеми с гръбнака – деформиране, шипове във врата, болки в кръста. Изпитвам съвсем непрекъснати болки, когато седнал съм дълготрайно, само че и в случай че дълго съм прав. В същото време може да се каже, че съм деен човек. Почти всеки уикенд съм измежду природата с някакъв планински спорт – преходи, колела, ски. През седмицата обаче не върша нищо, седнал съм по към 10 часа дневно, а болките не престават. "

Това са проблемите на Борис, само че и на доста други младежи, които прекарват главната част от живота си, седнали с приведени пред екраните глави. Проучвания демонстрират, че множеството от нас седят сред 7 и 13 часа на ден. Това включва освен времето пред компютъра, само че и седенето в колата, пред тв приемника, до момента в който се храним, до момента в който се виждаме с другари... В британския език към този момент има многообразие от думи и изрази, описващи този метод на живот и хората, които го практикуват – Sedentary lifestyle, Desk-bound, Couch potato и така нататък В медицината навлизат термини като синдром на заседяването, заболявания на заседяването и други. В еволюцията на индивида в никакъв случай до момента не е имало толкоз доста седене. От всекидневието ни съвсем изцяло са отпаднали придвижвания, които хората постоянно са правели. Ако някой се съмнява, може незабавно да ревизира какъв брой пъти в границите на работния ден е вдигнал ръцете си над главата, какъв брой пъти се е затичал, клекнал или е обърнал лице към небето. Цялото това обездвижване няма по какъв начин да остане без последици. Неслучайно " Ню Йорк таймс " стартира една своя публикация с фразата " Твоят стол е твоят зложелател ", а друго американско издание от Силициевата котловина е даже по-заплашително, пишейки за столa като за " килъра, който дебне в офиса ". Предупрежденията не престават да изскачат и от медицинските проучвания, оповестени през последните години. Според доста от тях рисковете за здравето се усилват с 40% при хората, които седят повече от 6 часа дневно. Сред тях са дълъг лист със болести като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, гръбначни изкривявания и така нататък Доказано е даже, че хората, които преседяват по 7 часа дневно, са три пъти по-предразположени към меланхолия по отношение на тези, които седят по-малко от 4 часа. Накратко – страдат освен задните елементи, само че и цялото тяло, даже мозъкът и страстите.

Притеснителните статистики за заседяването са доста, само че какво можем да създадем, с цел да не ставаме част от тях? Повечето медицински проучвания са единомислещи и по този въпрос – да се раздвижим, и то освен в планината или във фитнеса, а в офиса. Най-ефективният метод да се понижат рисковете за здравето са повече придвижване и по-добра стойка по време на работа. Как обаче да стартираме, какво да имаме поради и към какви придвижвания да се насочим – допитахме се до двама души, които несъмнено не се заседяват. Краси Георгиев и Димитрина Сивкова са част от екипа на нова стратегия – Chair UP, чиятo концепция е точно повече придвижване и по-малко седене в офисите. Краси е ултрамаратонец, квалифициран психолог и треньор, а през януари тази година съумя да бяга на пътека с благотворителна цел в продължение на 36 часа. Димитрина е физиотерапевт, работи с доста български спортисти и хора със седящи специалности. Идеята, с която са се заели, е посредством придвижване да подобрят физическото положение и настроението на хората, които са принудени да работят в еднотипни пози. По-високата и амбициозна цел е смяна в политиките и настройките в фирмите, с цел да се обърне повече внимание на предотвратяването на проблемите, свързани със заседяването. За задачата обаче са нужни мотивация, смяна в навиците, както и да се разсеят някои легенди.

Weekend warriors
Една от най-големите заблуди измежду работещите в офиси е обвързвана точно с придвижването, само че с това отвън работно време. Оказва се, че няма значение дали човек бяга в парка всяка заран, дали е от постоянните във фитнеса след работа или всеки уикенд е на планина – в случай че седи по повече от 6 часа дневно, за него рисковете за здравето не са доста по-различни от тези за сътрудника, който не спортува изобщо. В практиката си на физиотерапевт Димитрина Сивкова работи с доста млади и дейни хора от IT средите. Подобно на програмиста Борис те постоянно страдат от хронични болки във врата и кръста, без значение че спортуват. Най-често към физиотерапевт се обръщат хора точно като Борис - със седящи специалности, спортни натури, 25-37-годишни. Много от тях спадат към така наречен weekend warriors. Прекарват доста време седейки през седмицата, а през уикендите се пробват да наваксват със спорт. Колкото и логически да звучи обаче, този метод на живот крие доста опасности за здравето, в това число от контузии. Тялото е обездвижено през множеството време и уикендите се подлага на неспецифично за него натоварване. Ако цяла седмица ръцете са били върху клавиатурата, мъчно ще е тенисът на корт в неделя да мине без контузии. Друг проблем е, че не може да се чака изключително възстановяване на физическата форма с " уикенд " режим. Подобно е на нападателните диети, при които интервали на апетит се редуват с преяждане и непотребен стрес за цялото тяло.

Да раздвижиш офиса
Ако вярното решение е да натоварваме тялото освен през уикендите, по кое време да намерим време за спорт? Отговорът, който идва от множеството медицински проучвания, е, че най-хубавият вид е придвижване по време на работния ден и по-малко седене. Според тях казусът не е в неналичието на спорт, а в количеството време, прекарано в седящо състояние и еднотипни пози. Затова спортът преди и след работа не повлиява изключително нездравословния резултат от заседналия метод на живот. Според Краси Георгиев има доста лесни способи да се движим, до момента в който сме на работа. Едно от нещата, с които се занимава той, когато не бяга по 36 часа или в Долината на гибелта, е да оказва помощ на други хора да живеят и работят по-здравословно. Тренирайки разнообразни хора, Краси вижда по какъв начин тези, които прекарват доста време седнали, имат много типични проблеми. Познава ги даже до момента в който върви по улицата – главата е леко приведена напред, раменете са напред и във вътрешността, тялото е по-отпуснато и няма тонус. Често тези хора са стимулирани за смяна, спортуват, само че го вършат единствено отвън работно време. Неговият съвет към тях е да не се заседяват, да стартират с леки, само че постоянни извършения, които да вършат и на работа.
Според Краси и Димитрина упражненията, които всеки може да извършва даже на работното си място, са в действителност елементарни. Ключовото е те да се вършат постоянно – на всеки час или най-вече на два часа, и в серии – най-добре по 20 повторения, а за придвижванията с врат и глава – по 7-8. Допълнително могат да се употребяват и ластици за извършения, с които успеваемостта се усилва.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Георги Даскалов Смаляване

Клекове
Клякането е едно от най-простите и ефикасни извършения, което обаче съвсем всички извършват погрешно. Честа неточност е коленете да се изкарват прекомерно напред и по този метод да се натоварват ненужно, без да се реализира мечтаният резултат. Коленете наложително би трябвало да бъдат на една линия или даже зад пръстите на краката, сходно на сядане. Ако се извършва вярно, това е едно от най-лесните и ефектни извършения за офиса. Клековете раздвижват кръвообращението, изправят и стягат гърба, задействат мускулите на седалището и бедрата и ни разсънват.

" Китайско столче "
Статично упражнение с присъединяване на цялото тяло, което може да се прави във всеки офис. Изпълнява се в поза, сходна на клякане, само че с опрян в стената тил. Краката би трябвало да опишат прав ъгъл и да се задържи тази позиция няколко минути, като последователно времетраенето се усилва. Упражнението развива мускулатурата на седалището и бедрата, които остават обездвижени в офиса.

Навеждания
Едно от придвижванията, които съвсем са " изпаднали " от всекидневието на актуалния човек. Рядко се случва главата ни да се озове под линията на кръста при навеждане, доста хора даже не могат да допрян пръстите на краката си. Ако се вършат навеждания с изпънати колене по няколко пъти дневно (най-добре в серии от по 20 упражнения), с изключение на общо оживление на тялото може да има и различен позитивен резултат – по-малко световъртеж при внезапно изправяне.

Кръгове с плещи
Вратът и раменете са от изключителна значимост за концентрацията. Кръговете с глава са едно от най-лесните извършения против болки във врата – чести схващания, вдървеност, плексит. Дланите се слагат върху раменете и се вършат кръгови придвижвания в двете направления. Може да се извършва на серии по 20 пъти – 10 в едната посока и 10 в другата.

Раздвижване на врата
Лесно решение на един от най-честите проблеми – главоболието. Един от разновидностите е разказване на 7-8 кръга с глава или наклоняване на глава поредно във всички направления. Ако регулярно се вършат придвижвания с глава напред-назад с изпъната брадичка, могат да бъдат отпушени блокажи на кръвоносни съдове във врата – честа причина за главоболието.

Висене или набиране на лост
Факт – хората рядко в служебното си всекидневие подвигат ръце над главите, а е толкоз прелестно да се протягаш. При разбиране и унесеност едно от най-ефективните извършения е висене на лост. Веднага се усеща облекчение в гърба и понижаване на напрежението в краката.

Илюстрация
Увеличаване
Автор: Георги Даскалов Смаляване

Самомасаж с фоумролер
Освен с извършения потребно е да подтикваме кръвообращението и мускулите посредством масаж. Един от най-лесните способи да го създадем в работни условия е посредством така наречен фоумролери. Те имат разнообразни форми и могат да се употребяват по доста способи. Най-компактни са дребните топки, които се побират в длан. С тях може да се прави масаж на гърба с подпиране върху стена, да се масажират бедрата върху стол, както и китките върху бюрото. Освен ободряване и кръвоснабдяване на частите от тялото, които най-вече страдат при седене, фоумролерите имат и освежителен резултат, доста по-приятен от този на кафето.

Програмата
За да се почувстаме добре, не е нужно безусловно да се опитваме да вършим всичко – задоволително е да набележим 2-3 извършения според от проблемите си и да ги повтаряме на серии регулярно, всеки ден по няколко пъти. По този метод ще дадем " храна " на гръбначните прешлени, на опорно-двигателния уред и мускулите. Значително ще се усъвършенства и кръвообращението, което повлиява доста добре цялостния тонус на организма, настроението и мозъчната активност.

Храна за мозъка
Често подценяван факт е, че придвижването не значи единствено спортни достижения и стройна фигура. То усъвършенства психическото положение на хората, концентрацията и работоспособността им. Много хора се заблуждават, че умственият развой не се повлиява от слабата физическа интензивност. Последните медицински проучвания опровергават този мит. Сред доказателствата е опит с хора с обездвижени долни крака. Излиза, че неналичието на придвижване при тях има отрицателен резултат върху мозъчната интензивност – страдат паметта и концентрацията им. Друго изобретение е, че тези хора са по-застрашени от заболявания като алцхаймер. Доказано е и противоположното – спортове като тичане и танци подтикват мозъка и понижават риска от алцхаймер. Ако се движим повече, се усъвършенства кръвообращението и се оросява мозъкът. Един от най-стимулиращите за мисълта процеси се оказва и един от най-простите – ходенето. Още древногръцките философи са практикували този " мултитаскинг ". Вървенето пешком е доста добър тласък за мозъка. В същото време доста хора рядко изминават и километър дневно пешком, и то в продължение на години, а целесъобразната отдалеченост е най-малко 6-7 км на ден.

Идеалната работна поза
Свикнали сме да търсим комфорта, да ни бъде комфортно, работният ни стол да бъде мек, да не се движим ненужно. Но тези трендове много съществено се пропукват в последно време. Според Димитрина, колкото и да ни е комфортно да работим в дадена поза, не е хубаво да се заседяваме в нея – би трябвало да я променяме задоволително постоянно. На хората със седящи специалности тя предлага умишлено да сменят позицията на тялото си. Може да сядат по разнообразни способи на стола, да местят екрана на компютъра или преносимия компютър. Добър вид са бюрата с регулируема височина. На тях може да се работи в право, в седнало състояние, с подпиране на висок стол. Полезни са и така наречен балансиращи седалки и шведски топки.

Навик след табиет
Доказано е, че за освобождение от нездравословен табиет или образуване на нов са нужни 40 дни. Според Краси и Димитрина с лесни извършения и други потребни практики навиците в офиса могат да се трансформират и за 2-3 седмици, изключително в случай че се включат и сътрудници. Ако извършения се вършат постоянно за няколко седмици, евентуално скоро ще се усети и различен тласък – тялото единствено ще стартира да има потребност от повече придвижване, тъй като за него то е естествено. За да стигнем до такава степен обаче, би трябвало да стартираме с целите, в които може да се наложи упражненията да излязат на напред във времето пред цигарите, кафето, скролването във фейсбук, а за какво не и четенето на публикации като тази, без да се седи на стол.

---

*За основаването на тази публикация създателят не е употребявал столове. Интервютата са взети по време на разходки в парка. За написването на текста е употребявано неподготвено стоящо бюро, направено от кутия с похлупак SAMLA от IKEA (цена 39.90 лева.), сложена върху нормално бюро. Всички разказани в материала извършения са изпълнявани регулярно на серии. Работата по публикацията не е предизвикала главоболие и схващания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР