Илюстрация УикипедияАрестуваха администратор на порно сайт на връх Ком. Задържането

...
Илюстрация УикипедияАрестуваха администратор на порно сайт на връх Ком. Задържането
Коментари Харесай

Арестуваха администратор на педофилски сайт на връх Ком

Илюстрация Уикипедия

Арестуваха админ на порно уебсайт на връх Ком. Задържането е част от огромна интернационална интервенция, в която а взели участие чиновници на отдел „ Киберпрестъпност “ – ГДБОП и холандската полиция, под управлението на Върховна Касационна прокуратура, написа TrafficNews.bg.

Целта на акцията е противопоставяне на лица, употребяващи анонимизиращи хостинг услуги, с цел да прикрият незаконната си активност. Престъпленията били свързани с разпространяване на материали, представляващи полова употреба на деца, даване на интернет запас за осъществяване на други типове киберпрестъпления и пране на пари.

В резултат на взаимните дейности на българските и холандските полицейски управляващи е свален уебсайтът на доставчика на услугите. Преди това било направено копие на цялата база данни за клиентите на двете компании. Установени са съответни IP адреси, както и финансови записи. По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи полова употреба на деца, са отвън рамките на Нидерландия и България.

Собственикът на двете компании е задържан в Тайланд, а техническият админ на уеб страницата - на територията на България. Установено е, че админът е обитавал в страната ни повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е правил незаконна активност. Той е арестуван на връх Ком, обл. Монтана. Наложена му е непрекъсната мярка за задържане, за екстрадиция за Холандия.

Анонимизиращите хостинг услуги, познати още като „ Bulletproof hosting services “, и лицата, които ги оферират, играят значима роля при осъществяването на киберпрестъпленита. Този тип услуги дават сървъри за незаконно прилагане за възпрепятстване на правоприлагащите органи. В хода на следствието е открито, че двамата арестувани са били наясно по отношение на наличието, което е хоствано, и все пак не са подхванали дейности за прекъсване на разпространяването.

С реализирането на интервенцията сполучливо е прекъснато тригодишно следствие, конфискувани са сървъри, свързани с две задгранични търговски сдружения, предоставяли хостинг услуги и такива за шерване на данни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР