Илюстрация The Sales House се появява на пазара, защото има

...
Илюстрация The Sales House се появява на пазара, защото има
Коментари Харесай

Новият играч на пазара

Илюстрация
The Sales House се появява на пазара, тъй като има празна ниша, съгласно изпълнителния шеф на организацията Весела Димова

Увеличаване

The Sales House се появява на пазара, тъй като има празна ниша, съгласно изпълнителния шеф на организацията Весела Димова

Автор: Цветелина Белутова Смаляване
- Бившият търговски шеф на bTV Весела Димова сътвори нова организация.

- The Sales House ще продава рекламно време на тематични канали като Discovery.
Още по тематиката
Медиа организациите сред малкия екран и интернет

Над 266.6 млн. лева са общите доходи на най-големите медиа организации в България
24 ное 2017
" Нова " ще дава отговор за рекламните продажби на Scripps Networks Interactive

Договорът с каналите от групата - Food Network, Travel Channel и Fine Living, влиза в действие от 1 ноември
31 окт 2017
По доста от същото

Есенният ефирен сезон залага на познати формати
21 сеп 2017
Оптимизъм в докладите на MTG и CME

Цената на телевизионната реклама ще продължи да се усилва, предвиждат медиа организациите
28 юли 2017
На рекламния и медийния пазар в България се появи нов състезател. Създадената преди няколко месеца организация The Sales House ще концентрира работата си върху продажба на рекламното време на тематични телевизионни канали. Какво е особеното на тази нова компания? Ако медиа шоповете и медийните организации купуват рекламно време от името на своите клиенти – рекламодатели, то The Sales House ще го продава на същите тези организации от името на клиентите си – телевизионните канали.

Фотограф: Цветелина Белутова
За основаването на организацията се приказва от есента, само че за дебюта й стана ясно от прессъобщение на медийната група Discovery Networks за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка (CEEMEA), която е първият клиент на The Sales House.

Кой стои зад новата организация

Компанията " Сейлс хаус " е записана през април и неин едноличен притежател е някогашната директорка " Продажби " в " БТВ медиа груп " Весела Димова, демонстрира информация в Търговския указател. В средата на март тя беше освободена от позицията, която заемаше в малкия екран, от близо 17 години.

В момента организацията има шестима чиновници. " Те са добре познати и имат доверието на пазара през последните 10-15 години. Категорично имам вяра, че с изключение на положителната концепция човешкият фактор има най-голямо значение при старта на каквато и да било бизнес самодейност ", счита Димова. Идеята за основаване на подобен нов вид организация - така наречения sales house, е съществувала и преди, само че не е била развивана на българския пазар. Има я обаче в съвсем всички европейски страни.

За основаването на компанията тя разчита на лични средства. " Имаме ясно написан бизнес проект, към който се придържаме, и имаме вяра в устойчивия растеж и възвращаемост ", добавя притежателят на The Sales House. Основните разноски при основаването на организацията са за програмен продукт и експерти в бизнеса.

Партньори на The Sales House на пазара са рекламните организации и рекламодателите, като от организацията не изключват опцията да си сътрудничат с останалите местни и интернационалните медийни групи. " Търсим диалози с всички участници на пазара, тъй като нямаме предубеждения към никого ", споделя Димова.

Защо се основава The Sales House

Българският ефирен и рекламен пазар действително действа в обстановка на дуопол. На доктрина има доста играчи, само че на процедура рекламните вложения са съсредоточени в двете огромни местни медийни групи " БТВ медиа груп " и " Нова броудкастинг груп ". Този модел е печеливш за тези, които продават, само че основава дискомфорт за тези, които купуват, т.е. рекламодателите. " Място за трети деен състезател на пазара ни има и неслучайно имаше няколко опита за основаването на подобен, и то опити със съществени поръчки и планове. Например ТВ2, след това " Про.бг ", които имаха упоритостта да се трансфорат в водач на пазара ", дава образец Весела Димова.

The Sales House се появява на пазара, тъй като по мнението на екипа на организацията има свободна ниша и те имат вяра, че сходна самодейност е потребна както за тематичните канали като тези на Discovery, FOX International Channels, Cartoon Network, Disney, по този начин и за рекламодателите, за които се основава опция.

По нейно мнение от момента, в който тези канали стартират да се усещат на своя територия, рекламодателите биха могли да обогатяват телевизионния си микс с тях без значение от това в коя от главните местни медийни групи влагат главната част от бюджета си. " Тоест ние отваряме тези канали за всички рекламодатели ", добавя Димова. Според нея цената на аудиторията, която каналите като Discovery доставят, следва да бъде по-висока от тази на огромните политематични канали, тъй като тази публика e доста по-трудно достижима. " Тя по-рядко гледа телевизия, по-взискателна е, само че е и по-платежоспособна и оттова по-интересна за рекламодателите ", изяснява Весела Димова. В същото време, когато обаче сложиш една стока, колкото и качествена да е тя, на щанда в супермаркета, до всеобщия артикул, цената й пада неизбежно и исторически тематичните канали у нас са се продавали като всеобща стока, освен това – функционалността им е била да понижат цената на пакета, където главен състезател е огромният политематичен канал, прецизира мениджърът.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Ако се проследят данните на пийпълметричните организации ГАРБ и Nielsen Admospherе през последните няколко години аудиторията на тематичните канали у нас пораства устойчиво, тъй като от ден на ден хора избират профилираното наличие, което оферират те. Те държат сред 22 и 24% общ дял на телевизионния пазар (виж графиката).

Рекламното време на профилираните тематични канали ще се продава на твърди цени и въз основата на обезпечени рейтинги (рейтинг точки - бел. ред.). " Все отново по- огромната част от рекламодателите държат на гаранцията на рейтинг точка ", изяснява Димова.

Кои са клиентите

Агенцията ще показва портфолиото с канали на групата, което включва Discovery Channel, TLC и Investigation Discovery (ID). Досега в продължение на повече от 7 години Discovery Networks работеше на българския пазар с " Нова броудкастинг груп ". Тя е и компанията, която продава най-вече нишови канали на компании отвън личното й портфолио.

От Discovery разясняват, че посредством избора им да работят с The Sales House отварят нова глава в работата си на българския пазар. " Фокусът ни е да продължим да укрепваме специфичните взаимоотношения, които имаме с българската публика, като в същото време дадем опция на локалните търговци да схванат нашите оферти за обичано наличие като " Треска за злато ", " Кралят на тортите " и доста други ", прецизират от компанията.

Весела Димова е провела срещи с централите за Централна и Източна Европа на всички интернационалните медийни групи, които продават рекламното си време в България, и с такива, за които стартът следва. " Всички демонстрираха интерес към основаването на самостоятелен sales house у нас, тъй като познаваха модела от други пазари, на които той е сполучлив. Някои от тях имаха настоящи контракти с различен сътрудник в България, други избраха да изчакат, с цел да видят по какъв начин ще се развие бизнесът ни ", изясни Димова. Компанията й е била покрай покупко-продажби с четири от седемте медийни групи, дейни в България. Сред тях са Sony, Disney, Turner, Scripps Networks, Viacom и FOX International Channels. От началото на ноември обаче Food Network, Travel Channel и Fine Living подписаха контракт с " Нова броудкастинг груп " и към този момент поверяват продажбите на рекламното си време на медийната група.

Въпреки че гледа позитивно на новосъздадената компания, пазарът е внимателен в мненията си. Според медиа шефа на " Аргент " Симона Тенчева в актуалната обстановка на дуопол, в случай че с изключение на каналите на Discovery The Sales House успее да консолидира продажбите и на други независимо продаващи рекламното си време тв канали, каквито са и упованията, ще може последователно да се нарежда като трети състезател, въпреки и не толкоз огромен. " Надявам се предизвикването към статуквото, каквото в тази ситуация насочва The Sales House, да подтиква здравословната конкуренция в сегмента и да даде налична ефикасна опция за нашарване на медиа микса ", споделя Тенчева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР