Илюстрация Франческо Пезуоли, съосновател на италианската стартираща компания Limix Увеличаване

...
Илюстрация Франческо Пезуоли, съосновател на италианската стартираща компания Limix Увеличаване
Коментари Харесай

Стартъп дава глас на глухонемите

Илюстрация
Франческо Пезуоли, съосновател на италианската започваща компания Limix

Увеличаване

Франческо Пезуоли, съосновател на италианската започваща компания Limix

Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Чанта за слушане

Българската компания Kloshar bags създава чанти и раници с вградени грамофонни плочи
20 юли 2018
Саморегулиращи се диоптрични очила в помощ на небогати общности

Очилата на белгийската Adaptive eyeworks костват 7 евро и отстраняват потребността от доктор за нагласянето им
21 юни 2018 " Искаме да улесним общуването сред глухонемите и останалите хора, с цел да станат една общественост. " Това е задачата на Франческо Пезуоли, съосновател на италианската започваща компания Limix, разработваща софтуерна ръкавица, която трансформира в действително време езика на глухонемите в тон благодарение на мобилно приложение. Стартъпът беше и измежду финалистите на тазгодишното издание на конкуренцията за бизнеси с идея Chivas Venture с общ награден фонд 1 млн. $.

История на плана

Идеята за новаторския артикул се ражда при започване на 2015 година по време на докторантурата по програмиране на Пезуоли в University of Camerino, където се среща с другия съосновател на компанията Дарио Корона, който тогава учи приложна математика. Двамата желаят да създадат софтуерен артикул, който да бъде в интерес на обществото. В началото стартират с концепция да разработят мобилно приложение, през което да си поддържат връзка глухонеми с другари, които не приказват техния език. Проектът обаче се развил до създаването на хардуерна част, а точно софтуерна ръкавица, която да наблюдава придвижванията и да ги трансформира в тон.

" Записахме се на няколко надпревари в Италия, които спечелихме и успяхме да притеглим вниманието на професори от университета ни, които ни предложиха да ни оказват помощ в развиването на плана ", споделя през " Капитал " Пезуоли. Така младите бизнесмени взаимно с University of Camerino стартират да трансформират обществената концепция в бизнес.

Как работи

Технологичната ръкавица на Limix употребява голям брой датчици, закачени по разнообразни точки от дланите на индивида, който я употребява, като по този метод разпознава всеки подробност от придвижванията му. Ръкавицата се свързва и с мобилно приложение, което оказва помощ за възпроизвеждането на звука, съгласно жестовете на глухонемия. Базиран на технологията machine learning, колкото повече се употребява новаторският артикул, толкоз по-добре свързва разумно думите в фрази и съгласно подтекста им. Цената на едно устройство е 600 евро, само че съгласно създателите според от политиката на всяка страна част от цената му може да се покрива от страната.

В момента продуктът на Limix е наличен единствено на италиански език, само че по думите на съоснователя на компанията проблем остава, че даже единствено в Рим има над 10 разнообразни диалекта. Затова и екипът взема решение да разшири функционалностите на ръкавицата и мобилното приложение, правейки по този начин, че всеки да може самичък да основава собствен език. " Глухонемите могат да записват обособени жестове със съответното им значение, което става доста бързо ", изяснява още Пезуоли.

За да паснат на разнообразни хора, ръкавиците имат размери, а частта, която се хваща към китката, е под формата на гривна и може да се контролира.

Следващи стъпки

Към момента екипът на италианската компания е 12 думи, като с разрастването на бизнеса ще се усилва и компанията. Limix към този момент има и набрано финансиране от общо 300 хиляди евро, което по думите на Пезуоли включва награди от разнообразни надпревари, както и грантове от Европейския съюз и италианското държавно управление. За да разраснат плана и да усилят производството, бизнесмените имат потребност от 1 млн. евро. Целта на компанията е да тества задълбочено функционалностите на продукта измежду общества на глухонеми, което ще спомогне по-късно да влязат и в всеобщо произвеждане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР