Илюстрация Барберини в Потсдам Барберини в Потсдам Light попита няколко

...
Илюстрация Барберини в Потсдам Барберини в Потсдам Light попита няколко
Коментари Харесай

Новата музейна вълна

Илюстрация
" Барберини " в Потсдам

" Барберини " в Потсдам

Light попита няколко изобретателни персони какъв музей биха желали да видят в България и какво е скъпо да се запази

" Със основаването на новия музей, който ще отвори порти през 2019 година в Париж, се осмелих да напиша нова глава в културните си планове, чиято съществена цел е да споделям пристрастеността си към актуалното изкуство с публиката. Историята стартира преди повече от 10 години, когато във Венеция се появи Palazzo Grassi,а малко по-късно и Punta della Dogana. Тези две пространства ще са в непосредствен и непрекъснат контакт с новия музей в Париж " - с тези думи френският милиардер Франсоа Пино показа проектите за своя нов музей в Париж на конференция, на която участва и създателят на архитектурния план – японският проектант Тадао Андо.

Прочут колекционер с изтънчен усет и непрекъснат филантроп на изкуството, Пино влага милиони в грандиозния проект за откриването на музея, планувано за началото на 2019 година Новият музей се намира в добра компания – центъра " Помпиду ", Лувъра и музея " ДОрсе " са на пешеходно разстояние от бъдещото арт пространство, с което семейството Пино се гордее изключително доста. Причината – финансирането на плана на стойност към 122 милиона $ е с напълно персонални средства на компанията на Пино.

LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy). засенчвайки даже

По време на своята конференция Франсоа Пино акцентира, че за разлика от някои други арт ценители (визирайки Арно) той финансира напълно плановете си, без да се възползва от облекченията, който предлага страната в тази посока.

(MoMA)

Сузане Клатен, главен собственик на акциите на най-богатата жена в Германия, неотдавна разгласи проектите си за откриването на музей в Бавария, в който ще бъдат изложени над 600 арт произведения от нейната персонална сбирка. На 21 октомври порти отваря и новият Музей за модерно изкуство в Канада – инвестиция на стойност 71 милион $, в който ще бъдат изложени над 800 творби на изкуството, измежду които работи на Пабло Пикасо и Робърт Раушенберг.

Documenta

Престиж, добра инвестиция или благородна идея – всеки пояснява по друг метод аргументите за съществено обвързване с изкуството. Но историческото изявление на Чърчил " Ако понижим парите за просвета, с цел да водим война, защо тогава ще водим война " като че ли е по-актуално от всеки път.

, Потсдам
Гордостта на Потсдам отвори порти през януари и се трансформира в съществена туристическа атракция. В сбирката му са работи на Клод Моне, Жан Реноар и Марк Ротко.

, Кейптаун
Кръстен на основателя му – немския милиардер, човеколюбец и някогашен изпълнителен шеф на Йохан Зайц, музеят отваря порти през септември в Кейптаун, ЮАР.

, Атина

, Джакарта, Индонезия
MET

, Лос Анджелис
Разположен в постройката на някогашния музей на Санта Моника, институтът за модерно изкуство в Лос Анджелис ще показва архитектура, дизайн и изкуство. Отваря тази есен.

, Лондон
През юли лондонският музей " Виктория и Албърт " се снабди с ново галерийно пространство - the Sainsbury’s Gallery, както и нов вход – към залата Blavatnik, основан по план на английската архитектка Аманда Ливет.

, Шънджън, Китай
Музеят, основан от екип на лондонския " Виктория и Албърт " в партньорство с локален предприемач, ще приема гости от края на септември. Акцент са достиженията в региона на дизайна и за идващите две години са планувани две гостуващи изложения, основани от кураторски екипи на музея в Лондон.

, Филаделфия

Илюстрация, Париж – Маракеш
Изложбените пространства, отдадени на именития френски фешън дизайнер Ив Сен Лоран, са напълно финансирани от притежателя на фондацията " Пиер Берже " – Пиер Берже, дълготраен сътрудник на Ив Сен Лоран и негова съществена финансова поддръжка. Парижкият музей ще отвори порти през септември, в ателието на дизайнера – фамозното 5 avenue Marceau, а пространството в Маракеш е нова постройка, ситуирана до обичаната градина на Ив Сен Лоран – Мажорел.

Илюстрация
Наричат музея " епична колаборация " сред Франция и Абу Даби. По план гигантската постройка трябваше да стартира да приема гости още през 2012 година, само че вложителите на няколко пъти променяха датата за откриването на музея. Изграден по план на френския проектант Жан Нувел, Лувърът на ОАЕ ще стартира да действа от есента на тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР