Илюстрация Ангела Меркел ще изкара четвърти мандат начело на Германия,

...
Илюстрация Ангела Меркел ще изкара четвърти мандат начело на Германия,
Коментари Харесай

Слабият резултат на Меркел внесе смут сред инвеститори и икономисти

Илюстрация
Ангела Меркел ще изкара четвърти мандат отпред на Германия, само че нейната победа елементарно може да бъде окачествена като пирова

Увеличаване

Ангела Меркел ще изкара четвърти мандат отпред на Германия, само че нейната победа елементарно може да бъде окачествена като пирова

[Reuters] Смаляване
Още по тематиката
Германската промишленост приканва за бързо съставяне на коалиция

Тя желае устойчиво ръководство, разтревожена от възхода на " Алтернатива за Германия "
25 сеп 2017
С кого ще се коалира Меркел

След излизането на социалдемократите в съпротива коалиция " Ямайка " остава единствената опция макар разликите на партиите
25 сеп 2017
Меркел завоюва изборите в Германия за 4-и следващ път

Крайнодясна партия влиза за пръв път в немския парламент в най-новата история на страната
24 сеп 2017

Еврото и европейските държавни облигации изгубиха позиции след парламентарните избори в Германия. Единната европейска валута направи крачка обратно и поевтиня с 0.6% по отношение на $ и паунда. Дълговите бумаги на страните от Южна Европа се показаха зле на пазарите в понеделник, което докара до терзания у вложителите за появяването на по-силни настроения против еврозоната в най-голямата стопанска система в общия валутен съюз. Инвеститорите не са сигурни, че Меркел ще успее да образува коалиция с пробизнес групировката на свободните демократи и " Зелените ". Анализатори от Morgan Stenley показват пред организацията, че както свободните демократи, по този начин и част от християндемократите са срещу по-дълбока финансова интеграция в еврозоната.

Въпреки че Меркел предстоящо ще бъде канцлер за четвърти следващ път, успеха на Християндемократическия съюз елементарно може да бъде наречена пирова. Партията означи спад в представянето си с 10 пункта по отношение на изборите през 2013 година Понижение има и при Социалдемократическата партия, водена от Мартин Шулц, който не съумя да детронира Меркел. Той разгласи, че ще остане отпред на партията, само че тя няма да се коалира с ХДС.

Притеснения по отношение на обединението

Именно това е една от аргументите за по-минорното въодушевление на пазарите в понеделник. Новата коалиция сигурно няма да бъде сред ХДС и СДП, а най-вероятно ще се върви към коалиция " Ямайка " (заради цветовете на партиите и тези на ямайския флаг) сред ХДС, " Зелените " и Партията на свободните демократи (ПСД).

Програмата на една такава коалиция предвещава доста въпросителни, както и е допустимо Меркел да бъде по-отдръпната като общоевропейски водач, в сравнение с беше до момента. " Има известни терзания в ЕЦБ, че едно по-нестабилно и по-отдръпнато от Европа немско държавно управление ще се отрази отрицателно на икономическия напредък ", разяснява за Reuters Фредерик Дукрозет, икономист в Pictet Wealth Management.

Въпреки че огромната изненада на изборите се оказа " Алтернатива за Германия ", вложителите на тържищата са по-притеснени от вероятния съюз на Меркел със свободните демократи, които обичайно държат на политика, която е срещу по-дълбоката финансова интеграция в еврозоната, и също по този начин са срещу компромисите, направени по време на гръцката финансова рецесия.

Приглушен отзив на тържищата

Европейските тържища одобриха с лек негативизъм резултата от изборите. Единственият огромен показател, който приключва деня в зелената територия, е немският DAX. Една от аргументите за това обаче е и по-слабото евро, за което самата Меркел разяснява през август, че е прекомерно мощно. DAX пораства с 0.15%, само че все пак акциите на банките Deutsche Bank и Commerzbank потънаха с 1.2 и 1.4% надлежно.

Във Франция CAC загуби 0.3% от цената си, като сходно на Германия, и в Париж новините от северната съседка се отразиха главно на банковия бранш. BNP Paribas и Credit Agricole означиха 1.3% спад в цената на акциите си. Въпросът във Франция е и по-сложен, откакто през последните месеци френският президент Еманюел Макрон действаше като водач на Европейски Съюз, очаквайки резултатите от немските избори. Слабите резултати на ХДС обаче повдигат въпроси каква ще бъде бъдещата политика на съюза.

Във Англия FTSE е в алената зона с 0.2% намаляване, най-вече поради внезапното повишаване на паунда по отношение на еврото. Банки на Острова одобриха относително леко новините от континента, като Barclays и Lloyds губят надлежно 0.6 и 1% от цената си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР