Илияна Йотова участва в традиционното честване-поклонение пред паметника на Одринската

...
Илияна Йотова участва в традиционното честване-поклонение пред паметника на Одринската
Коментари Харесай

Йотова: Да помним уроците от трагедията на тракийските бежанци и никога да не я повтаряме

Илияна Йотова взе участие в обичайното честване-поклонение пред паметника на Одринската епопея в София, научи Moreto.net

„ Снимките от нещастието на тракийските бежанци избледняват, само че паметта за тях остава жива. Помним уроците от мрачните години при започване на предишния век и в никакъв случай не трябва да позволяваме те да се повторят. Днес, когато на няколкостотин километра от нас се води война, би трябвало мощно да се противопоставим на това най-голямо зло и да подадем ръка на търсещите протекция. “ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към хората, стекли се пред паметника на Одринската епопея в София, с цел да отбележат Деня на Тракия.

„ Отново свеждаме глави пред подвига на славните българи, които преди 109 години превзеха непристъпната Одринска цитадела. За тях комендантът на крепостта Мехмед Шукри паша споделя: „ Храбростта на българската войска е безподобна. На такава смелост никоя цитадела не може да устои “, съобщи Йотова и акцентира, че Одринската епопея е записана със златни букви в българската история.

„ Не след дълго политически кроежи замениха славата на тази борба със сълзите на един храбър народ, който единствено искаше да живее там, където се е родил, и да пази българското. Днес скланяме глави към хилядите, които изгубиха живота си, към хилядите, които поеха по бежанския път. Отдаваме респект към българите, които ги посрещнаха “, уточни вицепрезидентът.

„ Тези хора, които оставиха всичко в търсене на независимост и сигурен живот, в никакъв случай не получиха правдивост и никой не ги обезщети “, посочи Йотова. Тя акцентира, че президентската институция е единствената, която не пропуща да слага този въпрос при всички срещи на интернационално равнище. „ Необходими са държавна воля и общи старания, с цел да сложим въпроса на масата, с цел да получат правдивост роднините на тракийските бежанци “, съобщи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските сдружения в България и на неговия ръководител Красимир Премянов, които макар компликациите пазят жива паметта за тази част от българската история и притеглят от ден на ден младежи към тракийската идея. От своя страна Премянов благодари за поддръжката на президентската институция и посочи, че Илияна Йотова не пропуща събитие от календара на тракийците макар натоварения си график.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР