Илинойс приема закон, който изисква родителите да компенсират влиятелни деца

...
Когато 16-годишната Шрея Наламоту от Нормал, Илинойс, превърта през платформите
Коментари Харесай

Когато 16-годишната Шрея Наламоту от Нормал, Илинойс, превърта през платформите на социалните медии, за да прекарва времето си по време на пандемията, тя става все по-разочарована от броя на децата, които вижда в семейни влогове.

Тя си спомни многото домашни видеоклипове, заснети от родителите й на себе си и сестра й през годините: правене на първите им стъпки, ходене на училище и други „смущаващи неща“.

„Много се радвам, че тези видеоклипове останаха в семейството“, каза тя. „Това ме накара да осъзная, че семейният видеоблог поставя много лични и интимни моменти в интернет.“

Тя каза, че напомнянията и лекциите от родителите й за това как всичко е постоянно онлайн засилиха реакцията й към видеоклиповете, които видя на деца инфлуенсъри. „Фактът, че тези деца са или твърде малки, за да разберат това, или не им е даден шанс да го разберат, е наистина тъжен.“

Наламоту написа писмо миналата година до своя щатски сенатор, демократа Дейв Кьолер, призовавайки го да обмисли законодателство за защита на младите влиятелни хора. Миналата седмица родният й щат стана първият, който прие закон, който установява гаранции за непълнолетни, които са включени в онлайн видеоклипове - и как те се компенсират.

Губернаторът на Илинойс Дж. B. Pritzker подписа в петък законопроект, вдъхновен от писмото на Nallamothu, изменящ Закона за детския труд на щата, който ще позволи на тийнейджъри над 18-годишна възраст да предприемат съдебни действия срещу родителите си, ако са били включени в монетизирани видеоклипове в социалните медии и не са били правилно компенсирани, подобно на правата, притежавани от деца актьори.

От 1 юли 2024 г. родителите в Илинойс ще бъдат задължени да заделят 50% от печалбите за част от съдържанието в блокиран доверителен фонд за детето, въз основа на процента от времето, през което са включени във видеоклипа. Например, ако дете участва в 50% от видеоклип, то трябва да получи 25% от средствата; ако са на 100%, от тях се изисква да получат 50% от печалбата. Това обаче важи само в сценарии, по време на които детето се появява на екрана за повече от 30% от влоговете за период от 12 месеца.

„Ние разбираме, че родителите също трябва да получат компенсация, защото имат справедливост в това, но не искаме да забравяме за детето“, каза Кьолер пред CNN.

Семеен бизнес

 Тази снимка показва сенатора от Илинойс Дейв Кьолер с тийнейджърката Шрея Наламоту, която помогна за вдъхновяването на ново законодателство, защитаващо влиятелните деца. Тази снимка показва сенатора от Илинойс Дейв Кьолер с тийнейджърката Шрея Наламоту, която помогна за вдъхновяването на ново законодателство, защитаващо влиятелните деца. senatordavekoehler.com

Много влогъри родители в YouTube или влиятелни лица в социалните медии публикуват множество видеоклипове всеки месец или седмично, споделяйки интимни подробности за живота си, вариращи от семейни финансови проблеми и раждането на ново бебе до отваряне на нови играчки или преглеждане на телефона или отчета на дете. Въпреки че децата са представени предимно в тези монетизирани видеоклипове, родителите не са имали законово задължение да им дават каквато и да е част от приходите.

Междувременно детските акаунти на инфлуенсъри, които понякога могат да спечелят $20 000 или повече за спонсорирани публикации, обикновено се управляват от родители и често не се създават на името на детето поради възрастовите ограничения в социалните медийни платформи.

„Често виждаме с нововъзникващите технологии и тенденции, че законодателството винаги е реакция на това“, каза Кьолер. „Но ние знаем с експлозията на социалните медии, че родителите ги използват, за да монетизират децата си във видеоклипове. Ако се правят пари и нищо не е нагласено за децата, това е същото като дете актьор.

Доста време идва

Новият закон е моделиран от закона на Джаки Куган от 1936 г., холивудският мълчалив актьор, открит от Чарли Чаплин, чиито родители са го измамили от печалбите му. Този калифорнийски закон изисква родителите да заделят част от 15% от печалбите на детето в блокирана доверителна сметка, до която детето актьор има достъп след 18-годишна възраст.

Въпреки че подобни законопроекти бяха предложени в Калифорния и Вашингтон, Джесика Мадокс - асистент в Университета на Алабама, която изучава общността на влиятелните лица в социалните медии - каза, че се надява други щати да последват стъпките на Илинойс.

„Въпреки че Илинойс е първият щат, който приема такъв закон, това законодателство се очаква дълго време“, каза Мадокс. „Трудът и кариерата в социалните медии стават все по-често срещани и жизнеспособни форми на доходи и е важно законът да настигне технологията, за да гарантира, че непълнолетните не са експлоатирани.“

Публичен разговор за поверителността

Мадокс каза, че това също така вдъхва нов живот на дълго кипящия дебат за това какво е подходящо родителите да документират онлайн и дали едно дете наистина може да даде съгласието си за участие.

„Виждал съм органични разговори, които започват да се появяват между хора, които са били силно представени в съдържанието на родителите си в социалните медии, но сега са на пълнолетие, за да разкажат историите си и да признаят, че ако наистина разбираха какво се случва, никога не биха се съгласили животът им да бъде излъчен за всички.”

Крис Маккарти – 19-годишният основател на Quit Clicking Kids, сайт за застъпничество и образование за борба с монетизирането на деца в социалните медии, който помага за разработването на законодателство за влиятелни деца в щата Вашингтон – вярва, че тъй като децата присъстват в семейството влоговете растат и споделят своите истории, ще има нарастване на обществения натиск за осигуряване на повече защита на поверителността.

„Когато децата са малко по-големи, често разказите стават все по-лични; например. подробно описание на проблеми с насилници, първи периоди, посещения при лекар и проблеми с психичното здраве“, каза Маккарти. „Много потребители приемат, че децата, работещи в семеен влог, и децата актьори имат едни и същи преживявания. Това не е така. Колкото и да е трудно да си дете актьор, децата актьори все още играят роля, вместо да споделят интимните си лични данни за развлечение и парични цели.“

Nallamothu е съгласен, че следващата стъпка е законодателството да се развива с течение на времето, за да включва повече разпоредби относно съгласието.

„Знам, че този законопроект няма да бъде перфектен веднага, но не искам съвършенството да пречи на напредъка, защото регулациите едва започнаха да се появяват“, каза тя. „Радвам се, че стигаме до там.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР