Илхам Алиев, президентът на Азербайджан - домакин на следващите преговори

...
Илхам Алиев, президентът на Азербайджан - домакин на следващите преговори
Коментари Харесай

Алиев: Азербайджан няма да се откаже от природния газ

Илхам Алиев, президентът на Азербайджан - хазаин на идващите договаряния за климата на Организация на обединените нации - COP29, употребява значимо послание в петък, за да изпрати на Европа ясно обръщение: Имате потребност от нашия газ , цитира думите му " Политико ".

Запасите от изкопаеми горива на страната са " подарък от боговете ", сподели Алиев на среща на министри в Берлин в петък и, добави той, божествена помощ за Европа, до момента в който се отхвърля от съветските енергийни доставки.

Домакинството на Азербайджан на договарянията на COP29 през ноември притегли вниманието към неговите проекти за всеобщо разширение на добива на природен газ. Анализ на неправителствената организация Global Witness, забелязан от " Политико ", допуска, че проектите на страната ще генерират излъчвания на въглероден диоксид, равни на цялото годишно произвеждане на Русия.

Алиев отбрани тази агресия, наричайки я " отговорност " на Азербайджан да отговори на потребностите на Европа.

" Ние значително влагаме в увеличение на нашето произвеждане на газ, тъй като Европа се нуждае от повече газ от нови източници ", сподели той. " Нашият нефт и газ ще са нужни още доста години, в това число на европейските пазари. "

Алиев също по този начин очерта по какъв начин страната му вкарва зелена сила, с цел да зарежда своята мрежа. Това би означавало, сподели той, " минимум пет спомагателни милиарда кубически метра газ ще бъдат изнесени за Европа. Така че това в действителност е печеливша обстановка. "

Анализът на Global Witness разкрива, че проектите на Азербайджан да разшири производството на природен газ с повече от една трета през идващото десетилетие ще генерират към 1,92 милиарда тона въглероден диоксид - еквивалент на всички годишни излъчвания на Русия. Това би сложило света с 82 % над лимита си за изгаряне на гориво , в случай че желае да резервира световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над равнищата от прединдустриалната епоха.
 Шефът на Организация на обединените нации по климата: Имаме две години да спасим планетата
Шефът на Организация на обединените нации по климата: Имаме две години да спасим планетата

Глобалното стопляне се изплъзва от дневния ред на политиците

Провеждането на COP29 в страната, подвластна от изкопаемите горива, идва след миналогодишната конференция в Обединените арабски емирства, друга богата на нефт нация. Обединеното кралство, което беше хазаин на договарянията през 2021 година, също издаде нови лицензи за сондиране в Северно море.

Моделът провокира отрицание у деятели, които желаят бранителите на изкопаемите горива да бъдат отстранени от настоящите договаряния за климата . Напротив, Алиев не се отхвърли да употребява срещата за климата в Берлин в петък, с цел да изложи причини за продължаващо развиване на въглеродните запаси на страната.

" Като началник на страна, която е богата на изкопаеми горива, несъмнено, ние ще защитим правото на тези страни да продължат вложенията и производството ", сподели той.

" Петролните страни усъвършенстват една злокобна стратегия на COP ", сподели Патрик Гейли, откривател на изкопаеми горива с Global Witness. " Точно като ОАЕ, Азербайджан възнамерява голямо нарастване на производството на газ. Точно като ОАЕ, Азербайджан възнамерява да легитимира своя властнически режим, като бъде хазаин на тези световни договаряния. И тъкмо като ОАЕ, Азербайджан наподобява е подготвен да употребява COP, с цел да развие интернационалните си бизнес връзки. "

Азербайджан, която е измежду най-зависимите от нефт и газ стопански системи в света , се чака да получи спомагателни 40 милиарда $ директни задгранични вложения, с цел да усили износа си до 2034 година Само през миналата година южнокавказката страна има подписа покупко-продажби с френската TotalEnergies и Националната петролна компания на Абу Даби за увеличение на изследванията и сондажите.

През март Алиев предизвести, че " трендовете против изкопаемите горива " не би трябвало да спъват вложенията и прикани европейските обществени банки да анулират възбраните си за поддържане на инфраструктура за изкопаеми горива, с цел да му оказват помощ да разшири Южния газов кулоар - 3500-километрова тръбопроводна мрежа, която доставя газ от Каспийско море до Европа. Европейската капиталова банка, която отпусна стотици милиони евро за построяването на тръбопровода, е декларирала пред " Политико ", че няма да обмисли финансиране на неговото разширение.
 Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощност, по-малко диалози за климата
Вторият мандат на Фон Дер Лайен: Повече военна мощност, по-малко диалози за климата

Лидерът на Европейска комисия деликатно маневрира, с цел да се съобрази с желанията на своите поддръжници.

Газова политика

Азербайджан се счита за една от най-автократичните страни в света и режимът на Алиев подсигурява, че " държавните доходи от нефт и газ " са в интерес на " привилегированите елити, а не на общото население ", съгласно скорошен отчет на Freedom House.

Страната също по този начин води няколко военни спора със прилежаща Армения през последните години, в това число неотдавнашна атака за наново завземане на отделилия се район Нагорни Карабах. След офанзивата Европейският парламент утвърди целенасочени наказания против Алиев и други висши чиновници и прикани " Европейски Съюз да понижи зависимостта си от вноса на азерски газ ".

Тези претенции обаче не са изпълнени. Вместо това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се застъпи за по-тесни енергийни връзки с Азербайджан, като отлетя за Баку през юли 2022 година,. Приветствайки страната като " решителен енергиен сътрудник " за Европейски Съюз в напъните му да постави завършек на зависимостта от съветските изкопаеми горива, Фон дер Лайен сподели, че съглашението ще докара до износа на азербайджански газ за блока до 20 милиарда кубични метра през идващите години.

Алиев изложи проекти страната да се трансформира и в главен снабдител на зелена сила за континента, със стратегически браншове като офшорна вятърна сила и водород, които черпят вложения от световни енергийни компании.

Домакинството на конференцията, сподели Алиев, е " знак на почитание на интернационалната общественост към Азербайджан, към това, което вършим, в това число в региона на зелената сила ".
 Европейска комисия прикани за по-амбициозни ограничения за енергетиката и климата
Европейска комисия прикани за по-амбициозни ограничения за енергетиката и климата

Комисията има самостоятелни рекомендации към страните членки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР