Икономистът Владимир Каролев няма да е изненадан, ако цената на

...
Икономистът Владимир Каролев няма да е изненадан, ако цената на
Коментари Харесай

Скок в цените на бензина няма да изненада Каролев

Икономистът Владимир Каролев няма да е сюрпризиран, в случай че цената на горивата и в частност на бензина се покачат още.

Той изясни, че цената на суровия нефт пораства втора поредна година на интернационалните пазари. Средната цена през 2016 година е била към 44 $ на барел, през 2017-а е 50 $, а през 2018-а е 67 $ за барел, т.е. това е 40-процентно нарастване за последните две години. " Суровината като пораства, няма по какъв начин да не пораства цената и на крайния артикул. В България горивата не престават да са на най-ниските цени в Европейски Съюз ", беше безапелационен Каролев.

Въпреки че, съгласно икономическите правила, цената би трябвало да се понижава с увеличението на търсенето, при цената на бензина това предписание не важи, изясни още икономистът.

По думите му въпреки и сега да има по-голямо предложение, тъй като и Саудитска Арабия, и Русия усилват размерите, на 4-ти ноември влизат в действие глобите на Съединени американски щати против Иран и по този начин иранският нефт ще понижи достъпа си до интернационалните пазари. Това би трябвало да е фактор към нарастването на цените.

В същото време обаче, в случай че Саудитска Арабия и Русия усилят съществено производството си, в случай че Съединени американски щати понижат запасите си, тогава няма да се усили цената на петрола ", изясни икономистът.

По думите му, на цените на дребно също въздействат доста фактори, в това число и желанието на притежателите на бензиностанции да си покрият разноските и да изкарват облага. " Никой не работи без облага. Тези, които работят без облага, си дават парите на банките за депозит ", уточни Каролев.

Според Каролев няма проблем в това от една и съща верига да се зарежда на разнообразни цени, примерно в София и Монтана, защото с изключение на цената на суровината на интернационалния пазар, цената на дребно зависи от търсенето и предлагането, от изискванията на пазара, търговеца, конкуренцията. " В София има много повече бензиностанции на водач, в сравнение с в Монтана, а и размерите са по-големи ", изясни икономистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР