Икономистът представя своята гледна точка пред Искра.бг за текущата ситуация

...
Икономистът представя своята гледна точка пред Искра.бг за текущата ситуация
Коментари Харесай

Икономист пред Искра.бг: Влизането в еврозоната и Шенген е една свобода за придвижване на хора, стоки и пари

Икономистът показва своята позиция пред Искра.бг за настоящата обстановка по отношение на приемането на България в еврозоната и Шенгенското пространство . Според него те дават скъпа вероятност за идните промени в страната.

По думите му се резервират упованията България да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 година Той акцентира обаче:

„ Дата да влезем в еврозона 1 януари 2025 година не е променяна към този момент и публично тя остава, като би трябвало да забележим какъв ще бъде Конвергентният отчет. Не е изключено да е и1 юли 2025 година. “

Икономистът не изключва опцията за смяна на тази дата, което акцентира несигурността и значимостта на идните оценки за конвергенцията на страната .

В подтекста на политическата обстановка у нас Гълъбинов уточни значимостта на политическата непоклатимост и продължаването на политиките за осъществяване на Маастрихтските критерии , даже и при съществуването на служебно държавно управление.

„ Относно политическия живот изборите по този начин или другояче ще се състоят, в това време ще имаме служебно краткотрайно държавно управление. Смяната на финансовия министър няма да повлияе на стопанската система и на бюджета. Не виждам такива опасности. Имаме бюджет и има макрорамка за идващите 3 години, надлежно на есен тази година ще се разисква бюджета за идната година. Приемственост постоянно е имало “, изясни той, наблягайки потребността от последователност във финансовата политика . Освен еврозоната Гълъбинов акцентира значимостта на присъединението към Шенген за България. Икономистът акцентира:

„ Ползите са неведнъж изтъквани. Това е една независимост за напредване на хора, артикули, пари, капитали и така нататък Това са неща, които улесняват, както пазарната стопанска система, по този начин й конкуренцията в общата европейска стопанска система. България може да има единствено прерогативи, като влезе в Шенген, защото влизаме в ядрото на Европейския съюз. “

Икономистът разяснява по какъв начин това участие ще улесни икономическата интеграция и пазарната конкуренция в Европейския съюз. Спекулациите към въвеждането на еврото е един от аспектите, които Гълъбинов преглежда с изключително внимание:

„ Еврото е закрепено към лв. и лв. надлежно към еврото, към този момент 25 години. т.е. ние имаме обстановка, която сме във валутен ръб с закрепен курс и от това до момента не са произтекли отрицателни последици, от позиция на валутен риск. Няма риск за жителите. При неточни търговски практики би трябвало да има работещи регулатори и работеща страна, която да го съблюдава това, тъй като все още отново има разновидности някой да подвига цените си на избрана стока/услуга двойно или тройно, надлежно в случай че е безпричинно, може да бъде глобен даже сега. “

Румен Гълъбонов отхвърли опасенията за отрицателни последици от прекосяването към европейската валута . Той подчерта значимостта за непоклатимост, предвидимост и стратегическото обмисляне в процеса на интеграция в еврозоната и Шенген.

България стъпва твърдо към еврозоната: Одобрено е основно съглашение с Европейска комисия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР