Икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) може да нараснат

...
Икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) може да нараснат
Коментари Харесай

УниКредит: Бюджетният дефицит в България ще е под 3% за тази и следващата година

Икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) може да набъбнат с към 3% през 2024 година и 2025 година, като сходни темпове на напредък ще отбележат и Западните Балкани, чакат анализаторите от УниКредит. " Темповете на напредък в района на ЦИЕ са покрай капацитета тази година, до момента в който в Западна Европа е 0,5%, което е под капацитета ", разяснява Дан Букша, основен икономист на УниКредит за ЦИЕ, по време на форума за Централна и Източна Европа Euromoney.

Според последния стопански разбор за тримесечието за ЦИЕ " Година на решаващи избори " на екип Икономически изследвания в УниКредит, показан на Euromoney, частното ползване евентуално ще бъде водещо за възобновяване на растежа в района, подкрепено от по-бързия напредък на действителните заплати и увеличението на кредите на фона на по-ниските лихви. Очаква се финансовите разноски и износът да допринесат за растежа най-рано през второто тримесечие на годината.

Икономистите на УниКредит плануват бюджетни дефицити под 3% от брутния вътрешен артикул (БВП) през 2024-25 година в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия и Сърбия.

Сред главните решения, които би трябвало да се вземат в ЦИЕ , са:
Приемането на еврото на България през 2025 или 2026 г.; По-бързи договаряния за разширение сред Европейски Съюз, Западните Балкани, Молдова и Украйна; Полша и Румъния да затвърдят своето геополитическо значение; 4. Повече поддръжка за Украйна.
Икономистите виждат главните опасности в по-нататъшен популистки надолнище от главните партии, намаление на рейтингите, едва външно търсене, водещо до криза и други.

В този макроикономически и геополитически сюжет, страните от Централна и Източна Европа не престават да бъдат мотори на растежа и за УниКредит.

" Регионът продължава да бъде от стратегическо значение за УниКредит и нашият проект е да продължим да се развиваме с ускорени темпове, като разчитаме на съчетанието от мощни локални екипи, които познават добре пазара и световния опит на групата ", разяснява Теодора Петкова, шеф за Централна и Източна Европа на УниКредит, по време на форума за ЦИЕ.

Централна Европа и Източна Европа способства за 33% от общия размер на заемите на УниКредит, 31% от общия размер на депозитите и 30% от чистите доходи на групата, сочат финансовите резултати на банковата група към третото тримесечие на 2023 година.

Директорът на УниКредит за Централна и Източна Европа вижда мощна възходяща наклонност в усвояването на цифровите технологии , което УниКредит подкрепя посредством непрекъснати вложения в софтуерни нововъведения. Тя показа данни, съгласно които към 60% от клиентите в района към този момент са дейни мобилни консуматори (към третото тримесечие на 2023 г.), спрямо 53% през 2022 година Цифровите продажби в Централна Европа съвсем се удвояват на годишна база и нарастват до 50% от всички продажби в Източна Европа.

Също по този начин, в региона на интернационалните заплащания УниКредит обработва повече от 20% от транзакциите от региона на Централна и Източна Европа, като наклонността е непрекъснато повишаване. Повече от 95% от всички заплащания се подреждат посредством цифрови канали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР