Икономиката се развива отлично, но цените и наемите са високи

...
Икономиката се развива отлично, но цените и наемите са високи
Коментари Харесай

Португалия се радва на икономически бум, но хората са все така недоволни

Икономиката се развива чудесно, само че цените и наемите са високи по отношение на стандарта, а заплащането на труда си остава ниско
Навсякъде в Португалия подемът се усеща и може да се види. Така да вземем за пример страната към този момент е вторият максимален производител на колела в Европа, написа.

Германската обществено-правна медия отбелязва, че страната се възползва от пролуките във веригите за доставки, появили се по време на пандемията, в това число в Азия. Много компании избират по-скоро да създават в Европа. А и браншът на високите технологии залага от ден на ден на Португалия.
2023 означи същински туристически връх
Особено основна е ролята на туризма, написа АРД. През 2023 година е реализиран нов връх - 77 милиона нощувки. При това не става дума единствено за летния сезон - растеж е бил маркиран и през февруари, когато нощувките са били с 16 % повече, в сравнение с през октомври.

Пътуванията до Лисабон или Порто са доста търсени. Някои хотели даже дефинират времеви прозорци за закуските, защото постоянно са ангажирани до последното легло.
Държавният дълг спада
През третото тримесечие на 2023 година португалската стопанска система означи растеж от два %, в случай, че приблизително за Европейски Съюз този индикатор бе 0,1 на 100, показва АРД. Държавният дълг последно беше 107,5% от Брутният вътрешен продукт - при 135% през 2022 година. Тоест, има дълготраен спад по този индикатор, акцентира изданието.
Ниското възнаграждение изтезава хората
Икономиката се развива чудесно, само че това не е довело до нарастване на минималното възнаграждение, което в Португалия е под пет евро на час. А наемите напоследък са нарастнали внезапно.

Това важи и за редица други цени, продължава АРД. В заведенията за хранене в центъра на Лисабон една бира стига без проблеми седем евро. А както споделя пред немската обществено-правна медия служащ в кафене в центъра на португалската столица - той печели 700 евро месечно, а наемът му е 500. В никакъв случай не би могъл да си разреши скъпа бира за седем евро.

Политоложката Изабел Давид декларира за АРД, че в това време за доста португалци положителните стопански индикатори са единствено нещо видимо. Факт е, че неотдавна минималното възнаграждение бе нараснало леко, само че това не е задоволително за обезпечаването на положително бъдеще за младежите в страната - наемите и цените на жилищата набъбнаха прекалено много.

Заради всичко това спада и раждаемостта, споделя пред АРД лекарят Витор Алмейда, който работи в болница край Порто. " Заплатите са толкоз ниски, а изискванията на труда толкоз неприятни, че огромна част от личния състав просто си отива ", показва той. В болничното заведение, в която работи, се раждат напълно малко деца, защото младежите напущат Португалия.
Корумпирани ли са ръководещите?
Германската обществено-правна медия акцентира, че недоволството в страната е огромно - хората изпитват на гърба си сенчестата страна на икономическия напредък. Това се отнася и за един план, довел до свикването на предварителни избори: в северната част на Португалия има огромни находища от литий, чиято употреба следва.

Но против хора от обкръжението на министър-председателя Антониу Коща бяха повдигнати обвинявания в корупция, а екологичните експертизи будят подозрения. Обвиненията против премиера, че е оказвал нелегално въздействие, по този начин и не бяха потвърдени, само че все пак той подаде оставка предходната есен.

Предсрочните избори са на 10 март, като този път надали ще бъде определено ляво държавно управление, което да може да ръководи независимо, предвижда АРД.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР