Икономиката на Великобритания навлезе в рецесия през втората половина на

...
Икономиката на Великобритания навлезе в рецесия през втората половина на
Коментари Харесай

И Великобритания изпадна в рецесия

Икономиката на Англия навлезе в криза през втората половина на 2023 година. Това стана, откакто брутния вътрешен артикул (БВП) на страната се сви за две следващи тримесечия, демонстрират предварителни данни на формалната статистика ONS.

Брутният вътрешен продукт на Англия се намали с 0,3% през последното тримесче на 2023 година, като преди този момент, през интервала юли - септември 2023 година имаше спад с 0,1%. Тези две следващия тримесечие на спад значат, че английската стопанска система е навлязла в така наречен " техническа криза ".

Рецесията в 6-тата стопанска система в света пристигна на фона на изчерпателен спад във всички водещи браншове. Така, през четвъртото тримесечие на 2023 година индустриалното произвеждане се намали с 1% по отношение на предходните три месеца, строителството се сви с 1,3%, а секторът на услугите, който е главен мотор на икономическия напредък, се намали с 0,2% - най-много поради спад на търговията на едро и дребно с 0,6 на 100.

Беше регистриран спад и в чистата търговия, както и при разноските на семействата и на държавното управление.

На годишна база, по отношение на последното тримесечие на 2022 година английската стопанска система се сви с 0,2% в края на предходната година, откакто през третото тримесечие набъбна с 0,2 на 100.
 Икономиката на Европейски Съюз
Икономиката на Европейски Съюз " замръзна "

Брутният вътрешен продукт на България означи растеж, въпреки и не от високите в Европа

За цялата 2023 година Брутният вътрешен продукт на Англия се увеличи с едвам 0,1%, след растеж с 4,1% през 2022 година Централната банка на страната чака възкръсване на стопанската система през 2024 година.

След оповестените по-слаби от предстоящото стопански данни, търговците на суаповите парични пазари започнаха да правят оценка на 100% вероятността за намаляване на главната рента от АЦБ с общо 75 базисни пункта (с 0,75%) до края на актуалната година - до момента в който преди оповестението на данните за Брутният вътрешен продукт, тази възможност се оценяваше на към 66%.
 Икономиката на Ирландия навлезе в криза
Икономиката на втората най-богата страна в света и в Европейски Съюз навлезе в криза

Спадът стартира последователно при започване на годината
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР