Икономиката на Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на

...
Икономиката на Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на
Коментари Харесай

Британската иконоимика се сви повече от очакваното

Икономиката на Англия изпадна в криза през втората половина на 2023 г ., на фона на обещанията на премиера Риши Сунак да подтиква растежа преди изборите, предстоящи по-късно тази година.

Брутният вътрешен артикул (БВП) се сви с по-лошите от предстоящите 0,3% през трите месеца до декември , откакто се сви с 0,1% сред юли и септември, демонстрират публични данни.

Проучване на " Ройтерс "  сред икономисти уточни по-малък спад от 0,1% през интервала октомври-декември.

Паундът отслабна по отношение на $ и еврото. Инвеститорите прибавиха към залозите си за намаляването на лихвените проценти от Bank of England (BoE) тази година, а компаниите приканиха за повече помощ от държавното управление в бюджетния проект, който би трябвало да бъде показан на 6 март.

" Бизнесът към този момент не беше под никакви илюзии по отношение на компликациите, пред които е изправен, и тази вест без подозрение ще предизвика паника за държавното управление ", сподели Алекс Вейч, шеф по политиката и прозренията в Британската комерсиална камара.

" Финансовият министър би трябвало да употребява бюджета си за малко по-малко от три седмици, з а да очертае явен път за напредък на компаниите и стопанската система.

Джеръми Хънт сподели, че има " признаци, че английската стопанска система се обръща " и " би трябвало да се придържаме към проекта - понижаване на налозите върху труда и бизнеса, с цел да изградим по-силна стопанска система ".

Службата за национална статистика (ONS) съобщи, че стопанската система е повишена с 0,1% през 2023 г . спрямо 2022 година BoE съобщи, че чака производството да се увеличи леко през 2024 година, само че единствено до растеж от 0,25%.

Икономиката на Англия е в застоялост от близо две години , макар че рецесиите в страната стават все по-редки, защото стопанската система става все по-голяма и по-зряла.

Пандемията от COVID-19 провокира най-дълбокото стесняване в историята за две тримесечия при започване на 2020 година Преди това международната финансова рецесия провокира тежка криза, която продължи малко повече от година, от второто тримесечие на 2008 година до второто тримесечие на 2009 година

Данните от сряда демонстрираха, че инфлацията се е задържала на по-ниски от предстоящите 4,0% през януари, съживявайки диалозите измежду вложителите за понижаване на лихвите на BoE още през юни. Но мощният растеж на заплатите, регистриран във вторник, акцентира за какво Банката на Англия (BoE) остава внимателна.

Спадът на Брутният вътрешен продукт през четвъртото тримесечие е най-големият от първите три месеца на 2021 г ., когато Англия наложи нови ограничавания за COVID-19.

Икономическото произвеждане е спаднало с 0,1% на месечна база през декември след растеж от 0,2% през ноември, сподели ONS. Проучването на Ройтерс сочи спад от 0,2% през декември.

ONS сподели, че секторите на производството, строителството и търговията на едро са съдействали най-вече за спада на Брутният вътрешен продукт през последните три месеца на предходната година.

Брутният вътрешен продукт на човек е понижен през всяко тримесечие на 2023 г . и не е нараствал от началото на 2022 година, което съставлява най-дългият сходен интервал от началото на записите през 1955 година
 Япония изпада в криза, Германия в този момент е третата по величина стопанска система в света
Япония изпада в криза, Германия в този момент е третата по величина стопанска система в света

Икономиката ще продължи да няма инерция за момента, без основни мотори за напредък
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР